Cikkek

Kubatov kopaszai akcióztak az NVI-nél, felülről állíthatták le a nyomozást

 

2006-tól félnek kormánykörökben, ezért keresik a kopaszok kegyeit – így értelmezik futballszerető informátoraink a verőemberek és a kormánypolitika flörtjét. A Nyakó-féle, és a ligetvédőkkel balhézó kopaszoktól is könnyű kapcsolatokat kimutatni a Fidesz felé. Nem csoda, hogy a rendőrség eldobta a nyomozást, mint a forró krumplit, bár erre rendőri forrásaink maguk sem büszkék: azt mondják, „szakmaiatlan és gagyi” volt a nyomozás.

Papírforma szerint nem dolgozhatnának biztonsági őrként a Nemzeti Választási Irodánál erődemonstrációt rendező verőemberek. Hiszen, mint nemrégiben megírtuk, szinte valamennyien súlyos bűncselekmények miatt voltak korábban büntetve:

Gyermekbántalmazás, súlyos testi sértés, rablás, garázdaság – a titkosszolgálat azonosította a Nyakót akadályozó kopaszokat

Ezt egyébként maguk sem különösebben titkolják, éppen ellenkezőleg.

 

sitt

 

Nézegetve a Facebook-profiljaikat, illetve a társaságot régebb óta szemmel kísérő forrásokkal levelezve mégis az derül, ki, hogy alapvetően őrzés-védelemből, az éjszakai életben bevett szóhasználattal portázásból élnek, méghozzá nem is rosszul. Ráadásul nem csak a menő szórakozóhelyek, de az alapvetően politikusi irányítás alatt álló sportklubok is igényt tartanak a szolgálataikra. Hogyan és vajon miért? – ennek jártunk utána.

Emlékezetes, Nyakó István MSZP-s politikust egy verőemberekből álló csapat próbálta megakadályozni, hogy időben beadja népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról. A fenyegetően tornyosuló kopasz társaság ügyében nagy nehezen beindult büntetőeljárást ott blokkolták a hatóságok, ahol csak lehetett. Nyakó pótmagánvádjáról – bírósági elutasítás után – a politikus fellebbezése miatt a táblabíróság dönt majd.

Kapcsolódó cikkeink

Hiába szkenneltek, a C-Közép szurkolóit is szekusokkal és perekkel fenyegették Kubatovék

A zsaruk falaztak a kopaszoknak? – a rendőrség nem válaszol

Bedőlt Papcsák zuglói kedvence

Váratlan kibékülés a láthatáron – már folynak a tárgyalások Kubatovék és a Fradi-tábor között

Elküldték a Fraditól a börtönviselt “szurkolói koordinátort”

Huszonkét feljelentést tettek a választási irodánál történtek ügyében

A szurkolói köröket belülről ismerő forrásunk szerint „Szőke Feri” verbuválta a szolnoki kötődésű izomagyakból álló csapatot a Fradi Security környékére. Informátorunk évekkel azelőtt mutatta be munkatársunknak az úgynevezett „szolnoki erőket”, hogy K.T. és társai országos hírnevet szereztek volna az NVI-s akcióval.

 

szolnokiak

 

2013-2014-ben munkatársunk hosszasan, hónapokon keresztül levelezett egy inkognitóban maradó, Kubatov Gábor FTC-elnök és nem mellékesen fideszes pártigazgató módszereit ellenző szurkolóval. Az illető az FTC résztulajdonában álló biztonsági cég, a „fradiszeku”, jelenlegi nevén Fradi Biztonsági Szolgálat Kft. frontembereinek előéletét ismertette, miután Szabó „Szőke” Ferenc az objektumot védők oldalán bukkant fel a Fidesz Lendvay utcai székházánál, ahol éppen egyetemisták tüntettek.

Agyas, az exzsaru a fradiszeku élén

Szőke maga is sittes volt, egykori főnöke, az Olasz Misi néven ismert pénzváltó és alvilági uzsorás meggyilkolásában vett részt, ezért több mint tíz évet ült is. A fradiszeku így nem is alkalmazhatta biztonsági őrként, a hivatalos titulusa „szurkolói koordinátor” volt.

Hasonló kamutitulusokkal foglalkoztatták a szolnokiakat is – akiknek a fradis munkáit ábrázoló képekkel tele van a Facebook. A cégmérleg szerint a fradiszekunak mindössze hat alkalmazottja van. A paragrafuskerülgetésben pedig segíthet, hogy a cég ügyvezetője, az Agyas becenéven emlegetett Baranyai Imre, korábban a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozója volt.

Bár Szőkét 2015-ben vállalhatatlannak ítélte és elküldte az FTC, a szolnokiak gyümölcsöző kapcsolata megmaradt a klubbal. Az NVI előterében azonosított verőlegények a szekuban Szőke hátrébb vonulása után kulcsszerepet kapott Fölgye Pál Facebook-ismerősei. Tavaly december 23-án a szolnoki csapatból hárman még a karácsonyt is együtt ünnepelték egy vendéglátóhelyen: ezt maga Fölgye posztolta ki, a szolnokiak közül pedig többen megosztották.

 

folgye

 

A csapat profiljai alapján nem igazán derül ki a kopaszok foglalkozása. A céges adatbázisokban sem lelni nyomát, hogy vállalkozásaik lennének, egyedül a csapat doyenjének volt részesedése egy azóta becsődölt fuvarozó cégben. Ezzel szemben eléggé mindennapos, hogy méregdrága autókban, vendéglőkben, drága hotelekben pózolnak.

A biztonságvédelmi szakma nehézségeit, alacsony óradíjait ismerve ez különös. Ráadásul a piacra vonatkozó szabályozás szerint a biztonságvédelmi vállalkozóknak igazolvánnyal kell rendelkezniük, amit csak sikeres vizsga után kapnak meg. A vizsgafeltételek között pedig szerepel az erkölcsi bizonyítvány is. Vagyis ha bárhol, ahol felbukkantak: a Lendvay utcánál, a Ligetben, az NNI-nél vagy a vendéglőkben, ahol portáznak, a sportrendezvényeken, amiket úgymond biztosítanak, a rendőrök igazoltatták volna a kopaszokat, nyomban abba kellett volna hagyniuk a munkát.

Új 2006-tól tart a Fidesz

A társaság tagjait régóta figyelemmel kísérő másik forrásunk szerint amikor nem sportrendezvényeket védenek, diszkókban portáznak, nem csak Szolnokon, de a Balaton-parton is. Ezt a büntetett előélet miatt a „szurkolói koordinátor” elnevezéshez hasonló trükkök teszik lehetővé, például pohárszedő vagy egyéb hasonló titulust kapnak, gond esetén pedig elvegyülnek a szórakozó tömegben. Igaz, erre ritkán van szükség.

A pártközeli feladatokat forrásunk azzal magyarázza, hogy a politikának érdeke lekenyerezni a börtönviselt bajkeverőket. Jobb, ha nekik dolgoznak, mintha megismétlődnének a 2006-os utcai események, amikor hasonló figurák vették át a kezdeményezést a kormányellenes megmozdulásokon.

Szurkoló informátoraink valamennyien fontosnak tartják kiemelni, hogy ezek a kopaszok nem ultrák, ellenkezőleg, az ultrák árulói. Közülük valók voltak, de a klubok vezetése, hatósági és politikai támogatóik alkukkal, zsarolásokkal, jutalomfalatkákkal, vagy csak kihasználva a szurkolótáborok belső ellentéteit, leválasztották őket. Fő feladatuk pedig éppen a szurkolók úgymond kordában tartása, ami már évekkel azelőtt megkezdődött, hogy a szélesebb közvélemény felfigyelt volna a tevékenységükre a politikai aktivitás miatt.

Ráadásul az NVI-botránynál nem csak a szolnokiak fradis kötődése az árulkodó. Az Index tárta fel, hogy a Nyakót népszavazási kezdeményezéssel előző Erdősi Lászlóné kísérője, Varró Ádám Kubatov titkárának, Kindlovics Máténak volt az osztálytársa a középiskolában. Ugyanebben az osztályban végzett a Pál Apostol Katolikus Gimnáziumban Sipos Bence, a fradi kommunikációs vezetője is.

Sokadik eset az NVI-s balhé

Nem csak a Fidesz-székháznál és a választási irodánál történtek esetében erős a gyanú, hogy kormány-közeli szereplők verőembereket vesznek igénybe ellenzéki politikusok vagy aktivisták megfélemlítésére.

