Heti lapszemle

Orosz kémcsalád sarja költözik Budapestre, gigantikus villát épít a Sváb-hegyen a Valton társtulajdonosa

Népszava: kémfióka lesz a pesti orosz bank feje

A Moszkvából a magyar fővárosba költöző Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) gazdasági szerepe elhanyagolható, ellenben igazgatójának, Nyikolaj Koszovnak a szülei a szovjet titkosszolgálat legjobbjai voltak. Igaz, a fiatalon a KGB-ben szolgált orosz elnök, Vlagyimir Putyin rezsimjében a stratégiai cégek élére gyakran neveznek ki valamelyik kémszervezettől leszerelt, vagy azzal ilyen-olyan kapcsolatot tartó kádert. Nyikolaj Koszov családját ráadásul sok évtizedes kapcsolat köti Magyarországhoz. Édesapja a KGB vezérőrnagya volt, aki előbb fedett, majd nyílt pozíciókban kétszer is szolgált Magyarországon. A volt KGB-s Szergej Kondrasev Amerikában kiadott hidegháborús visszaemlékezéseiben említést is tesz idősebb Koszovról, aki részt vett az 1956 utáni, magyarországi szovjet megszállást támogató hírszerzői tevékenységben. Felesége, Jelena Koszova a szovjet hírszerzés valóságos legendája volt, aki fia születése és aktív kémszolgálata befejezése után szobrászként lett ismert. A most Budapestre költöző ifjabb Koszov a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetében (MGIMO) végzett, majd külügyi szolgálatba állt, ahol változatos posztokon szolgált. A kilencvenes években egyebek mellett a Vnyesekonombank vezetésébe is bekerült, majd 2012-ben lett az eredetileg 1970-ben, a KGST bankjaként alapított, majd Putyin által újraaktivált IIB vezetője. A pénzintézet gazdasági jelentősége egyébként csekély, ám az IIB gyakorlatilag minden magyar ellenőrzés és szabályozás nélkül működhet majd, és azt hív Magyarországra, akit csak akar.

24: Palkovics László havi 32 ezerért bérel önkormányzati lakást a Várban

A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Bár a miniszternek a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van egy csaknem 400 négyzetméteres családi háza Kecskeméten, a jelek szerint a Mátyás-templom szomszédságában található ingatlanban lakik életvitelszerűen. Erre utal, hogy a tárcavezető vezetékneve szerepel a kaputelefonon. Palkovics lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati lakás bérleti jogához 2013-ban, vagyis még az előtt, hogy felsőoktatási államtitkárrá nevezték ki. A 63 négyzetméteres ingatlanért az önkormányzat által megállapított úgynevezett költségelvű bérleti díjat fizeti a miniszter, ám a tárca a pontos összeget nem közölte.Ugyanakkor a Budavári Önkormányzat lakásrendelete alapján kiszámítható, hogy négyzetméterenként 510 forintot fizethet Palkovics, így a lakás bérleti díja így alig több mint 32 ezer forintra jön ki havonta.

Index: cenzúrázta volna Petőfit a közszolgálati egyetem

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara két versmondót kért egy iskolából az állománygyűléssel egybekötött március 14-i ünnepségére, az egyik nyolcadikos fiú Petőfi Sándor Magyar vagyok című versét tanulta meg. Már tanárai is bizonytalanok voltak, hogy elmondhatja-e majd az utolsó, ötödik bekezdést is, amiben a költő a szülőföldjét ostorozza. Két nappal a rendezvény előtt egy ezredes hívta fel a fiú édesanyját. A telefonban azt kérte, hogy a tanuló mégse mondja el ezt a verset, mert „a tábornok” nem akarja. Az ezredes egy másik verset ajánlott, amit a fiúnak az idő rövidsége miatt elég lett volna felolvasnia. A szülők végül azt mondták, senki ne szórakozzon az ő gyerekükkel, és lemondták az egész fellépést.

24: 22 milliárdért dolgozik Garancsi a BMW-gyár területén

Garancsi István cége, a Market Zrt. 22,2 milliárd forintért végzi el Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetének bel- és csapadékvíz elvezetéséhez szükséges földmunkákat, illetve az engedélyeztetési eljárást. A BMW-gyár éppen itt, a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épül fel. A hatalmas megbízásra ajánlatot nyújtott be a Duna Aszfalt Zrt. és a He-Do Kft. is, ezeket végül érvénytelennek nyilvánították.

Magyar Narancs: gigantikus villát épít a Sváb-hegyen a Valton társtulajdonosa

Lefotózta a hetilap stábja azt a hatalmas építkezést, amely Bessenyei István, a kormányközeli biztonsági cég, a Valton társtulajdonosa ingatlanán zajlik. Az utca felőli kép szerénynek is mondható a másik oldalról látszik igazán, hogy lefelé és hátrafelé terjeszkedik az épület, nem is akárhogy. Az egyik épület több autónak is megfelelő garázs lesz, míg a második, a lakórészt jelentheti, amely aztán a harmadik egység, a több emeletes házzal végződik. Látható az is, hogy szökőkutat is terveznek az ingatlanra. Bessenyei arról is ismert, hogy ő Sarka Kata élettársa. Sarka Rogán Cecília cégtársa, a két család baráti jellegű kapcsolatban van. Rogán Cecília például a Valton-Master Carral és a helikopterezést intéző Fly-Coop-al barterezett, a Sarkával közös Nakama tulajdonosaként – az emlékezetes lagzis helikopterezés idején.

Címlapfotó: Németh Dániel / Magyar Narancs

Megosztás