Cikkek

Kubatov kopaszait vetették be Uszikovék egy belvárosi vendéglátóhely visszafoglalására

 

Stratégiai tanácsadóként volt jelen április elején egy belvárosi étterem birtokba vételénél a Fidesz-közeli „kopaszok” vezetőjének tartott Tóth Csaba. Értesülésünk szerint az ügyben önbíráskodás gyanúja miatt indult eljárás az V. kerületi kapitányságon. A kérdés csak az, hogy a rendőrség ezúttal végig viszi-e az ügyet, vagy ugyanúgy megszünteti a nyomozást, mint tette azt a választási irodában történtek esetében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint mindenesetre gyanúsítottak még nincsenek.

„Harminc-negyven, kigyúrt, félelmet keltő személy, továbbiakban „kopaszok”, security feliratot tartalmazó ruhában, minden előzetes értesítés nélkül megjelentek a vendéglátóhelyen, az asztalokhoz ültek, a bent levő vendégeket hangoskodással, trágárkodással megijesztve távozásra bírták.”

Ez áll abban az Átlátszó birtokában lévő feljelentésben, amelyet másfél hónappal ezelőtt tettek meg az V. kerületi kapitányságra. A „kopaszok” a vendégtérnél beljebb is jutottak, és a „konyha ajtóinak zárjait dologi erőszakkal feltörték és zárat cseréltek.” Az alkalmazottak ekkor hívtak rendőrt, mert nagyon féltek – áll a feljelentésben.

A rendőrök „azt mondták, nem intézkednek, mert „nem folyik vér”, és ez birtokháborítási ügy, amiben a jegyzőnek kell eljárnia. A helyszínen tartózkodó „kopaszoknak” jelezték a rendőrök, hogy semmilyen fizikai erőszakot nem alkalmazhatnak. A „kopaszok” azt mondták, hogy őket a tulajdonos Giant Hungary Kft. bízta meg azzal, hogy önhatalommal az ingatlant birtokba vegyék.”

Az étterem, az V. kerületi Sas utca 4. szám alatt található Godunov elfoglalásában a szerkesztőségünknek megküldött fotók tanúsága szerint részt vett a „kopaszok” vezetőjének tartott Tóth Csaba, aki társával a bárpultnak támaszkodva követte figyelemmel az eseményeket.

 

Sasutca4TCsaba3

 

A férfihoz kötődőnek mondott, a Városligetben és az NVI-nél is balhézó, nyilvánvaló kormánypárti kötődéssel bíró verőemberek ügyeivel már többször foglalkoztunk.

Kapcsolódó cikkeink

Kubatov kopaszai akcióztak az NVI-nél, felülről állíthatták le a nyomozást

Gyermekbántalmazás, súlyos testi sértés, rablás, garázdaság – a titkosszolgálat azonosította a Nyakót akadályozó kopaszokat

Elküldték a Fraditól a börtönviselt “szurkolói koordinátort”

Huszonkét feljelentést tettek a választási irodánál történtek ügyében

Kubatov Gábor helyett a felesége csapott össze a Fradi-ultrákkal

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Csapat csak egy van – a Fradi-tábor vs. Kubatov Gábor meccs rövid története

Az április elejei, Sas utcai attakban az étteremfoglalók az ingatlan tulajdonosát, a Giant Hungary Kft.-t képviselték, és ebben egy bírósági ítélet alapján joguk volt eljárni – közölte az Átlátszóval Mikó István, aki a Városligetben is segítette a biztonságiak munkáját, amikor elfoglalták a ligetvédők táborát.

„Most a Patrol Group Kft. kapott megbízást arra, hogy jogos önhatalommal élve vegye birtokba a belvárosi éttermet. Amikor megérkeztünk oda, elmondtuk, hogy mit szeretnénk, és azt, hogy miért vagyunk ott. Mindezt a kiérkező rendőrökkel is közöltük.”

A Giant Hungary annak az Eduard Uszikov ukrán üzletembernek az érdekeltsége, aki Habony Árpád ismerőse, és aki a minap Happy Fortuna néven vendéglátós céget alapított a Belvárosban. A cég székhelye – mint megírtuk – éppen a Godunov étterem címére, a Sas utca 4. szám alá van bejegyezve.

A Giant Hungary Kft. Uszikovék központi vállalkozása, amely a sajtóban már megjelent cikkek szerint mintegy 5 milliárd forintos ingatlanvagyonnal rendelkezik, és annak nagy része az V. kerületben található.

