háború

Prostitúció, csicskáztatás, kizsákmányolás veszélye fenyegeti a menekülőket

A legelesettebbek kizsákmányolása jól ismert jelenség békeidőben is – köszönhetően többek között a jövedelmezőségének –, de most még hatványozottabban fenyegeti ez a veszély a háború elől traumatizált állapotban, segítség, pénz és hosszú távú tervek nélkül érkezőket. A határátkelőknél már megjelentek a stricik és a rosszakarók, akik csak látszatra segítőkészek. Érdemes ezért legalább egy nagy segélyszervezet számát megtanulni, és mielőbb elrendezni a papírokat, hogy a veszélybe kerülő ne váljon láthatatlanná a hatóságok és civil szervezetek számára.  

„Kérek mindenkit, akik a határra mennek, hogy mondják meg a menekülteknek, hogy csatlakozzanak szervezetekhez! Ne menjenek el akárkivel! A lányok ne vállaljanak kedves, gazdagnak tűnő férfiak felajánlására munkát és szállást se fogadjanak el! A stricik megjelentek a határon és nagy a veszély! A kizsákmányolás minden munkaterületen veszélyezteti a sérülékeny csoportokat!” – ezt írta ki Facebook-oldalára De Coll Ágnes emberkereskedelem-szakértő (Baptista Szeretetszolgálat) kedd délelőtt.

Mivel a hír több egymástól független csoportban, más személyektől is felbukkant, érdeklődtünk a hatóságoknál, hozzájuk jutott-e már el olyan információ, illetve tapasztalták-e a határon szolgáló rendőrök (volt-e panasz, bejelentés, tettenérés stb.), hogy prostitúció céljából többen „lecsapnak” az Ukrajnából menekülő fiatal nőkre a határon. Ha igen, indult-e eljárás, és hány esetben, illetve hogyan tudják megelőzni az ilyen eseteket.

A készenléti rendőrség busza a határátkelőn Tiszabecsnél (forrás: Katus Eszter/Átlátszó)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon megkeresésünkre azt közölték, hogy egyelőre nem jutott a rendőrség tudomására olyan tény, körülmény, amely az általunk említett jelenséget igazolja. „A rendőrségre ebben a tárgykörben feljelentés/bejelentés nem érkezett, eljárás nincs folyamatban. A rendőrség fokozott rendőri jelenléttel, és a rendelkezésére álló minden eszközzel védi a háború viszontagságai elől Magyarországra menekülők biztonságát” – írták válaszlevelükben.

Ennek ellenére a probléma nagyon is valós, hiszen a legelesettebbek kizsákmányolása jól ismert jelenség békeidőben is – köszönhetően többek között a jövedelmezőségének. A Pénzcentrum.hu tavaly év végén írta meg, hogy

Magyarországon 326,5 millió eurót, vagyis – éves átlagos euróárfolyammal átszámítva – 114,6 milliárd forintot költött a lakosság prostitúcióra.

Ez az Eurostat friss statisztikái szerint a háztartások összes kiadásának (lakhatás, rezsi, élelmiszer, üzemanyag, egészség, oktatást, stb.) fél százalékát jelenti.

„Az ukrajnai háború miatt egy hatalmas, ellenőrizhetetlen tömeg jön át a határon, sokan traumatizált állapotban, segítség, pénz és hosszú távú tervek nélkül. Sok az önkéntes is, ám nehéz különbséget tenni valóban segítő és az ártó szándék között. Ezért elsősorban azt javasoljuk mindenkinek, hogy legalább egy nagy szervezet számát, elérhetőségét tudja, és hozzájuk forduljon segítségért” – mondja De Coll Ágnes.

