Egyéb

Volt rendőr a városligeti tüntetőverésről: „Mintha a Tesco biztonsági őrei kimentek volna közterületre intézkedni”

 

Megkérdeztünk egy volt rendőri vezetőt a Városligetben, a Valton Security emberei és a Ligetvédők között történt incidensről. Az egykori parancsnok azt hangsúlyozta, hogy a rendőröknek a lökdösődés, verekedés minden résztvevőjét elő kellett volna állítaniuk, és hogy a rendőrségnek, mint szakhatóságnak a vagyonvédelmi céggel szemben is eljárást kellett volna indítania, hogy annak törvényes működését ellenőrizzék. Megkerestük az üggyel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg a reagálásuk.

„Az egész olyan volt, mintha a Tesco biztonsági őrei kimentek volna közterületre intézkedni” – ez a meglátása a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyik volt vezetőjének arról az incidensről, ami április 25-én tört ki a Ligetvédők demonstrációján. Ismert, a tüntetők a faátültetések újrakezdése ellen tiltakoztak a Városligetben, és az építési területről kihajtó járművek útját el akarták állni.

Ekkor tört ki a balhé, amely során a Valton emberei szétverték a demonstrációt. A vagyonvédelmi céget megbízó Városliget Zrt. közleménye szerint az indulatok azután szabadultak el, hogy a demonstrálók „garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat”.

Az esetről aa 168 óra készített videót:

 

 

A BRFK a Magyar Narancsnak azt válaszolta, hogy a XIV. kerületi Rendőrkapitányság garázdaság vétség gyanúja és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt indított nyomozást, valamint, hogy egy embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Az Átlátszó által megkérdezett volt rendőri vezető szerint viszont mindenkit elő kellett volna állítani a verekedésben résztvevők közül, így a valtonosokat és a Ligetvédőket is. Emiatt nem tartotta szakmailag jónak az egykori parancsnok, hogy csak egy személlyel szemben indult eljárás.

Emellett a volt rendőri vezető a következőket tartotta fontosnak megjegyezni a történtekkel kapcsolatban:

A Valton Security biztonsági őrei ki sem mehettek volna intézkedni arról a területről, amelynek védelmére megbízást kaptak.

A demonstráció előtt a rendőrségnek a vagyonvédelmi céggel és a tüntetők főszervezőjével is egyeztetni kellett, amelynek keretében a Valtonnal tisztázni kellett, hogy meddig terjed a cég illetékességi területe, valamint mettől felelnek a rendért és a biztonságért az egyenruhások. A ligetvédős demonstráció felelőse pedig elvileg képbe kerülhetett arról, hogy a rendőrök szabálysértés vagy bűncselekmény észlelésekor milyen lépéseket tesznek majd. Például az érintetteket előállítják.

A sajtóban megjelent videókon nem látni, hogy a rendőrök feloszlatták-e a rendezvényt, illetve, hogy előzetesen felszólították-e a demonstrálókat arra, hogy hagyjanak fel a szabálysértéssel és a bűncselekmények elkövetésével.

Nem érthető, hogy a rendőrök – mint az a videón látszik – miért hagyták el a helyszínt egy időre. Ez azért volt érdekes, mert a korábbi balhék miatt az egyenruhások most is számíthattak arra, hogy konfliktus történik.

Miután ez nem is maradt el, a helyszínre visszatérő rendőröknek intézkedni kellett volna, ehelyett azonban csak taszigálták az embereket.

Mivel a vagyonvédelmi cégek tevékenységének felügyeletét a rendőrség látja el, így a Valton esetében a BRFK-nak, mint szakhatóságnak ki kellene vizsgálnia a Városligetben történteket. Ennek keretében pedig be kellene kérnie a rendőrségnek közigazgatási eljárás megindítása keretében az őrző-védő társaság embereitől a vagyonvédelmi igazolványaikat és a munkaszerződéseiket.

Emellett az egyes biztonsági emberek szabálysértési és büntetőjogi felelősséggel is tartoznak a munkájukért, így, ahogy emiatt is el kell velük szemben járnia a rendőrségnek.

Minderről az Átlátszó szerette volna megtudni a testület véleményét is, de a BRFK válasza cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg. Amennyiben mégis megkapjuk a reagálást, közreadjuk azt.

Arra, hogy a Ligetvédők az ügy miatt még milyen lépéseket tehetnek, az egykori parancsnok megjegyezte, hogy a vagyonvédelmi céggel szemben érvényesíthetnek polgári jogi igényt, de élhetnek közérdekű bejelentéssel is a Valton Security tevékenységére vonatkozóan vagy panaszt tehetnek a rendőri intézkedéssel szemben. Ez utóbbit tartotta a volt tiszt a legjobb megtehető lépésnek.

A Valton-Sec Kft., amelyet a Fidesz kedvenc biztonsági vállalkozásának tartanak, az Opten információs rendszer adatai alapján nem panaszkodhatott az utóbbi években, hiszen egyre szebb eredményeket értek el. Például az értékesítés nettó árbevétele 2016-ban már közelített a 3 milliárd forinthoz; pontosan 2,72 milliárd szerepel a pénzügyi adatok között. 2015-höz képest ezt jelentős javulás, mert akkor „csak” 1,77 milliárd forintos árbevételre tettek szert.

A cégnek egyébként annyira jól megy, hogy tavaly novemberben – mint az Átlátszó beszámolt róla – a Valton kaszált a közbeszerzéseken. A Liget-projekthez kapcsolódóan a Valton nyerte el a Városliget őrzését 2017. március 2. és 2019 augusztus 20. között nettó 465 millió forintért. A Valtonról tavalyelőtt az Index közölt egy részletes cikket.

Csikász Brigitta

Korábbi cikkeink a Valtonról

Kurvák, dílerek, randalírozás – állandósult a káosz a bulinegyedben, menesztették a rendőrkapitányt

Jövőre is a Valton biztosítja az állami rendezvényeket

Félmilliárd forintért őrizheti a Városligetet a Valton

Megosztás