Mikó István az Átlátszó megkeresésére azt hangsúlyozta, hogy az étterem általuk jogosnak tartott birtokba vétele során nem történ atrocitás, szerinte erről tanúskodik  az általuk készített videó, illetve a rendőri intézkedésről felvett jegyzőkönyv is.

„Ezek alapján nehéz lesz bizonyítani az önbíráskodást” – vélekedett Mikó István, hozzátéve, hogy a Patrol Group stratégiai tanácsadójaként tevékenykedő Tóth Csaba is hajlandó ezt elmondani a rendőröknek, ha meghallgatják az ügyben.

A Mikó István által békésnek tartott birtokba vételt a másik fél természetesen teljesen másképp látta, a szóban forgó vendéglátóhelyet üzemeltető LL Investment Kft. feljelentést tett önbíráskodás és más bűncselekmények gyanúja miatt a belvárosi kapitányságon a kopaszok látogatása után.

Hogy az incidens óta eltelt több mint egy hónap alatt mire jutottak a rendőrök az ügyben, meghallgatták-e az attakban részt vevőket, az étterem munkatársait, esetleg aznap esti vendégeit, nem tudni. A BRFK részéről egyelőre csak a nyomozás elrendelésének tényét erősítették meg: a nyomozás jelenlegi határideje június 6., ami meghosszabbítható, és az ügynek még nincsenek gyanúsítottjai.

Mikó István elmondása szerint a hatóság részéről még senki nem kereste meg őket. Ha ez valóban így van, elképzelhető, hogy a nyomozás az NVI-s vizsgálódáshoz hasonló módon zajlik.

A választási irodánál történtek ügyében a szerkesztőségünk birtokában lévő nyomozati iratok tanúsága szerint hiába azonosították a kopaszokat, senkit nem hallgattak meg közülük sem tanúként, sem gyanúsítottként. Továbbá az sem érdekelte a BRFK munkatársait, hogy a választási iroda elnöke, Pálffy Ilona mit tapasztalt a helyszínen, és miért küldte el az oda kihívott rendőröket, amihez egyébként joga sem lett volna.

A rendőröknek nem lesz egyszerű dolguk, ha mégis igazságot akarnak tenni a vendéglátóhellyel kapcsolatos jogvita ügyében, ugyanis az egész történet 2013-ra nyúlik vissza: a Giant Hungary Kft. akkor adta bérbe az éttermet a Panorama Caffé Kft.-nek, amely aztán a Giant Hungary hozzájárulásával adta tovább használatba az ingatlant az LL Investment Kft.-nek. Ezt a beleegyezést akkor sem vonta vissza az Uszikov-érdekeltség, amikor jogvitába keveredett a Panorama Cafféval – ecseteli a helyzetet a feljelentő a hatóságnak szóló anyagban.

A hosszadalmas pereskedés részleteire nem térnénk ki, hiszen mindkét fél mást állított a választottbíróság előtt zajló eljárás során.

Azt viszont mindenképpen meg kell említeni, hogy a Panorama Caffé Kft. és az LL Investment Kft. annak a Veres Istvánnak az érdekeltségei közé sorolhatóak, aki hosszú harcot vívott a Citadellán kétséges jogcímen üzemeltetett vendéglátóhelyének fennmaradásáért, ám végül kivonult onnan. Az üzletember a Zóna Taxi miatt a Budapest Airporttal is jogvitába bonyolódott. A vállalkozó 2006-ban Vizoviczki Lászlóval is összerúgta a port.

Egy szó, mint száz, a választottbíróság végül idén március 6-án a Giant Hungary Kft.-nek adott igazat és egyebek mellett arra kötelezte a Panorama Caffét, hogy harminc napon belül ürítse ki az ingatlant, azt adja vissza a felperes birtokába, valamint az elmaradt bérleti díjak megfizetésének ellentételezéseként fizessen meg 14 millió forint plusz áfát.

A választottbíróság előtti pert viszont megszüntették az LL Investment Kft. ellen, mivel a vele kötött bérleti szerződés nem tartalmazott választottbbírósági kikötést.

A pereskedés azonban nem zárult le a választottbírósági eljárással, mert a Fővárosi Törvényszék előtt folyamatban van még egy bírósági ügy a Giant Hungary és a Panoráma Caffé között. Továbbá egy másik, a törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt tárgyalt perben az LL Investment azt szeretné elérni, ha a bíróság megállapítaná az üzemeltetésében lévő vendéglátóhelyre a tulajdonjogi igényét.

Ezen perekre vonatkozóan az Átlátszóval a Fővárosi Törvényszék azt közölte, hogy azokról később tud tájékoztatást adni.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás