városliget

91 fát költöztetnek át a Ligetben, de a Városliget Zrt. titkolja a helyszíneket

Egy tavalyi szerződés értelmében 200 millió forintért helyeznek át idős fákat a Városligetben: a most megjelent tájékoztató szerint 86 darab fát ültetnek át, 5 darab fának pedig az előkészítését kell megvalósítani. Az idős fák átültetését legalább 80 százalékos eredési eredménnyel kell elvégezni, vagyis 20 százalékuk elpusztulásával számolnak. Az uniós értesítő szerint 2020. II. negyedévében a keretmegállapodás alapján 22 millió forint került lehívásra. Azt viszont még továbbra sem tudni, hogy a Liget melyik területéről és hova ültetik át az idős fákat.

Támogatási kampány

A Városligetben átültetnek 86 darab fát, 5 darab fának pedig az előkészítését kell megvalósítani. A faátültetési munkálatokra vonatkozó keretszerződést tavaly kötötte meg a Városliget Zrt. a kiválasztott céggel. A keddi uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint 2020. II. negyedévében a keretmegállapodás alapján 22 millió forintot hívtak le.

A munkák elvégzésére a Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nek összesen nettó 200 milliós összeg és 48 hónap áll rendelkezésére. Az idős fák átültetését legalább 80 százalékosos eredési eredménnyel kell elvégeznie. Ha utánaszámolunk, a faátültetés nem olcsó mulatság, átlagban egy fa átültetése és utógondozása több mint 2 millió forintba kerül.

A fákat törzsátmérő alapján három kategóriába sorolták.

  • 0-25 cm törzsátmérő: 43 db
  • 26-50 cm törzsátmérő: 24 db
  • 50-110 cm törzsátmérő: 19 db

„Az Európában egyedülálló parkrekonstrukció megvalósításához elengedhetetlen, hogy bizonyos fák helyén új funkció létesüljön. Ezeken a helyeken lévő fák kivágása helyett, ezen fákat át kívánjuk ültetni. Feladat az érintett, ökológiailag megvédhető, idős fák előkészítése és átültetése a park más részein, illetve az utógondozási munkák elvégzése. A faátültetést a Városliget Zrt. által meghatározott faprotokoll előírásait betartva kell megvalósítani”

– olvasható az értesítőben.

Tüntetésre számítanak, titkolják a helyszíneket

Az viszont nem derül ki, hogy pontosan honnan és hova fogják elköltöztetni a fákat. A dokumentumból csak azt lehet megtudni, hogy a Városliget (Hrsz.: 29732/11) területén zajlik az átültetés, ez a terület viszont igen nagy. Több, a Városligettel foglalkozó civil forrásnál érdeklődtünk, de senki nem tudta megmondani, hogy pontosan melyik területről van szó, és a Liget-projekt melyik eleme miatt kell költözniük a fáknak. Az sem biztos, hogy egy helyről mozgatják át mind a 91 darab növényt.

Az EKR-ben már nem elérhető a műszaki adatokat tartalmazó dokumentum.

Tavaly egy adatigénylés során próbálták megtudni a munka részleteit, azonban a kérést a Városliget Zrt. elutasította.

„A tárgyi, folyamatban lévő közbeszerzési eljárás során a Városliget Zrt. a Kbt. előírásainak megfelelően az ajánlattevők részére az EKR-ben közzétette a közbeszerzési dokumentumokat. A Kbt. nem tartalmaz arra vonatkozóan rendelkezést, hogy az ajánlatkérők az EKR rendszeren kívül is kötelesek a közbeszerzési dokumentumokat közzétenni vagy az eljárásban nem résztvevő harmadik személyek részére átadni”

– indokolta döntését a budapesti Városliget múzeumosításáért és átalakításáért felelős projektcég.

Az viszont a szerződésből kiolvasható, hogy előre kalkulálnak civil demonstrációval:  a vállalkozó állásdíjra akkor köteles, ha a civilek a munkavégzést egybefüggően négy órán keresztül akadályozzák, és a civil személyek eltávolításához hatósági intézkedésre van szükség. (Az állásidő olyan időszakot jelent, amikor a munkavállaló a munkáltató érdekkörében felmerült okból nem tud munkát végezni.)

A Fővárost sem tájékoztatták

Megkerestük Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét, aki szintén nem tudott pontosabb helyszínt mondani. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek pedig kötelessége lenne ezekről az információkról tájékoztatni a fővárost, ám ennek Bardóczi beszámolója szerint nem tesznek eleget. Garay Klára, a Budapesti Városvédő Egyesület Környezetvédelmi csoportjának vezetője szerint az is aggályos, hogy miért az Ingatlanfejlesztő által készített protokoll szerint akarják átültetni a fákat.

