Szekuriti

Mészáros Lőrinchez köthető biztonsági cég startolhat rá Tóth Csabáék megüresedett helyére

A Puskás Akadémiánál már keresik, hogy ki léphet az őrizetbe vett Tóth Csaba és teamje helyére. Egy Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás hírlik az örökösnek. A magánbiztonsági szektor aktualitásairól szóló cikkünkben egy, az Egymásért-ügyhöz köthető, a dunaújvárosi kopaszfelvonuláshoz kapcsolódó vállalkozás is előkerül.

Új biztonságpiaci szereplő nyomulhat be Tóth Csabáék helyére, miután a többek között focimeccsek biztosításával komoly üzleti és informális pozíciókat kivívott biztonsági főembert és társait két hete őrizetbe vették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kommandósai.

Az egykor a Ferencváros labdarúgóklub biztonsági főnökeként dolgozó, a Városliget átépítése miatt tiltakozó Ligetvédők elleni 2016-os fellépést is vezénylő Tóth biztonsági szakértőként országszerte megjelent különféle sportrendezvények biztosításánál: a Honvédnak, a Siófoknak, a szombathelyi Haladásnak is dolgozott, sőt, a Puskás Akadémia környékén is megfordult.

A biztonsági szektor környékén az a hír járja, hogy Tóthék üresen maradt helyére a Mészáros Lőrinc több érdekeltségét is védő Eurovéd Security Zrt. apellál. Az Eurovéd feltűnése már csak azért is pikáns volna, mert a cégről a biztonsági piacon az a hír terjedt el, hogy különösen jó adóhatósági kapcsolatokkal rendelkezik , amelyekből rossz nyelvek szerint az Eurovéd piaci előnyt is kovácsol.

A felcsúti illetőségű Talics Norbert tulajdonában álló, 2014-ben alapított vállalkozás a kezdetektől jellemzően Mészáros-érdekeltségek védelmével foglalkozik, ők látják el például a Puskás Akadémia meccseinek biztosítását is. Az Eurovéd nemrégiben azzal került be a hírekbe, hogy az ő embereik védelmezik azt a budai villát is, ahova a leggazdagabb magyar, egyszersmind Orbán Viktor gyerekkori barátja új asszonyával, Várkonyi Andreával fog beköltözni.

Úgy beszélik, hogy az Eurovédnél az őrző-védő munka mellett minden irányba terjeszkednek: próbálnak nem is eredménytelenül belépni minél több biztonsági részpiacra. Az évről évre növekvő forgalom a cég beszámolóiból is látszik, a 2015-ös 268 millió forinthoz képest a vállalkozás tavalyra egymilliárd forintot is meghaladó árbevételt ért el, bár elhanyagolható nyereség mellett. Idén takarítási főtevékenységgel egy újabb, Eurovéd Security Group Zrt. nevű céget jegyzett be a tulajdonos Talics.

Az Eurovéd nyomulása nem az egyetlen jele annak, hogy Mészáros Lőrinc környezetében ráfordultak a biztonsági piacra: az üzletember családjának tőzsdén kívüli érdekeltségeit összefogó Talentis Group Zrt. tavaly szintén magánbiztonsági leánycéget indított, a vezérigazgató Hampó Norbert rendőrségi és ügyészségi nyomozói háttérrel rendelkezik.

A Talentis Protect környékén látványos az építkezés. Máris 19 fős létszámmal dolgoznak, és noha szűk fél éves működés alatt 238 milliós veszteséget sikerült összehozniuk, ez nem zavarja a tulajdonost: a Talentis Protect az anyacégtől ugyanis kerek egymilliárd forintos, hosszútávú kölcsönt kapott az építkezésre. Úgy hírlik, hogy a hvg szerint a Mészáros-család és -birodalom védelmére létrehozott Talentis Protect és az Eurovéd között szoros kapcsolat áll fenn. Ebből annyi egészen biztos, hogy a Puskás Akadémia meccseit is biztosító társulat a Talentis Group egyes érdekeltségeinek védelmét is adja.

Az Eurovédnél viszont nem tudnak arról, hogy ők pályáznának Tóth Csaba helyére. Az Átlátszó kérdésére Benedek Imre ügyvezető azt mondta, hogy az Eurovédnek Tóth teamje segített be korábban a Puskás Akadémia meccseinek biztosításában, az Akadémia vezetése pedig jelenleg is tárgyal azokkal, akik a csapat helyére léphetnek.

Így csalnak a biztonsági piacon

Tóthot és társait 800 millió forint értékű áfacsalással gyanúsítják. Ugyanakkor a biztonsági szektor zavarosában a nagy pénzek jellemzően nem áfacsalásból, hanem a munkavállalók után be nem fizetett járulékok lenyeléséből származnak. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az ügyfelekkel szerződő biztonsági cég papíron alvállalkozóval dolgoztat, és néhány hónap alatt komoly köztartozást halmoz fel, majd egy elérhetetlen (például hajléktalan, ukrán állampolgár stb.) stróman nevére íratva csődbe megy.

A főnök ezután új alvállalkozóhoz lépteti be a tápláléklánc alján lévő dolgozókat, majd az új cég rövidesen szintén bebukik. A folyamatosan cserélődő alvállalkozók felett a fővállalkozó biztonsági cég papíron tiszta marad.

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le, aztán sittre került a stróman

Köpött a hatóságoknak, ezért bosszút álltak rajta. Ez a meggyőződése K. Attilának, akit miután milliárdos kárt okozó járulékcsaló bandáról osztott meg információkat a rendőrséggel, elítéltek sikkasztás miatt. A férfi úgy véli, hogy emögött az a vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó milliárdos vállalkozás állhat, amelynek alvállalkozóit felnyomta a hatóságoknál.

A magyar biztonsági piacon ez a néha áfacsalással, keresztbeszámlázással körített bukócéges járulékcsalás hagyományosan elterjedt. A NAV-nál ezért új eljárásrenddel próbálkoznak: a friss módszertan nem a folyamatosan cserélődő fantomcégeket próbálja hajkurászni, hanem azoknak a biztonsági dolgozóknak a tágabb céges környezetére figyel, akik visszatérően járulékproblémás cégek alkalmazottjaként kerülnek az adóhatóság szeme elé. Ilyenkor adott esetben nem csak a nyílt eljárás játszik, hanem operatív felderítési eszközöket is bevethetnek az adónyomozók.

Úgy tudni, hogy Tóth Csabáék ügyének is hasonló a háttere, noha a Fővárosi Törvényszék közleményében kifejezetten áfáról írt. Eszerint a gyanúsítottak „2019 januárja óta egy hierarchikusan felépített, konspiratívan szervezett, többszintű céghálózatot működtettek abból a célból, hogy vagyonvédelmi szolgáltatások nyújtása kapcsán keletkező áfafizetési kötelezettségek alól mentesüljenek”.

Fantomcégek a postatelepen – a Civil Biztonsági Zrt.-től az Új Hebridákig tart a vagyonőrök alvállalkozói lánca

Feljelentésre készül költségvetési csalást gyanítva az állami Magyar Posta Zrt. objektumait őrző féltucatnyi vagyonőr – foglalkoztatási viszonyaik kétesebbek nem is lehetnének: többüket pár év alatt 9-10 cégecske is foglalkoztatta, csak remélik, hogy a járulékaikat rendben fizették, bár sok az aggasztó jel.

A hvg és a Blikk egyaránt a váci székhelyű NBH Vagyonvédelmi Kft.-t azonosította, mint a Tóth ügyében szereplő céget. A 2015-ben alapított vállalkozás csak 2017-től kezdett jelentős éves forgalmakat elérni. Érdekesség, hogy egy hasonló nevű, azonos címen működő vállalkozás viszont ekkortájt bukott be. A mára megszűnt egykori NBH Security Kft. 2016-ban még 436 millió forintos árbevételt jelentett, azóta nem adott le beszámolót, és miközben több tulajdonosváltáson ment keresztül, a székhelye a hírhedt tatabányai cégtemetőbe került.

