közbeszerzés

Novemberben a Valton nyerte a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

 

Második helyen Mészáros Lőrinc, harmadikon a Market végzett.

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

A július nem bővelkedett állami megbízásokban, de augusztusban ismét megindult a pénzeső, az első akkor a WHB és a ZÁÉV lett. Szeptemberben ismét Szíjj László nyerte a kormányközeli tenderbajnokságot, októberben pedig Mészáros Lőrinc végzett a dobogó tetején.

Novemberben nem volt sok izgalom, néhány közbeszerzés döntötte el a rangsort.

1, Valton-Sec Kft.

A Fidesz kedvenc biztonsági cége Pintér Sándor belügyminiszterhez köthető cégekkel közösen nyerte meg a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nettó 26 milliárd forintos őrzés-védelmi tenderét, és ezzel az egész novembert.

2, Mészáros Lőrinc

A felcsúti polgármester ikonikus cége, a Mészáros és Mészáros Kft. tavaly a meghirdetett hatból három régióban lett nyertes a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) 420 milliárd forint keretösszegű építőipari tenderén, és ennek keretében kapott ebben a hónapban egy 2,33 milliárdos megbízást Gyöngyös szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztésére, valamint egy 4,43 milliárdos munkát a váci szennyvíztisztító-teleppel kapcsolatban.

A cég emellett nyert egy 9 milliárd forintos árvízvédelmi megbízást az Országos Vízügyi Igazgatóságtól, a Mészáros-gyerekek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. pedig a WHB-val közösen radioaktívhulladék-tárolót építhet 835 millió forintért. Mészáros lapkiadója, a Mediaworks is nyert egy kicsit: nettó 41 millió forintért irodalmi-kulturális mellékletet jelentet meg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. megbízásából.

3, Market

Garancsi István építőipari vállalata harmadik helyen végzett nettó 10,36 milliárd forinttal, aminek nagy részét (10,1 milliárdot) a MOME campusfejlesztésének harmadik üteme teszi ki.

 

 

4, WHB és Csetényi Csaba

Nettó 2,51 milliárd forinttal negyedik helyezett lett Paár Attila építőcége, amely a Mészáros-gyerekek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. közösen radioaktívhulladék-tárolót építhet 835 millió forintért, valamint parkolóház és balett-terem kivitelezésére nyert el Győrben egy nettó 1,67 milliárdos megbízást.

A Rogán Antal szomszédjaként elhíresült Csetényi Csaba reklámcégeinek (Affiliate Network Kft., Network 360 Kft.) szintén nettó 2,51 milliárd forint értékű közpénzes megrendelés jutott novemberben, az összeg a különböző állami vállalatok kommunikációs költéseiből tevődik össze.

5, Balásy Gyula

A kormányzati kampányok lebonyolítását Csetényi cégeitől átvevő New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. nettó 2 milliárd forint értékű megbízást kapott az állami cégek harmadik negyedévi reklámköltéséből.

6, Kuna Tibor

Szijjártó Péter külügyminiszter jóbarátjának vállalkozásainak (Young and Partners Kft., Trinity Communications Kft.) és konzorciumi partnerüknek, a Sprint Nyomdaipari Kft.-nek nettó 1 milliárd forint értékű megrendelés jutott novemberben az állami cégek reklámkeretéből.

7-8-9, Szíjj László, Varga Károly, ZÁÉV

Novemberben nem nyertek közbeszerzést, és korábbi megbízásaik sem drágultak.

A nemzeti tőkésosztály 2017-es közbeszerzéseit nyomon követő, folyamatosan frissülő táblázatunk itt megtekinthető.

Erdélyi Katalin

Megosztás