rezsicsökkentés

Rövid volt a határidő, de fideszes önkormányzatoknak azért jutott rezsicsökkentett áram

Tavaly novemberben jelentette be a kormány, hogy a növekvő energiaárak miatt az önkormányzatoknak is lehetővé teszi az egyetemes szolgáltatást, azaz a hatósági áras áram vásárlását. Február harmadik hetéig 4 fideszes önkormányzat, két független polgármester vezette testület és a Szijjártó Péterrel induló Széchenyi István Egyetem kötött szerződést az állami MVM-mel, összesen közel 32 millió kWh-ra. A kiskaput aztán hamar be is zárta az állam, a lehetőségről sokan lemaradtak.

„Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és Intézmények részére a mindenkor hatályos villamos energia egyetemes szolgáltatásra vonatkozó jogszabályi feltételek szerint, határozatlan időtartamú, villamos energia szolgáltatás biztosítása évi 2.226.580 kWh/év várható mennyiségre” – erre írt ki közbeszerzést tavaly decemberben Győr önkormányzata. A kulcsszó a közbeszerzésben az egyetemes szolgáltatás.

Nemrég megírtuk, hogy sorra nyilvánították eredménytelennek az idei elektromosáram-ellátásra vonatkozó közbeszerzéseiket az önkormányzatok, miután az elszállt áramárak miatt a rendelkezésére álló anyagi fedezetük összege nem elegendő. Bejegyzés megtekintése

Sorra hiúsulnak meg az önkormányzatok áramvásárlási közbeszerzései | atlatszo.hu

Békéscsaba, Kaposvár és Berettyóújfalu – három Fidesz-vezette város, mindhárom a közelmúltban írt ki közbeszerzést villamosenergia vásárlásra. Mindegyik kiírás eredménytelen lett, miután „a Kbt. 75. § (4) bekezdésben foglaltak szerint igazolható, rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő”. Az árampiac felrobbant, és hiába mondja Orbán Viktor, hogy megvédi a rezsicsökkentést, a megnövekedett rezsi miatt már a fideszes vezetésű települések is bajban vannak.

Aztán kiderült, hogy van egy kiskapu. „Egy régóta meglévő, de mostanában nem használt jogszabályi lehetőséggel ugyanis gyakorlatilag a teljes magyar önkormányzati szféra bemenekülhet a rezsicsökkentéssel védett egyetemes szolgáltatás körébe. Emiatt a 60-70 forint/kWh-s közbeszerzési ajánlatok helyett várhatóan 30-36 forintért kaphatják majd januártól az áramot, ami már mérsékeltebb áremelkedést jelent számukra” – mutatott rá a Portfolio.hu novemberben.

Győr 2021. november végén „közvilágítási célú villamos energia szolgáltatására”, évi 6 272 667 kWh-ra villamosenergiára kötött közbeszerzés után szerződést az ELMŰ-ÉMÁSZ  Energiakereskedő Kft.-vel, nettó 55,72 forintos kilowattóránkénti áron. Ehhez képest az egyetemes szerződésben a lekötött árammennyiséget az állami MVM 82 335 041 forintért szállítja, vagyis nettó 36,9 forintért.

A kettő közti különbséget az adófizetők állják.

Győr a 2021-es évre piaci alapon vett áramot, az akkor másfél évre szóló, 2020. 06. 01-től 2021. 11. 30-ig megkötött szerződésben 4 459 198 kWh-át vettek 18,02 forintos kilowattóránkénti áron.

De nem csak Győr szerződött egyetemes szolgáltatásra. Az Átlátszó gyűjtése szerint február harmadik hetéig az alábbi intézmények, önkormányzatok döntöttek az egyetemes, hatósági áras szolgáltatás mellett.

Döntés a Pécsi Tudományegyetem és Paks város esetében még nincs. Győr, Pápa, Komárom, Békéscsaba fideszes többségű, Szentendre, Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata pedig ellenzéki. És nem csak az önkormányzatok kérték az árfixált áramot.

„A fenntartóváltástól hatékonyabb és rugalmasabb működést, újabb fejlesztéseket, partnerkapcsolataink és szolgáltatóképességünk erősödését várjuk (…) a rugalmasabb gazdasági körülmények lehetővé teszik, hogy az egyetem nagyobb gazdasági önállósággal, tágabb mozgástérben fogalmazza és valósítsa meg célkitűzéseit, feladatait” – idézet a gyorplusz.hu cikkéből, amit a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának alakuló ülése kapcsán írtak.

A modellváltó egyetemekről megírtuk: az új modellben a legaggasztóbb talán az alapítványok élén álló kuratóriumok hatalma és összetétele. Az ötfős kuratóriumok tagjait az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelöli ki. A törvény gyakorlatilag minden hatalmat a kuratórium kezébe ad.

Budapest, 2022. február 15. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a 23. Pénzügyi Csúcstalálkozón a Budapest Marriott Hotelben 2022. február 15-én (forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriumában Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere, prof. dr. Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke és Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB, a győri Szent Mór Bencés Perjelség perjele került be.

A rugalmasabb működést egyelőre az áramközbeszerzésben nem látni, a Széchenyi István Egyetem is állami árrögzített villamos energiával képzeli el 2022-őt. A közbeszerzés szerint „Ajánlatkérő részére általános felhasználású villamos energia beszerzése egyetemes szolgáltatás keretében tervezetten 7 248 409 kWh /év mennyiségben”. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ezt nettó 305 036 576 forintért szállítja.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. január 5-án indított közbeszerzést, ők is „az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron kötött villamosenergia-vásárlási” szerződést kötöttek.

Megszűnt a lehetőség

A g7.hu írta meg, hogy „az év végén, december 28-án aztán petárdaként robbant egy ezzel ellentétes irányú újabb rendeletmódosítás, ami szerint 2022. február 1-től megszűnik a központi költségvetési szervek és közfeladatot ellátó intézményeik számára az a lehetőség, hogy az egyetemes szolgáltatás szerinti áron villamos energiát vásárolhassanak”.

A HUPX a másnapi tőzsdei villamosenergia-árak kapcsán bemutatta, míg 2021. december 21-én 420 eurót kértek egyetlen Mwh-ért, addig ez december 30-ra 128 euróra csökkent. 2022. február 20-én pedig 126,95 euró volt a megwattóránkénti zsinór ár.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Kampány a rezsicsökkentés mellett (forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás