Átláthatóság

Ki a leggazdagabb? Összeszedtük a megyei jogú városok polgármestereinek vagyonnyilatkozatait

Huszonhárom polgármester vagyonnyilatkozatát gyűjtöttük össze, nem volt egyszerű. Az összesítésből sok minden kiderül, például, hogy ki a legszegényebb, és a ki adósodott el a legjobban.  A legtöbb be nem vallott jövedelmet az érdi polgármester produkálta, 2017-es vagyonnyilatkozatában mintegy évi 3,4 millió forintos jövedelmet mulasztott el bevallani – , de T. Mészáros András még enélkül is az egyik legvagyonosabb a megyei jogú városok polgármesterei közül.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Egy átlagos megyei jogú városi polgármesternek két tételből áll az ingatlanvagyona, és az egyik szinte biztosan egy lakás, amelynek fele részben társtulajdonosa. A 23 megyés polgármester legtöbbjének több éves kis- vagy középkategóriás autója van, de feltűnően sok van köztük, akinek a vagyonnyilatkozatában nem szerepel saját autó – ez derült ki egyebek mellett a 2017-es évről tavaly leadott vagyonnyilatkozatok összesítéséből.

Vagyonnyilatkozati szemérmesség

2018 második félévében több hónapnyi munkával sikerült összegyűjtenünk a 23 megyei jogú város polgármesterének vagyonnyilatkozatát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen lehet a vagyoni helyzete egy átlagos megyés polgármesternek, illetve megválaszolható-e a kérdés: kik közülük a legvagyonosabbak? Mennyire reális pusztán a polgármesteri jövedelemből összegyűjteni egy jelentős, nagypolgári életvitelt lehetővé vagyont?

A 23-ból 4 megyei jogú város polgármestere kérésre sem adja ki a vagyonnyilatkozatát

23 megyei jogú város és a főváros polgármesterének vagyonnyilatkozatát próbáltuk megismerni, az eredmény minimum vegyes: 8 városvezető, továbbá a budapesti főpolgármester önként és azonnal, további 11 városvezető az erre irányuló adatigénylésre nyilvánosságra hozta a vagyonnyilatkozatát. Négyen azonban megnehezítik vagy lehetetlenné teszik a megismerését, Dunaújvárosban egyenesen a bolondját járatják az adatigénylővel.

Az ötletet az érdi polgármester, T. Mészáros András elutasító magatartása adta. Az Átlátszó által először nyilvánosságra hozott, 2017. évre vonatkozó vagyonnyilatkozatából ugyanis az látszik, hogy az érdi városvezető jelentős vagyonra tett szert. Ezért kértük T. Mészárost, hogy adja ki a korábbi évekről készült vagyonnyilatkozatait, hogy láthassuk gazdagodásának forrását és folyamatát.

Amikor nemet mondott  – arra hivatkozott, nem köteles a korábbi vagyonnyilatkozatainak adatait kezelni -, felvetődött a kérdés: mennyire gyakori és életszerű, hogy egy immár több évtizede a politikából élő fideszes közéleti ember ekkora vagyont gyűjtsön.

A vagyonnyilatkozatok összegyűjtésének fordulatos történetéről itt és itt, valamint itt írtunk. Ragaszkodtunk a jogszerű eljáráshoz, így – két kivétellel – minden polgármesteri hivataltól sikerült emailban megkapnunk a vagyonnyilatkozatokat. Igaz, legalább három esetben ehhez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság beavatkozására is szükség volt.

Végül csak a győri polgármesteri hivataltól nem kaptuk meg emailben a polgármester vagyonnyilatkozatát.

Adatnyilvánossági per: egy bíró zárolta Borkai Zsolt, győri polgármester vagyonnyilatkozatát

Az egykori olimpiai bizottsági elnök városi adminisztrációjában sajátosan viszonyulnak az egyik legfontosabb alkotmányos szabadságjoghoz. Győr fideszes polgármestere, Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatába bürokratikusan megnehezített, kényelmetlen procedúra után lehet betekinteni. Pedig a vonatkozó szabályozás egyértelműen akadálymentesíti az eljárást: kérésre emailban is ki kell adni a vagyoni adatokat. Nemrég egy győri járásbíró szokatlan lépésre szánta el magát.

