közbeszerzés

Újabb 620 millió forintért őrizheti a Városligetet a Valton

A korábbi botrányok ellenére továbbra is a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Kft. munkatársai láthatják el az őrzés-védelmet a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. épületeinél és a közparkban.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent, eredményhirdetésről szóló tájékoztató szerint a Városliget Zrt. által terület- és objektumőrzésre, valamint, személy- és vagyonvédelmi feladatok ellátására kiírt tenderét a Valton-Sec kapta meg. A felek június 11-én írták alá a keretszerződést, a megbízás a pályázati felhívás szerint 4 évre szól.

A Valton munkatársai a Városligetben és a Liget Budapest Projekthez kapcsolódó területen, illetve a zrt. vagyonkezelésében és használatában lévő helyeken és objektumokban dolgoznak majd nettó 620 millió forintért.

Így a Valton-Secnek a közparkban, valamint a Magyar Innováció Házánál (volt Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum területén), a Millennium Házánál, az Új Nemzeti Galériánál, a Néprajzi Múzeumnál, a Városliget Színháznál, a mélygarázsoknál és a Magyar Zene Házánál kell őrzés-védelmi feladatokat ellátnia.

A tájékoztatóban szerepel az is, hogy a munka kiterjed fegyveres őrzésre és a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre vonatkozó területbiztosításra is.

A Városliget Zrt. 2017-es, hasonló tenderét szintén a Valton-Sec Kft. kapta meg. Akkor a cég 2019. augusztus 20-ig tartó, időszakra nettó 465 millió forintot számlázhatott. A vállalkozás emberei, mint emlékezetes, a munkavégzés során botrányos incidensbe keveredtek.

A balhé 2018. április 25-én,  Ligetvédők tüntetésén tört ki. Az aktivisták a faátültetések újrakezdése ellen tiltakoztak, és el akarták állni az építési területről kihajtó járművek útját. Ekkor a két tábor vitába keveredett, majd a Valton emberei szétverték a demonstrációt.

A 168 óra videót közölt a történtekről:

A Városliget Zrt. öt év alatt összesen mintegy 119 milliárd forintot költött a Liget Budapest Projekt néven megvalósuló új kulturális intézmények megépítésére. Hogy az őrzés-védelem ellátását ismét a Valton-Sec Kft. kapta meg, leginkább annak köszönhető, hogy a társaság sorban nyeri az állami munkákat. Erről az Index és a 24.hu is írt.

A társaság olyan munkákhoz jutott, mint a Fidesz Lendvay utcai székházának vagy a Tiborcz István érdekeltsége által megszerzett turai Schossberger-kastélynak az őrzése. Ezeken kívül a Valton-Sec Pintér Sándor belügyminiszterhez köthető cégekkel együtt nyerte meg a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nettó 26 milliárd forintos őrzés-védelmi tenderét.

A kft. két tulajdonosa Varga Lajos és Bessenyei István. Az utóbbi üzletember, aki Sarka, vagyis most már Bessenyei Kata élettársa, nemrég azzal keltett feltűnést, hogy hatalmas házat épít a Svábhegyen, amit a Magyar Narancs mutatott be. Az Átlátszó a közelmúltban arról számolt be, hogy Bessenyei és a Valton magánrepülőgépet vettek, amit Rogán Antal propagandaminiszter is használt:

A Matolcsy család házibankja finanszírozta, Rogán Antal is használta Bessenyei magánrepülőgépét

A magyarországi légi járművek lajstromnyilvántartását böngészve újabb, Fidesz-közelinek mondott vállalkozók érdekeltségébe tartozó magánrepülőgépre bukkantunk. A HA-BES lajstromjelű privát jet 2017. december 22-én került a magyar légi nyilvántartásba. A közepes méretű business jetek kategóriájába tartozó magángép a HUN-JET Kft. tulajdona, mely a Fidesz kedvenc őrző-védő cégének titulált Valton-Sec Kft. és Bessenyei István érdekeltsége.

A Valton-Sec értékesítésének árbevétele évről-évre növekszik: 2016-ban nettó 2,7 milliárd forint, 2017-ben már 6,4 milliárd, 2018-ban pedig 7,3 milliárd volt. Tavaly a cég adózott eredménye bő 1 milliárd forint lett, melyből a tulajdonosok 450 millió forintot vettek ki osztalékként.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás