fakivágás

A sportpálya és a futókör miatt ültettek át 21 fát a Városligetben, 70 sorsa még ismeretlen

Tavaly októberben írtunk arról, hogy 91 fát költöztetnek át a Ligetben, de a Városliget Zrt. akkor titkolta a helyszíneket. Most 21 fáról kiderült, hogy a sportpálya és futókör miatt kellett átültetni őket, a többi 70 fa sorsa még ismeretlen.

Támogatási kampány

Tavaly ősszel adtunk hírt arról, hogy a Városligetben átültetnek 86 darab fát, 5 darab fának pedig az előkészítését kell megvalósítani. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint 2020. második negyedévében a faátültetési keretmegállapodásból 22 millió forintot hívtak le. Ezt a keretszerződést még 2019-ben kötötte meg a Városliget Zrt. a kiválasztott céggel.

A munkák elvégzésére a Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nek összesen nettó 200 milliós összeg és 48 hónap áll rendelkezésére. Az viszont nem derült ki, hogy pontosan honnan és hová fogják elköltöztetni a fákat. A közbeszerzési értesítőből csak azt lehetett megtudni, hogy a Városliget területén zajlik az átültetés.

Tavaly elküldtük a kérdéseinket a Városliget Zrt.-nek, és a munkálatokat végző Galapagos Zoo Service Zoológiai Kft.-nek is, azonban válaszokat azóta sem kaptunk.

Garay Klára, a Budapesti Városvédő Egyesület Környezetvédelmi csoportjának vezetője kikérte az adatokat a Városliget Zrt.-től, a válaszok 2020 szilveszterén landoltak a postaládájában.

Garay Klára csak 21 fa sorsára vonatkozóan kapott információkat, a többi 70 fa jövője továbbra is ismeretlen.

A Városliget Zrt. válaszából kiderült, hogy a keretszerződésben szereplő mennyiség (azaz a 91 darab fa) indikatív jellegű, a kiviteli tervezés folyamán változhat.

21 fáról kiderült, hogy a sportpálya és a futókör miatt kellett őket átültetni.

Tavaly vehette birtokba a közönség a Városligeti Sportcentrumot és a két kilométeres futókört. Az új Városligeti Sportcentrum az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út kereszteződéséhez van közel.

A megújuló Városliget. Forrás: ligetbudapest.hu

Az első lehívás során a sportpályák területén lévő 13 fát ültették át. A fákat törzsátmérő alapján három kategóriába sorolták. A harmadik kategóriába tartoznak az 50 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fák, az első és a második kategóriába pedig az annál kisebbek.

  • 1. kategória: 7 darab
  • 2. kategória: 4 darab
  • 3. kategória: 2 darab

A második lehívás során a futókör területén lévő, első kategóriába tartozó 8 darab fát ültették át. Az átültetett fák azonos körzetben, a lehető legközelebbi szabad helyre kerültek/kerülnek át.

A városvédő arra is rákérdezett, hogy a fák előkészítése mikor kezdődik, és mennyi ideig tart.

„Még nem történt további faátültetést megelőző előkészítés. Az előkészítéseket a készülő kiviteli tervek függvényében fogjuk megkezdeni. Ennek időpontja a válaszadás időpontjában nem ismert” – válaszolta a neki a Városliget Zrt.

Garay felhívja a figyelmet, hogy a faátültetés nem könnyű műfaj: ha a fákat nem szakszerűen ültetik át, az a fák két lépésben történő kivágásával egyenlő. A városvédő azt is hangsúlyozza, hogy – amint azt a Városliget Zrt. is megemlítette a neki írt levélben – ,

a faátültetés a fakivágással szemben nem engedélyköteles tevékenység.

A műszaki leírás szerint az 50 centiméternél nagyobb törzsátmérővel rendelkező idős fák esetében szükséges egy minimum hat hónapos előkészítői fázis, amely során felkészítik a fákat az átültetésre. Az adatigényléssel megszerzett dokumentumból kiderült,  hogy egy acélszerkezet segítségével ültetik át a fákat. (A dokumentumot 2019-ben már megpróbálták kikérni, azonban a kérést akkor a Városliget Zrt. elutasította.)

 

Galapagos Varosliget by Katalin Erdélyi on Scribd

Garay Klára szerint a „hat hónapos előkészítési idő alatt bizonyosan nem regenerálódik a felszívó zóna, így a fát biztos pusztulásra ítélik”. Ha megnézzük a Greenpeace Magyarország oldalát, akkor ott azt találjuk, hogy 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.

Nem ez az első faköltöztetés a Ligetben

Korábban a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. szintén a Galapagos Zoo Service Kft.-vel szerződött le az építkezések útjában álló fák átültetésére. Akkor a cégnek összesen 218 fát kellett átültetnie, és 31 fát előkészítenie 232 millió forintért. Később ezt az összeget 23 millió forinttal megemelték, mivel a kivitelező jelezte a Városliget Zrt.-nek, hogy a Ligetvédők tiltakozásai miatt a szerződésben rögzítettekhez képest eltérő módon kellett elvégezni a munkát.

Ez a közbeszerzés önmagában meghaladta az eredeti tervekben közölt számokat. Azokban még arról volt szó, hogy a park 7100 fájából 182-t költöztetnek át.

2017-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Magyar Zene Háza építési területén lévő idős fák átültetésével kapcsolatos munkákat is a Galapagos végezte. Az építési területen 3 db idős fa előkészítése és 8 darab idős fa átültetésével kapcsolatos munkák elvégzése nettó 18 millió forintba került.

A Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa Kóródy Olivér. A cég nettó árbevétele 2016-ban 107 millió forint volt, ami 2017-ben 243 millió forintra nőtt, 2018-ban 509 millió forint lett, 2019-ben pedig 362 millió. Az adózott eredménye 2015-2018 között 4,5 és 20,5 millió forint között mozgott, 2019-ben viszont 76,4 millióra nőtt.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Futó az új futókörön az átadás napján a Városligetben 2020. december 2-án.  (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Megosztás