Egész pontosan persze nem lehet meghatározni a nyilatkozatokban szereplő vagyonok tényleges értékét, így egzakt választ sem lehet adni arra a kérdésre, hogy ki a leggazdagabb vagy a legszegényebb polgármester a megyei jogú városok vezetői közül.

A részvények árfolyama például folyamatosan változik. Aztán: a nyilatkozók többsége nem adta meg a bevallott ingatlan pontos fekvését, helyrajzi számát, így legfeljebb a ingatlanok hozzávetőleges értékére lehet következtetni. A vagyonnyilatkozatokban érem- és CD-gyűjteményekről olvashatunk, olykor sokezres könyvtárakról – részletes adatok nélkül.

A jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer lényege éppen ez a bizonytalanság. A nagyságrendek azonban orientálhatják a városi vezetők vagyonát illetően az adófizető állampolgárt.

Ingatlanok

A legtöbb tételből álló ingatlanvagyont Szombathely első embere, a fideszes Puskás Tivadar vallotta be. A 17 tétel egyike egy lakóház felének tulajdonrésze, a többi 16 erdő, gyep és szántó. Utóbbiakhoz öröklés útján jutott, ezek jelentős részén töredék-tulajdonjoga áll fenn.

A legjelentősebb ingatlanvagyonnal rendelkezők közé tartozik az érdi polgármester, a Fidesz helyi vezetője: 2012-ben például egy komoly lakóházas ingatlant vásárolt Érden: egy 740 négyzetméteres telken álló 190 nm-es szerkezetkész épület fele lett T. Mészárosé. Ebben az évben a polgármestert szabályosan elhalmozták ajándékokkal: egy 10 228 négyzetméteres, szántó művelésű ingatlan egyedüli tulajdonosa lett, több száz négyzetmétert kapott egy 45 300 négyzetméteres szántó-legelőből is, és ugyancsak ajándékozás révén félhektárnyi erdő is a nevére került.

Tíz évvel korábban, 2002-ben szintén ajándékozás címén szerzett Érden és Sóskúton több száz négyzetméter szántót és „fásított terület”-et. A 2012-ben vásárolt szerkezetkész érdi lakóházas ingatlan mellett a vagyonnyilatkozatban szerepel még egy 1997-ben megvásárolt ezer négyzetméteres építési telken épült 200 négyzetméteres családi ház fele, egy 2017-ben vásárolt 700 négyzetméteres építési telek fele, egy nógrádi kistelepülésen megvett 1570 négyzetméteres gyep és legelő negyede, valamint Érden egy 1031 négyzetméteres lakóházas ingatlan egytizednyi tulajdonjoga – utóbbihoz öröklés címén jutott.

A tizenkét tételből álló ingatlanportfolió utolsó eleme egy 94 négyzetméteres érdi társasházi lakás fele, ezt is 2017-ben vásárolta a polgármester.

Három polgármester rendelkezik legalább 6 tételből álló ingatlanvagyonnal: közülük alighanem a Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes vezetője emelkedik ki, aki Nyíregyházán egy 23 négyzetméteres lakás kizárólagos, valamint egy 182 négyzetméteres családi ház felerészbeni tulajdonosa. (Kovács lehetne a legolvashatatlanabb vagyonnyilatkozat-díj nyertese, a címlapfotón a leadott vagyonnyilatkozatának egy részlete demonstrálja ezt.)

A portfólió értékét két budapesti ingatlan dobja meg: egy XIII. kerületi 92 négyzetméteres lakóház, valamint egy II. kerületi 70 négyzetméteres lakás: mint az előző kettőhöz, a fővárosi ingatlanokhoz is adásvétellel jutott, és lett azok felerészbeni tulajdonosa. Ugyanilyen tulajdoni hányaddal vásárolt Diósdon 688 négyzetméter “egyéb épület és udvar” besorolású ingatlant. 1979-ben egy 100 négyzetméteres lakóházas ingatlan egyharmadát örökölte.