Az első, nyilvánosságot kapott eset szintén a 2012/13-as tél diákmegmozdulásaihoz köthető. A vagy.hu tette közzé a videót, amely bemutatta: a Debreceni Egyetem hallgatói fórumát a Loki szurkolói zavarják meg. Utóbb kiderült, a fenyegetően fellépő Szepesi Miklós Zsolt a Fidesz listás képviselőjelöltje volt a 2010-es országgyűlési választásokon. Ezt követte Szőkéék akciója a Lendvay utcában. Pár héttel később pedig a HVG azonosított fradiszekus bedolgozót a kormánykritikus fiatalok által látogatott Sirály klub 2013-as kilakoltatásakor.

Jelentősebb közelharc zajlott tavaly a Városligetben, ahol a ligetvédőkre kopasz verőemberek támadtak rá. A balhéról készült képeken a Haladás B-közép egykori oszlopos tagját, Őze „Gida” Balázst azonosította Tumblr-posztjában Szarvas, a szombathelyi származású grafikus. Őze egyébként szintén Fölgye ismerőse.

Szarvas a Marcus Biztonsági Szolgálathoz köti Őzét, ám ez a cég nem szerepelt a városligeti közberuházás biztonsági alvállalkozói között. A nyugat.hu szerint dolgoztak ugyanakkor rangos szombathelyi rendezvényeken, például a Szent Márton Találkozó szabadtéri szentmiséjén is ők adták a védelmet.

Őze volt a tavalyi szombathelyi nemzetközi jótékonysági (!) kertercharcverseny főszervezője. A rendezvény fővédnökségét Hende Csaba (Fidesz) országgyűlési képviselő, volt honvédelmi miniszter vállalta. Olvasónk pedig olyan képet küldött, amelyen „Gida” éppen díjat vesz át Szombathely fideszes polgármesterétől, Puskás Tivadartól.

 

gida

 

A Szarvas által posztolt ligetes képen láthatóan főnökként viselkedő – ezen a videón épp Gulyás Mártonnal „társalgó”, itt pedig a csapatirányító rendőr alezredessel ordítva bazmegelő – Tóth Csaba szinte a teljes NBI-et őrizte már. Tóth alias TCS a „tizenhatos szektor” szurkolói csoport tagja volt, majd dolgozott a Fradinak, a Kispestnek, a Siófoknak és a Haladásnak is, illetve tag volt az MLSZ biztonsági bizottságában.

Az ő előéletéhez is fűződnek legendák: szurkolói körökben úgy tudják, remek Balaton-környéki kapcsolatait a később garázsbetonba temetett Szlávy Bulcsúnak is köszönhette.

Ráadásul a kapcsolat a politika-klubok-szurkolók között nem kizárólag úgymond őrzésvédelmi, adott esetben legalább ennyire gazdasági természetű. Remek példa erre az előző választási ciklus Zuglója, ahol az akkori polgármester, Papcsák Ferenc (Fidesz) volt elszámoltatási biztos egyik kedvenc alvállalkozója, az időközben bedőlt Ligetsor-Bau Kft., illetve a cégben felbukkant Urbán Szabó család tagjai jelképezték az átmenetet a lelátók világa és a magas politika között.

 

 

Felülről állíthatták le a nyomozást

Mindezek alapján nem meglepő, hogy az NVI-botrány ügyében eljáró BRFK ügyszeretetének is voltak határai. Az Átlátszónak egy rendőri szakértő egyenesen szakmaiatlannak és gagyinak nevezte a nyomozást. Az ügyre a nagypolitika erősen rányomta a bélyegét, a nyomozás menetére rálátó forrásaink maguk sem büszkék a történtekre.

A választási irodánál lejátszott botrányos jelenetek után hatan tettek feljelentést a hatóságoknál, köztük Nyakó István. A nyomozás elrendelésére az ügyészség utasította a fővárosi rendőri szervet. Így végül 2016. március 4-én a BRFK Gyorskocsi utcában található egysége, a Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetése miatt kezdett nyomozni.

A kiemelt rendőri egység emberei, mint ilyenkor szokásos, bekérték a választási iroda kamera-felvételeit, illetve a médiában megjelent anyagok alapján és a közösségi portálon található fényképeket „elemezve” Nyakó és Erdősi Lászlóné mellett első körben beazonosították K. T. A.-, Cs. M.-et, J. L.-t, F. E.-t és Varró Ádámot. Majd még két további körben összesen 15 embert.

Mindegyiküket ellenőrizték a Robotzsaru integrált ügyviteli, ügyfeldolgozó és elektronikus iratkezelő rendszer, a Netzsaru digitális, bűnügyi és rendészeti elektronikus adatbázis, továbbá a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának nyilvántartásaiban.

