nemzeti tőkésosztály

Fiktív számlás ügyben vádlott a Valtonnal együtt dolgozó őrző-védő cég vezérigazgatója

A Target Group Facility Management Zrt. árbevétele 2017-ben mintegy 1,6 milliárd forint volt. A cégnek azóta megy ilyen jól, mióta együtt dolgozik a Fidesz kedvenc biztonsági vállalkozásával, a Valton-Sec Kft.-vel. A két cég számos állami megbízást nyert el közösen, pedig a Target vezérigazgatója, Balázs Róbert egy mintegy 900 millió forintos költségvetési csalási ügy vádlottja.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

A vádlottak kötelező jelenlétére hívta fel a figyelmet a Fővárosi Törvényszék bírája, Farkas Gabriella a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalási ügy tárgyalásán idén május 15-én, különösen az egyik vádlottra, Balázs Róbertre vonatkozóan. A férfi annak a Target Group Facility Management Zrt.-nek a vezérigazgatója, amely számos munkája mellett a fideszes kötődésű Valton-Sec Kft.-nek is dolgozik.

A vádlottak padján 22-en ülnek: Balázs Róbert a Target Group Consulting Kft. és a Target Group Security Kft. révén érintett az ügyben, amely fiktív számlázásról szól. A férfi a tizenheted rendű vádlottja az eljárásnak, de az Átlátszó birtokában lévő vádirat alapján a büntetőeljárás egyik fontos szereplőjének tűnik.

Az ügyészség szerint fiktív céghálózattal tüntették el az áfát

A Fővárosi Főügyészség a vádiratban azt állítja, hogy a vádlottak az adófizetési kötelezettséget úgy csökkentették az általános forgalmi adó körében, hogy egy cég, a Raumputz Kft. fiktív számlát állított ki más társaságoknak takarításról. A Raumputz azonban gazdasági tevékenységet nem végzett, az ahhoz szükséges személyi és tárgyi feltételekkel nem is rendelkezett.

Ezzel a céggel biztosították azt vádlottak, hogy a munkát megrendelő társaságok legnagyobb üzleti partnere állandó legyen. „Ezzel egy olyan ütköző (puffer) céget hoztak létre, amely elválasztotta az alvállalkozói láncolatot a megrendelőtől” – áll a vádiratban. A vállalkozás alá pedig a terheltek egy gazdasági tevékenységet nem folytató, fiktív céghálózatot hoztak létre.

A vádlottak a takarítási munkák mellett biztonsági tevékenység végzésére is alapítottak kft.-ket. Erre hozták létre Balázs Róbert két vállalkozását, a Target Group Consulting Kft.-t és a Target Group Security Kft.-t is.

A fiktív számlázáshoz használt társaságokat persze időnként lecserélték, hogy a hatóságoknak ne tűnjön fel, mi történik. Az adminisztráció pedig külön folyt a takarításra és a biztonsági őrzésre vonatkozóan. Az utóbbit a Target cégcsoport aktuális székhelyein – Királyok útja 174/a, majd Csikóvár utca 9. – végezték.

A vádiratban szerepel az is, hogy például a Target-cégek által felvett alkalmazottakat a cégláncolat alján szereplő cégekhez jelentették be. Amikor a társaságok lecserélődtek, akkor a munkavállaló új szerződést kapott. Az új munkáltató viszont csak papíron jelent meg. Amikor egy cégre már nem volt szükség, akkor azt általában külföldi személyeknek értékesítették.

A vádlottak a bűnszervezet működése során a nyomozó hatóság megállapítása szerint az áfa vonatkozásában összesen 875,9 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az Épfakergép, a Markolat, a Partnerclean, a Partnergroup, a PG-Security, a Target Group Consulting és a Target Group Security Kft. működtetésével.

Balázs Róbertet és több vádlott-társát az ügyészség a költségvetési csalás elkövetése mellett hamis magánokirat felhasználásával is megvádolta. A NAV a vádlottak által okozott kár megtérítése iránt polgári jogi igényt nyújtott be.

Közös munka a Fidesz kedvencével

A Target Groupról többször írt már az Átlátszó. Igaz, nem a vádiratban említett targetes kft.-kről, hanem a 2015 márciusában bejegyzett Target Group Facility Management Zrt.-ről, amelynek akkortól kezdett futni a szekere, hogy a Fidesz kedvenc biztonsági cégének, a Valton-Sec Kft.-nek az alvállalkozója lett.

Az Index 2016-ban foglalkozott a Valtonnal és mutatta be a cég tulajdonosait, Varga Lajost és Bessenyei Istvánt a széles kapcsolati hálójukkal együtt. Kigyűjtötték a cég jelentős állami megbízásait is. Ezek között található a Fidesz Lendvay utcai székházának őrzése, ahol a valtonosok fel is léptek, amikor aktivisták foglalták el az épületet az alaptörvény-módosítás elleni tiltakozás során. 2018-ban a 24.hu is összeszedte az őrző-védő cég jelentősebb állami megbízásait. Korábban pedig a Magyar Narancs említette meg, hogy a turai Schossberger-kastélyt is a Valton Security emberei őrizték.

Az Átlátszó is nyomon követte a Valton megbízásait. Így megírtuk, hogy a Valton Pintér Sándor belügyminiszterhez köthető cégekkel együtt nyerte meg a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nettó 26 milliárd forintos őrzés-védelmi tenderét. Emellett a cég a Liget Budapest Projekt helyszíneinek őrzés-védelmét 2017-ben 465 millió forintért kapta meg. Nemrégiben arról írtunk, hogy a Valton és Bessenyei István tulajdonában lévő magánrepülőgépet Rogán Antal is használta:

A Matolcsy család házibankja finanszírozta, Rogán Antal is használta Bessenyei magánrepülőgépét

A magyarországi légi járművek lajstromnyilvántartását böngészve újabb, Fidesz-közelinek mondott vállalkozók érdekeltségébe tartozó magánrepülőgépre bukkantunk. A HA-BES lajstromjelű privát jet 2017. december 22-én került a magyar légi nyilvántartásba. A közepes méretű business jetek kategóriájába tartozó magángép a HUN-JET Kft. tulajdona, mely a Fidesz kedvenc őrző-védő cégének titulált Valton-Sec Kft. és Bessenyei István érdekeltsége.

A Valton és a Target közösen is szerzett munkákat, így 2017 nyarán nyerték el a Nemzeti Sportközpontoktól az olimpiai központok négy éven át történő őrzését 1,7 milliárd forintért. A helyszínek között volt a Császár-Komjádi uszoda is. Ez fel is van tüntetve a Target Group honlapján a referenciák között, ahol megtalálható még a Balatoni Olimpiai Központ, a Budapesti Olimpiai Központ, a Dunavarsányi Olimpiai Központ, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Olimpiai Központ, illetve a tatai, a szegedi és a révfülöpi olimpiai helyszínek.

Dolgozott vagy dolgozik még a Target Group több irodaház, üzletközpont, ipari létesítmény, raktárbázis mellett: ilyen például a Groupama Aréna, az ETO park és élményközpont, a Népligeti FTC Edzőközpont, és a HVG Kiadó irodaháza a Montevideó utcában.

Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy a referenciaként feltüntetett cégek, helyszínek vezetői, amikor megbízták a munkával a Target Groupot, tudtak-e arról, hogy a vállalkozás vezetőjével szemben büntetőeljárás folyik, ezért megkereséseket küldtünk. Írtunk az ETO park és élményközpontnak, a Népligeti FTC Edzőközpontnak, a Groupama Arénának, a Valton-Sec Kft.-nek, és a HVG Kiadó vezetőjének, Szauer Péternek is.

Válasz azonban sehonnan sem érkezett. Többször kerestük Balázs Róbertet is. Miután sikerült elérnünk, külföldön való tartózkodására hivatkozva egy kis időt kért a személyes találkozóhoz. Később azonban már csak üzenetet küldött, amelyben visszahívást ígért, de aztán már nem értük el.

Csikász Brigitta

Fotó: Balázs Róbert és az elsőrendű vádlott a Fővárosi Törvényszéken 2019. május 15-én megtartott tárgyaláson. Csikász Brigitta /Átlátszó.

Megosztás