Ingóságok

Itt még nagyobb a becslési bizonytalanság, legfeljebb néhány feltűnő vagy érdekes tételt tudunk kiemelni. A sorrend felállítása a részletadatok híján lehetetlen. Rögtön itt vannak a negatív rekorderek:

Több polgármesternek egyáltalán nincs ingó vagyona, de a többiek vagyonnyilatkozatából látható autópark is elég szegényes: sokéves Toyota Corollákkal, Suzuki Swiftekkel és VW Golfokkal találkozunk.

Két polgármesternek esett a választása annak idején BMW-re: Papp László (Fidesz, Debrecen) és Szarvas Péter, független, Békéscsaba).

A debreceni polgármester nyilatkozott értékes bútorokról, 1550 kötetes könyvtárról, értékes tévéről és karóráról. A békéscsabai polgármester akkora CD-gyűjtő, hogy azt fel kellett tüntetnie a nyilatkozatban. A független Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely) szintén szenvedélyes gyűjtő lehet: könyvből 1990-től, érmékből pedig 1982 óta jelentős gyűjteményt halmozott fel.

A szocialista Botka László (Szeged) vagyonnyilatkozatában ott találjuk az annak idején az országos sajtót is megjárt, ajándékként kapott Rolex órát. A házi könyvtárak rekordere T. Mészáros András (Érd), aki “min. 6000” kötetről számolt be a sok kis értékű festmény és egy Longines férfi zsebóra mellett. Az érdi városvezető az egyedüli a megyés polgármesterek közül, akinek neobarokk nappalija van.

A legnagyobb havi jövedelmek

A lista első helyezettje Ács Rezső (Szekszárd): 997 200 forint illetmény, 150 ezer forint költségtérítés – és még egy zrt elnöki posztjáért is kap 300 ezer forintot havonta. Őt Cserna Gábor (Dunaújváros) követi: 997 200 illetmény, 149 600 forint költségtérítés és 200 ezer forint cafeteria; mindezt havi 50 ezer forint közalapítványi kurátori díjazás egészíti ki. Első ránézésre a harmadik hely Szita Károlyé, aki 997 200 forint illetményt, 149 500 forint költségtérítést és 200 ezer forint cafeteria kapott, az MTVA leánycége által üzemeltetett Urbános blogban megjelent posztjaiért pedig egyszeri kifizetésként 750 ezer forintot vett fel.

Az adatok megszerzése kapcsán a szekszárdi Ács Rezsővel és a dunaújvárosi Cserna Gáborral volt a legtöbb gondunk, mivel nem voltak hajlandóak emailban elküldeni a vagyonnyilatkozatot. Az adatvédelmi hatóság vizsgálata után aztán teljesítették a kérésünket.

Cserna azonban újabb meglepetést tartogatott: a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, hogy mennyi polgármesteri illetményt kap.

Hasonlóképp nem nyilatkozott a havi jövedelméről Fodor Tamás (Sopron), Kriza Ákos (Miskolc) és Botka László (Szeged). Az egyik érintett polgármester hivatalában dolgozó forrásunk szerint a bonyodalmat a vagyonnyilatkozati nyomtatvány B részének zárójeles alcíme okozza: “a képviselői tiszteletdíjon kívüli adóköteles jövedelmek”. Az említett polgármester úgy értelmezi, hogy polgármesteri pozíciója mellett képviselő, így ebben a minőségében kapja a fizetését, következésképp nem kell feltüntetni a fizetését a vagyonnyilatkozatban.

A forrásunk arra hivatkozott, hogy ezzel nem sérülnek az információs alapjogok, hiszen a közgyűlés nyilvános döntéssel rögzíti a polgármester illetményének mértékét, és a határozat bárki által elérhető az önkormányzat honlapján.