Fiktív számlás ügyben vádlott a Valtonnal együtt dolgozó őrző-védő cég vezérigazgatója

A Target Group Facility Management Zrt. árbevétele 2017-ben mintegy 1,6 milliárd forint volt. A cégnek azóta megy ilyen jól, mióta együtt dolgozik a Fidesz kedvenc biztonsági vállalkozásával, a Valton-Sec Kft.-vel. A két cég számos állami megbízást nyert el közösen, pedig a Target vezérigazgatója, Balázs Róbert egy mintegy 900 millió forintos költségvetési csalási ügy vádlottja.

Egymásért-szál a dunaújvárosi gyárfoglalási kísérletben

Nem a nevén, hanem a volt tulajdonosain keresztül kapcsolódik az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalhoz az a másik váci illetőségű biztonsági vállalkozás, amely a Mikó István által szervezett dunaújvárosi felvonulás ügyébe keveredett bele. (Mikó és Tóth gyakorta mozognak együtt, 2017-ben az Átlátszó Tóthtól kért, és végül Mikótól kapott interjúlehetőséget).

Nem vagyunk Kubatov katonái – állítja a kormánybarát sportembereket foglalkoztató cég tanácsadója

Teljesen törvényesen, a megbízójuk jogos érdekei alapján jártak el Tóth Csaba és társai a Patrol Group Kft. nevében idén április elején az V. kerületi Sas utcában, amikor önhatalommal átvették a Godunov éttermet ezt mondta a cégnek tanácsadóként dolgozó Mikó István az Átlátszónak adott interjújában.

Április során emlékezetesen autókonvojban haladó, kisebb hadseregnyi biztonsági ember jelent meg Dunaújváros határában azért, hogy átvegyék a Dunai Vasmű területét, a menetet végül a rendőrség állította meg. Van egy olyan elképzelés, hogy a helyismerettel nem rendelkező csapatot lokálisan beágyazott szereplő vezette a 6-os főútról a Dunaújváros belterületét elkerülő Dózsa György út felé. A helyszínen készült fotókon is jól látható, hogy a legelső megállított jármű a VIP Security Group 24 Kft.-hez tartozik.

A vállalkozást az teszi érdekessé, hogy a jelenlegi kizárólagos tulajdonos Bódi Zsolt mellett az Egymásért-ügy érintettjeinek környezete is ott bábáskodott a 2013-as alapításnál, köztük Gyarmati György, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti osztályvezetője is. A Heti Válasz egykori megfogalmazásában a „Medgyessy-Gyurcsány-időszak titkosszolgálati elitjéhez” kötődő pedigré ellenére a VIP Security 24 védi a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, a Várkert Bazár egyes rendezvényeit, továbbá az Újpest labdarúgómeccseinek biztosításában is van feladata.

Az Átlátszó kérdésére viszont Bódi a leghatározottabban tagadta, hogy cégének vagy a rendőrségi útlezárásba „véletlenül” belekeveredett területi vezetőjének bármilyen köze volna a felvonuláshoz. Hasonló értelmű választ kaptunk Mikó Istvántól is.

A kérdés eldöntése akadémikus marad, a rendőrség ugyanis szűkszavú az esettel kapcsolatban. A Fejér megyeri rendőrkapitányság kérdésünkre annyit válaszolt, hogy miután „információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek”, a rendőrség „személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött. Ezek alapján egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel.”

A Ligetben is felvonuló volt ultrához kötődő biztonsági cég védte a WHB-s alapkőletételt Szegeden

Dunántúli biztonsági cég vigyázott a szegedi uszoda alapkőletételénél a rendre, a céget a kormánykedvenc WHB hívta Szegedre. A biztonságisoknak dolgozik, sőt a Marcus-csoport egyik szatellitjében tulajdonos is az az Őze Balázs, aki korábban a ligetvédők elleni balhénál is feltűnt. A WHB sem ismeretlen: ők vásárolták meg a miniszterelnök vejétől az Elios Zrt.

Úgy tudjuk, hogy a jobbikos Stummer János képviselő egyebek mellett a szóban forgó cégnek az ügyben játszott szerepéről is kérdezte volna az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának májusi ülésén a titkosszolgálatok képviselőit, ám a fideszes képviselők szabotálták az ülést, így Stummer végül nem kapott választ a kérdésre.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. A címlapképen a Kispest labdarúgómérkőzésének szurkolói és a biztosítás látható, forrása az NBH Security.

Megosztás