Budapestnek is van tulajdonjoga a Városligetben, azonban a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló 2013. évi Városliget törvény alapján a Magyar Állam, Budapest Főváros Önkormányzata és Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata közös tulajdonában álló, a budapesti 29732/11 hrsz. alatti ingatlan egyes részei 99 éves időtartamra Városliget Ingatlanfejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság vagyonkezelésében állnak.

A főtájépítész később egy posztot tett közzé a Facebookon:

„Van az az úton-útfélen előszeretettel hangoztatott állítás, hogy a Városligetben meglévő zöldfelületet nem is érint a Liget projekt, új épületek kizárólag olyan helyre épülnek, ahol eddig is volt épület. És van az a ma napvilágra került (update: az átlátszó újságírója ma kérdezett rá, de utánanézve ez egy 2019-ben megnyert munka!) közbeszerzési eljárás, amelynek keretében 91 db (!) koros fát ültetne át a Galapagos Zoo nevű cég a Városligetben, mert a helyére valami mást (nem zöldet) raknának. Na most: a két állítás közül az egyik nem igaz. Mindenki eldöntheti, hogy melyik nem…/a képen a Rondó területéről átültetni szándékozott közel száz éves tölgy kidőlése látszik 2018 áprilisában, amit a Néprajzi múzeum alapozása miatt kellett “átültetni”, hiszen ott sem érintett meglévő zöldfelületet a projekt/”

„Sajnos azonban az előkészületi munkák során kiderült az az előre nem látható körülmény, hogy a tölgy gyökérzete a talajfelszín alatt közel 1 méterre helyezkedik el a korábbi évtizedekben, a katonai dísszemlék miatt végrehajtott nagymértékű talajfeltöltések miatt, melynek következménye, hogy a fa gyökérzete rendellenes körülmények között fejlődött tovább, és a felszín alatti törzs részek súlyos korhadásnak indultak. Mindezen előre nem látható okok miatt előkészületi munkálatok során a fa nem bírta tovább a terhelést és kidőlt” – mondta akkor a Városliget Zrt. a Bardóczi által most említett eset kapcsán.

Nem ez az első faköltöztetés a Ligetben

Korábban a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. szintén a Galapagos Zoo Service Kft.-vel szerződött le az építkezések útjában álló fák átültetésére. Akkor a cégnek összesen 218 fát kellett átültetnie, és 31 fát előkészítenie 232 millió forintért. Később ezt az összeget 23 millió forinttal megemelték, mivel a kivitelező jelezte a Városliget Zrt.-nek, hogy a Ligetvédők tiltakozásai miatt a szerződésben rögzítettekhez képest eltérő módon kellett elvégezni a munkát.

Ez a közbeszerzés önmagában meghaladta az eredeti tervekben közölt számokat. Azokban még arról volt szó, hogy a park 7100 fájából 182-t költöztetnek át.

2017-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Magyar Zene Háza építési területén lévő idős fák átültetésével kapcsolatos munkákat is a Galapagos végezte. Az építési területen 3 db idős fa előkészítése és 8 darab idős fa átültetésével kapcsolatos munkák elvégzése nettó 18 millió forintba került.

A Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa Kóródy Olivér. A cég nettó árbevétele 2016-ban 107 millió forint volt, ami 2017-ben 243 millió forintra nőtt, 2018-ban pedig 509 millió forint lett. Az adózott eredménye ezekben az években 5,2 millió forint, 20,4 millió forint, majd pedig 4,5 millió forint volt. A 2019-es mérlegadatokat még nem tudni, ugyanis a tavalyi beszámolóját még nem tette közzé a cég.

A fák nem igazán szeretik az átültetést, maguktól nem is költözködnek. Ekkora méretű fák átültetése pedig szinte lehetetlen, mert olyan nagy a vízfelvevő gyökérzetük. A fa a tápanyagot a gyökérzet legvégével veszi fel, így ha azt elveszti, gyengül, és romlanak a túlélési esélyei, mivel a gyökér leghasznosabb része a földben marad. Van az átültetésnek egy másik módszere: az átültetés előtt legalább egy évvel el kell vágni a gyökerek egy részét, erre növésnek indulnak ott a törzshöz közeli föld alatti részeken a hasznos, bolyhos gyökerek, és egy évvel később itt kivájva a földgolyót át lehet ültetni a fát.

Elküldtük a kérdéseinket a VárosligetZrt.-nek, és a munkálatokat végző Galapagos Zoo Service Zoológiai Kft.-nek is, azonban válaszokat a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. A fák helyén kívül arra lettünk volna kíváncsiak, hogy milyen technológiával tervezik átültetni a fákat, jelenleg milyen szakaszban vannak a beavatkozások, és idáig összesen mennyi pénzt hívtak le a 200 milliós keretösszegből.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Lezárás a Városligetben 2020. 07.22-én (fotó: Átlátszó/Szakál Szebáld)

Megosztás