Érdekesség, hogy a más kategóriákban jól szereplő T. Mészáros Andrásnak a legkisebb a feltüntetett polgármesteri illetménye: 747 900 forint. Ehhez adódott havi 250 ezer forint az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházását lebonyolító önkormányzati társulás elnöki pozícióért, illetve 112 200 forint költségtérítés. Ezzel a havi jövedelemmel az érdi városvezető sereghajtó a mezőnyében.

Nem nehéz felismerni, hogy alapvetően nincs rendben valami az érdi Fidesz-vezér által megadott számokkal. Miért lenne ilyen alacsony T. Mészáros fizetése? A megoldás: ezek az adatok egész egyszerűen nem valósak.

A megyei jogú városok polgármestereinek illetményét a törvény az államtitkárok járandóságához igazította. Így egy megyei jogú polgármesternek 2017-ben legalább havi 997 200 forintot kellett keresnie, a költségtérítése pedig 149 500 forint volt ebben az időszakban.

Némi keresés után megtalálható az érdi közgyűlés határozata, amely szerint 2017. január 1-től a fentiek szerint emelkedtek az érdi polgármester járandóságai. Az érdemi döntés nem a közgyűlésé, a testület mindössze rögzíti az illetményemelkedés tényét. Ettől a törvényi rendelkezéstől nem lehet eltérni, a közgyűlésnek nincs mérlegelési joga.

Ha pedig így van, akkor T. Mészáros a havi jövedelmek kategóriájában a maga havi 1,4 millió forintjával valójában a második helyezett, letaszítva a dobogóról Szita Károlyt – vagyis az érdi városvezető-pártvezető évi 3,4 millió forint jövedelmet elmulasztott feltüntetni a 2017-es vagyonnyilatkozatában. (Írásban kerestük a polgármestert, magyarázza meg, hogy miért adott meg valótlan számokat a vagyonnyilatkozatában, de nem kaptunk választ.)

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai

Erdő, lakások, szántóföldek tizenkét tételben, 66 millió forintos pénzintézeti követelés, neobarokk nappali, és legalább 6000 kötetes könyvtár: egyebek között ezek szerepelnek T. Mészáros András érdi polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatában.

A legszegényebb polgármester cím elnyerésére Márki-Zay Péternek (Hódmezővásárhely) van a legnagyobb esélye, neki ugyanis a polgármesteri illetményén kívül nincs más jövedelme – ráadásul hét gyermeke van.

A régóta gyűjtött érmék számáról és értékéről nincs pontosabb információ a vagyonnyilatkozatban, és a 300 négyzetméteres lakás fele része akár nagyobb vagyonra is utalhatna – ugyanakkor a valamivel több mint tízmilliós megtakarítással szemben 15 és fél milliós tartozás ál. Ezzel viszont dobogós helyen áll a legnagyobb adósok listáján: itt az első Porga Gyula (Fidesz, Veszprém): 20,6 milliós adóssággal, a második Márki-Zay, a harmadik pedig a debreceni Papp László  13,7 millió forint tartozással.

A legnagyobb bankbetétek, számlakövetelések listáját T. Mészáros András vezeti 66 millióval, utána a szegedi Botka László következik 46 milliós pénzintézeti számlaköveteléssel, a harmadik a békéscsabai Szarvas Péter, akinek 34 milliós pénzintézeti számlakövetelése és 4,5 millió szerződéses követelése van.

A megyei jogú polgármesterekre nem igazán jellemző, hogy a párnacihában tartják a pénzt, de a győri Borkai Zsoltnak 20 milliója van készpénzben, amihez öröklés útján jutott. Őt követi Szita Károly 8 millióval, míg a salgótarjáni Fekete Zoltán (MSZP) 7 millió forintot tart készpénzben

Értékpapírok

Az értékpapírvagyon alapján az ingatlanokhoz hasonlóan képtelenség egzakt sorrendet felállítani, a vagyonnyilatkozati adatok alapján legfeljebb azt lehet érzékeltetni, hogy kik azok, akik előszeretettel fektetnek be értékpapírokba.