Ezek alapján állították össze az érintettek priuszát, vagyis, hogy milyen büntetőeljárásokban voltak terheltek, illetve, hogy melyekért milyen büntetést szabtak ki rájuk.

Külön figyelmet fordítottak a nyomozók arra, mint az iratokban megtalálható, hogy az Erdősiné által írt népszavazási kezdeményezését összehasonlították az Origo munkatársa által készített, tőle lefoglalt fényképfelvétellel, hogy megállapítsák, valóban a nő beadványát tartalmazza-e. Persze, hogy az volt, ezzel kapcsolatban nem is nagyon lehetett másra számítani.

A BRFK nyomozói megnézték azt is, hogy Erdősiné ajánlási ívein szereplő személyek között felbukkant-e valaki tavaly február 23-án az NVI-nél, de nem találtak ilyen illetőt. Sőt, ha már itt tartottak, kiderült az is, hogy a nagydarab kopaszok egyike sem adott be korábban népszavazási kezdeményezést.

A Kúria megállapította, hogy bár Erdősi Lászlóné lépett be elsőként az NVI épületébe, a kamerafelvételek alapján egyértelmű, hogy a szocialista politikus kezdte meg elsőként a regisztrációt 11 óra 35 perckor, így „Nyakó István tekinthető a népszavazási kezdeményezést elsőként benyújtó személynek”.

Ekkorra a kopaszok már elhagyták a választási irodát, így a BRFK kiemelt bűnügyi egységének munkatársai arra jutottak, hogy mivel Nyakó Istvánt senki nem akadályozta a regisztrációban, nem történt bűncselekmény. De a BRFK-sok nem is igyekeztek minden körülményt feltárni, mintha még csak véletlenül sem akartak volna más megállapításra jutni:

– A nyomozók hiába azonosították be a kopaszokat, egyikőjüket sem hallgatták meg sem gyanúsítottként, sem tanúként.

– Nem faggatták ki Erdősi Lászlónét és nem szembesítették a „társaival”.

– Nem állították össze az érintettek kapcsolati hálóját.

– Nincs nyoma az Átlátszó birtokában lévő nyomozati anyagokban annak sem, hogy az NVI-hez kiérkező járőrök mit jelentettek feletteseiknek.

– A BRFK munkatársait nem érdekelte, hogy a választási iroda elnöke, Pálffy Ilona mit tapasztalt a helyszínen és miért küldte el a rendőröket, amihez egyébként joga sem lett volna.

– A rendőrök nem vesződtek azzal sem, holott kötelességük lett volna, hogy megindokolják, ezek a nyomozati cselekmények miért nem voltak szükségesek.

Végül a rendőrség is megszüntette a nyomozást, mégpedig bűncselekmény hiányában. Éppen ezek miatt mondta szerkesztőségünknek a nyomozati iratokat látva egy volt rendőri középvezető, hogy szakmaiatlan és gagyi volt az NVI-nél történtek ügyében lefolytatott nyomozás, még akkor is, ha az ügyre a nagypolitika erősen rányomta a bélyegét.

A rendőrséget és az ügyészséget a nyomozás megszüntetésében nem befolyásolta, hogy a Kúria az üggyel kapcsolatos döntésében kimondta azt is, hogy mivel az NVI épületében megjelent csoport tagjai semmilyen kezdeményezést nem nyújtottak be, magatartásuk visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

Egy volt rendőri középvezető érdeklődésünkre nyomozati hibának minősítette nem csak a tanúmeghallgatások elmaradását, hanem azt is, hogy ennek oka nem szerepel a rendőri jelentésekben, nem derült ki, hogy miért nem tartották ezt a nyomozók szükségesnek az ügyben, pedig ezt meg kellett volna indokolniuk. Az egykori parancsnok szerint a Kúria döntését is rosszul értelmezték a volt kollégái.

Forrásunknak nehéz elképzelnie azt, hogy a nyomozók saját maguk döntöttek volna az eljárás megszüntetéséről. A volt parancsnok úgy gondolja, hogy vagy az ügyészség utasította erre a rendőröket, vagy a parancsnokaik, sőt még azt is valószínűnek tartja, hogy a „parancsot” szóban kapták a BRFK nyomozói, s annak írásbeli nyoma nincs.

Csikász BrigittaRádi Antónia

Megosztás