Szekuriti

A Ligetben is felvonuló volt ultrához kötődő biztonsági cég védte a WHB-s alapkőletételt Szegeden

Dunántúli biztonsági cég vigyázott a szegedi uszoda alapkőletételénél a rendre, a céget a kormánykedvenc WHB hívta Szegedre. A biztonságisoknak dolgozik, sőt a Marcus-csoport egyik szatellitjében tulajdonos is az az Őze Balázs, aki korábban a ligetvédők elleni balhénál is feltűnt. A WHB sem ismeretlen: ők vásárolták meg a miniszterelnök vejétől az Elios Zrt. felét, és újították fel a Dómot Szegeden.

Az esemény zavartalanságát, valamint a résztvevők biztonságát a Marcus Security felkészült csapata garantálta – hívta fel a figyelmünket a különös mondtara olvasónk, amit nem máshol, mint a győri Marcus Security honlapján talált. Az, hogy a biztonságot garantálták, nem épp hírértékű, az viszont inkább, hogy mindezt a szoci vezetésű Szegeden tették, az új uszoda alapkőletételénél.

Nehéz elképzelni, hogy egy újságíróknak és politikusoknak tartott rendezvényen “zavar” keletkezzen, most mégis ettől tartottak. Az alapkőleltételnél Botka László polgármester, Paár Attila, a kivitelező cég, a WHB vezetője, Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Joób Márton, az önkormányzat Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságának elnöke volt jelen – ez is a honlapról tudható.

A Marcus Security csapatának tagjaként jelenik meg a cég fotóin Őze Balázs – a linkelt képen középen, a felvételt maga Őze posztolta -, aki a hasonló nevű, szombathelyi Marcus Vagyonvédelmi és Biztonsági Kft. tulajdonosa is (2022-ig el van tiltva a cégtisztség-viseléstől).

Őze nem csak az MMA-s (Mixed Martial Arts) küzdősportos karrierje miatt ismert, hanem arról is, hogy a nyugat.hu cikke szerint részt vett a Ligetvédők elleni attakban – az ottani biztonsági cég kötelékében. A Haladás B-közép köreiben Gidaként ismert Őzét Tumblr-posztjában Szarvas, a szombathelyi származású grafikus azonosította először a Ligetben, s kötötte is nyomban a Marcus-csoporthoz. A nyugat.hu-s cikk pedig ismertet párat Őze/Gida, illetve a Marcus lelátókón túli, adott esetben a szombathelyi önkormányzat rendezvényeihez kötődő munkáiból. 

Ismert, a Fidesz-közeli Valton biztonsági cég emberei támadtak azokra a ligetvédőkre, akik egy bejelentett tüntetésen próbálták blokkolni a fák átültetését végző gépeket. Emiatt nyomozás is indult. Gida nem a Valton, hanem a szintén az állami presztízsberuházást, a Liget-projektet védő Patrol Group embereivel mutatkozott akkor Budapesten a korabeli sajtóhírek szerint.

A Marcus Security – a honlap impresszuma szerinti hivatalos nevén Marcus Soldier Team Kft. – tulajdonosa 2013-2016 között Pongrácz Balázs, a győri ETO FC volt biztonsági igazgatója volt. Ő és Őze nem ismeretlenek egymásnak, ezt a Győri KOKO-GYM MMA fotója is igazolja. Közös cégük is volt, a Marcus-Faktor Kintlévőség-kezelő Kft., amit 2017 év végén töröltek. A Marcus Soldier Team budapesti központú, ugyanakkor, hogy még bonyolultabb legyen, létezik győri székhelyű Marcus Security Kft. is, ennek jelenleg is Pongrácz az egyik tulajdonosa.

 

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a szerteágazó dunántúli cégcsoport, amelynek tagjait leginkább a Marcus-brand köt össze, tulajdonosi átfedések révén kötődik egymáshoz. A Marcust a helyi média és a biztonsági piac szereplői továbbra is Őze, becenevén „Gida” Balázshoz kötik, ő mindenesetre fel-felbukkan facebookra feltöltött képekben marcusos formaruhában.

A szegedi önkormányzat az atlatszo.hu kérdésére azt közölte, “a kivitelező a terület átadását követően saját hatáskörben intézkedett az őrzési feladatok ellátásáról”. Vagyis nem ők, hanem a közbeszerzést elnyerő kormányközeli WHB hívta őket. Az uszoda egyébként másfélszeres áron épül. A 24.hu írt arról, hogy a szocialista Botka László vezette önkormányzat alaposan alábecsülte az elvégzendő munkák értékét. Amit ők nettó 7,8 milliárd forintra taksáltak, azt a West Hungária Bau Kft. és a Dél-Konstrukt Zrt. közösen nettó 12,2 milliárd forintért vállalta elvégezni.

A WHB Kft. fő tulajdonosát, Paár Attilát pedig Tiborcz István miniszterelnöki vej üzlettársaként szokás emlegetni. Azóta vált igazán ismertté, hogy egyik cége kivásárolta Tiborcz érdekeltségét az uniós csalás elleni hivatal érdeklődését is felkeltő Elios Zrt.-ből. A WHB nem ismeretlen Szegeden: Orbán Viktor kedvenc püspökének templom felújítását – mintegy 2 milliárd forintból – szintén ők végezték. A Tiborcz-közeli cégről megírtuk, 200 millióért bontja a WHB a margitszigeti „teniszstadiont”.

Segesvári Csaba

Fotó: marcusosok a szombathelyi karneválon, középen Gida. Marcus Vagyonvédelmi és Biztonsági Kft./Facebook

Megosztás