Papp László (Debrecen) kétféle biztosítás mellett Mol- és M-Telekom-részvényekbe fektetett be. A független Szarvas Péter (Békéscsaba) rendelkezik talán a legnagyobb értékpapír- és részvényportfolióval: itt ezres nagyságrendben találhatunk egyebek mellett Mol-, Telekom-, OTP és más részvényeket, értékpapírokat (a teljes felsorolást itt, az A) RÉSZ II./5. pont alatt tekintheti át).

A Nyíregyházát vezető Kovács Ferenc értékpapírvagyonáról szinte alig lehet érdemleges következtetéseket levonni, mert a kézírás szinte teljesen olvashatatlan. Mindenesetre annyi bizonyos, hogy ő is előszeretettel fektet be értékpapírokba. Aki kedvet érez Kovács krikszkrakszainak megfejtéséhez, itt, az A) RÉSZ II/5. pontja alatt találja a rejtvényt. Ugyancsak kedveli az értékpapírokat Szalay Ferenc, Szolnok fideszes első embere. Az ő értékpapír-befektetéseit itt nézheti meg.

Végkövetkeztetések

Arra a kérdésre, hogy a többi megyei jogú polgármesterhez képest az érdi T. Mészáros András mennyire vagyonos, annyit mondhatunk, hogy nagy valószínűséggel tagja a 23 városvezető top 3-as listájának. Ugyanúgy jelentős vagyont mondhat a magáénak, mint például a debreceni Papp László. A jelentős ingatlanvagyon okán a nyíregyházi Kovács Ferencnek sem kell szorongania az elkövetkező években, ahogy a békéscsabai Szarvas Péter a kiterjedt részvényportfolióval szintén bizakodva nézhet a jövőbe.

A legtöbb polgármester esetében tudható a jólét és a vagyon forrása: Papp Lászlónak ügyvédi irodája van, Kovács Ferenc időben jócskán elszórva szerezte az ingatlanait, Szarvas Péter pedig 2014 előtt vállalati topmenedzser, nagy tapasztalatú közgazdász volt; a szombathelyi Puskás Tivadar pedig örökölte erdő- és földterületeit.

Az 1990 óta főhivatású politikusként ténykedő, a vagyonnyilatkozatában semmilyen gazdasági érdekeltséget fel nem tüntető T. Mészáros esetében viszont továbbra sem világos, hogy mik a forrásai a mára jelentősre duzzadt vagyonnak.

A vagyonnyilatkozatokat itt lehet megnézni

 Polgármesterek, akik rögtön nyilvánosságra hozták az interneten a 2017-es évről szóló vagyonnyilatkozatukat:

Kriza Ákos (Fidesz, Miskolc), Páva Zsolt (Fidesz, Pécs), Márki-Zay Péter (független, Hódmezővásárhely), Szalay Ferenc (Fidesz, Szolnok), Porga Gyula (Fidesz, Veszprém), Dénes Sándor (Fidesz, Nagykanizsa), Botka László (MSZP, Szeged), Puskás Tivadar(Fidesz, Szombathely).

Akik a KiMitTud-on tettek eleget az adatigénylésünknek:

Habis László (Fidesz, Eger), Papp László (Fidesz, Debrecen), Fodor Tamás (Fidesz, Sopron), Ács Rezső (Fidesz, Szekszárd), Schmidt Csaba (Fidesz, Tatabánya), Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz, Kecskemét), Szarvas Péter (független, Békéscsaba), Cser-Palkovics András (Fidesz, Székesfehérvár), Balaicz Zoltán (Fidesz, Zalaegerszeg), Fekete Zsolt (MSZP, Salgótarján), Kovács Ferenc (Fidesz, Nyíregyháza), Szita Károly (Fidesz, Kaposvár), T. Mészáros András (Fidesz, Érd).

Cserna Gábor (Fidesz, Dunaújváros) csak egyedi megkeresésre, email-en volt hajlandó elküldeni a vagyonnyilatkozatát, itt lehet megnézni. Borkai Zsolt (Fidesz, Győr) szintén email-en küldte meg a vagyonnyilatkozatát.

Kis Zoltán (Érd)

A címlapképen Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester olvashatatlan vagyonnyilatkozata

Megosztás