közbeszerzés

Továbbra is a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton őrizheti a Ligetet

Ismét a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyerte a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. őrzés-védelemre kiírt tenderét. A keretszerződés 2,6 milliárd értékű és 33 hónapra szól. A cég egyedül pályázott, és a sikere aligha volt kérdéses, hiszen korábban is ők látták el ezeket a feladatokat. A Valton a Fidesz kormányra kerülése óta sorra nyeri az állami megbízásokat, sőt, magánrepülőjükön fideszes politikusok is megfordulnak.  

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Városligetben és egyben a Liget Budapest projekthez kapcsolódó terület- és objektumőrzési, valamint személy- és vagyonvédelmi feladatok ellátására írt ki közbeszerzési eljárást tavaly novemberben. A tender eredménye most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

A kiírásra mindössze egyetlen cég, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. jelentkezett, amely – nem meglepő módon – el is nyerte a megbízást. A cég feladata lesz többek között a Városliget általános biztonsági és megelőzési felügyelete, valamint recepciós és látogatóirányítási szolgáltatás 0-24-ig. Továbbá biztosítaniuk kell a Liget Budapest projekt további beruházásainak zavartalanságát, meg kell előzniük a felújított épületek és kertrészek elleni erőszakos cselekményeket, emellett kamerarendszert és diszpécserszolgálatot is működtetniük kell. A rendezvényeket is ők biztosítják majd.

A keretmegállapodás nettó 2,6 milliárd forint értékű és 33 hónapra szól.

A leírás szerint a keretösszeg legfeljebb 30 százalékkal emelhető, és egy alkalommal legfeljebb 6 hónappal hosszabbítható meg.

Nem meglepő, hogy a Valton lett a befutó, hiszen a korábbi tendereket is ők nyerték.

A kormányváltás óta fut igazán a szekér

Többek között a jelentős állami megbízásoknak is köszönhetően a cég bevétele az elmúlt években 6,4 milliárdról 14 milliárdra, míg a nyeresége 1,4 milliárdról 1,7 milliárdra nőtt. Az Mfor.hu tavaly májusi cikkében rámutatott: a bevételnövekedés záloga 2021-ben az objektumvédelem volt, amely 8,2 milliárdot hozott a konyhára, míg a rendezvénybiztosításból 3,5 milliárd forint származott. Emellett közel 1,4 milliárdot termeltek a máshova nem sorolt egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatások.

Újabb 620 millió forintért őrizheti a Városligetet a Valton | atlatszo.hu

A magyarországi légi járművek lajstromnyilvántartását böngészve újabb, Fidesz-közelinek mondott vállalkozók érdekeltségébe tartozó magánrepülőgépre bukkantunk. A HA-BES lajstromjelű privát jet 2017. december 22-én került a magyar légi nyilvántartásba. A közepes méretű business jetek kategóriájába tartozó magángép a HUN-JET Kft. tulajdona, mely a Fidesz kedvenc őrző-védő cégének titulált Valton-Sec Kft. és Bessenyei István érdekeltsége.

Az Mfor.hu beszámolója szerit a vállalkozás két tulajdonosa a nyereségből 950 milliót fizetett ki osztalékként: ebből 845,5 millió jutott a részvények 89 százalékát birtokló Varga Lajosnak, a maradék 104,5 millió pedig Bessenyei Istvánnak, aki nem más, mint Sarka Kata férje.

A Valton karrierje igazán 2010-ben indult be. Az Index 2016-os összesítése szerint:

  • ők biztosították a terepet Orbán Viktor 2010-es Parlament előtti eskütételekor;
  • 2011-ben a rendvédelmi dolgozók tüntetésén;
  • a Fidesz Lendvay utcai székházát belülről védték az udvart elfoglaló aktivisták elől;
  • a Miniszterelnökség összes 2013-2014-es rendezvényén dolgoztak;
  • és 2016-ban övék lett az összes állami ünnepség biztosítása.

Varga akkor azt nyilatkozta a lapnak, nincs szó arról, hogy ők a Fidesz cége lennének. „Nekünk egyik feladat olyan, mint a másik, nem számít ki van hatalmon” – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy személyesen ismeri a fideszes politikusokat, és azt is elismerte, hogy 2010 előtt kevesebb megbízást kaptak.

A cég kisgépén fideszes politikusok repkednek

A Valton sikere azóta is töretlen, évek óta egymás után nyerik a milliárdos közbeszerzéseket. Bő egymilliárd forintért őrizték például a vizes vb-t, de több stadion őrzését is rájuk bízták. Nem csoda, ha a cégnek futja magángépre is, amellyel olykor Szijjártó Péter külügyminiszter is utazik. 2021 novemberében írtuk meg, hogy a genfi repülőtéren lefotózott kisgép, amelyből Szijjártó kiszállt, a Valton-Sec Zrt.  érdekeltségébe tartozik.

Szijjártó Péter ezúttal „valtonos” magángéppel repült hivatalos útra | atlatszo.hu

Miután a miniszter ezúttal is részletesen dokumentálta a munkanapját a hivatalos közösségi oldalán, az ott közzétett fotókból az is kiderült, hogy kora délután Svájcba, pontosabban Genfbe utazott. Itt a bejegyzések szerint – többek közt – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának gyűlésén vett részt, ahol a magyar jogállamiság kérdése is terítékre került.

A HA-BES lajstromjelű, 2005-ös gyártású RAYTHEON HAWKER 800 XPi típusú privát jetet nem akkor bérelték ki először közpénzből. Korábban Kövér László országgyűlési elnök és küldöttsége – köztük Hiller István és Selmeczi Gabriella – 2019 áprilisában Rómába is ezzel utazott.

A repülőgép korábban két cég, a Valton-Sec érdekeltségű HUN-JET Kft. és az AEROGLOBE Kft. tulajdonában volt. Később az AEROGLOBE kiszállt a tulajdonosi körből, és a helyét Bessenyei István, a Valton-Sec Zrt. kisebbségi tulajdonosa vette át.

Szijjártó Péter Genfben, háttérben a HA-BES lajstromjelű kisgép 2021 novemberében. Fotó: Facebook

A legújabb fejlemények szerint már a vállalkozó sincs benne saját jogán a HUN-JET Kft. tulajdonosi körében, így a cég 2020 október végétől 100%-ban a Valton-Sec Zrt. tulajdonába került. Miután azonban Bessenyei a Valton-Sec Zrt. kisebbségi tulajdonosa, továbbra is van kötődése a repülőgéphez.

A HA-BES lajstromjelű magánrepülőgéppel egyébként Rogán Antal és akkori felesége, Rogán-Gaál Cecília is többször utazott, akárcsak a nő barátnője, Bessenyei (Sarka) Kata. A repülőgépet most is a Fly-Coop Kft. üzemelteti, amely a Rogán-család elhíresült helikopteres utaztatását követően vált ismertté.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Városliget a levegőből (fotó: Facebook/Liget Budapest)

Megosztás