Budapest, 2022. március 3. Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel (forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Az Átlátszónak nyilatkozó szakértő szerint leginkább a magyar, szegényebb lányokat fenyegeti a veszély, de bárkinek ajánlhatnak éhbérért munkát vagy szállást. Ezért célszerű lenne tájékoztatni a menekülteket arról, mennyi Magyarországon az átlagbér, milyen lehetőségeik és jogaik vannak, mi az, amit semmiképp se fogadjanak el, bármennyire szükségük van pénzre. A regisztráció, a papírok rendezése is fontos, hiszen így nyilvántartásba kerülnek, és láthatóak maradnak a hatóság, civil szervezetek, segítők számára is, nem tudnak eltűnni a tanyák, szegregált területek világában vagy épp a zsúfolt fővárosban.

„Fontos lenne, hogy ezek a tudnivalók szájról szájra terjedjenek a menekülők között, hiszen sokan nem fognak tájékoztató papírokat böngészni

– bár azokra is szükség van. Többen nemcsak a háború, hanem a szegénység elől is menekülnek, úgy érzik, talán most megkapják azt a segítséget, amit korábban nem. Ez viszont kiszolgáltatottá teszi őket, szállás és pénz hiányában könnyen emberkereskedelem áldozatává válhatnak, csicskáztatás és uzsorások várják őket” – hangsúlyozta az Átlátszónak De Coll Ágnes.

A problémára már Romániában is felfigyeltek. A szatmar.ro beszámolója szerint március 4-e és 7-e között a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség bűnmegelőző, köz- és közlekedésrendészeti, közkapcsolatokért felelős, illetve szállításügyi osztályai az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökséggel együttműködve tanácsadási és tájékoztató akciót tartottak. A többnapos megmozdulás során azoknak az ukrán állampolgároknak igyekeztek segítséget nyújtani, akik a háború elől menekülve érkeztek a megyébe.

Március 8-ig már 2 millióan hagyták el Ukrajnát, ebből 1,2 millió ember Lengyelországba, 191 ezer Magyarországra, 82 ezer fő pedig Romániába menekült.

Az akció első számú helyszíne a halmi határátkelő volt, de a megye forgalmasabb útjain is megfodultak az egyenruhások. Az ukrán tolmácsokkal is együttműködő rendőrök négy nap alatt több mint 300 személyt, túlnyomó többségében fiatal lányokat tájékoztattak.

„A háború elől menekülő nőkre nagy veszélyt jelenthetnek azok, akik rossz szándékkal ajánlanak fel számukra szálláshelyet vagy utazási lehetőséget, de az is előfordulhat, hogy valaki hamis munkaajánlatokkal csalja őket tőrbe. A rendőrség szerint nem kizárt az sem, hogy valakik erkölcstelen szolgáltatásokat kérnek tőlük, melyért cserébe azt ígérik, segítenek nekik viszontlátni a háború által elsodort szeretteiket – nem meglepő módon ez is csak puszta átverés. Végül, de nem utolsósorban a rendőrség kiemelte az úgynevezett »loverboy« módszert is, amikor a bűnözők hamis szerelemmel édesgetik magukhoz a gyanútlan lányokat és nőket annak érdekében, hogy a későbbiekben majd kizsákmányolhassák őket – pl. kényszermunka vagy prostitúció révén” – írja a lap.

Hozzáteszik, a rendőrség azt kéri, hogy aki úgy érzi, veszélybe került, habozás nélkül hívja a 112-es segélyhívót.

Orosz-ukrán háború: hogyan segíthetünk a menekülőknek? | atlatszo.hu

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására támadást indított Ukrajna ellen. Már aznap tele voltak a hírek a háborúban érintett városokat elhagyó ukránok fényképeivel, a menekülthullám pedig nem sokkal később a magyar határra is megérkezett. Összeszedtük, hogy mit tehet az, aki valahogyan segíteni szeretne az Ukrajnában élőkön vagy a menekülni kényszerülőkön.

Katus Eszter

Nyitókép: Fiatal lány vár a rokonaira a magyar-ukrán határon Tiszabecsnél (forrás: Katus Eszter/Átlátszó)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás