Cikkek

Best of 2013 – avagy kikkel vesztünk össze az elmúlt évben?

Könnyebb lenne felsorolni hogy kikkel nem, olyan hosszú a lista. Magunkra haragítottuk a teljes magyar filmipart, balhéztunk Tarlóssal, Gyurcsánnyal, Kálomistával, feljelentettük a közmédiaalapot, legyőztük a szocialista pártot, control freak-ként jellemeztük Orbánt (a világsajtónak!) és felbosszantottuk a terrorelhárítókat. Bábáskodtunk a NAV-botrány kirobbantása körül, netrádiót és kenőpénzfigyelő portált indítottunk. Adományért zaklattuk olvasóinkat. Évösszefoglaló a teljesség igénye nélkül.

Kocsis Máté, Rogán Antal, Kovács Ákos, Kálomista Gábor, Szíjjártó Péter, Orbán Viktor, Tolnainé „dr” Szatmári Katalin, Nyúl Sándor, Lázár János, Vitézy Dávid, Jáksó László, Böröcz István, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Tarlós István, Habony Árpád, Hajdú Péter, Lovas István… Egyenlítő TV, Pestisrácok, Magyar Szocialista Párt, Közgép, Könyvtárellátó, Sólyom Airways… NFÜ, MTVA, KEHI, AKK, NAV, AH, TEK… Kazincbarcika… 2013-ban olyan szorgalmasak voltunk, hogy már össze sem tudjuk számolni hány ellenséget szereztünk egy év leforgása alatt, ezért évzáróként a teljesség igénye nélkül sorolunk fel néhány fontos ügyet.

Magunkra haragítottuk a teljes magyar filmipart

A filmipar állami finanszírozásával megbízott Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) éveken át hanyag és felelőtlen gazdálkodást folytatott, aminek következtében 2012-es megszüntetéséig 5 milliárd forintos banki tartozást, és 1,5 milliárd forint behajthatatlan kintlevőséget halmozott fel. Az Átlátszó megszerezte és közzétette az eltitkolt belső átvilágítási jelentést, a belső vizsgálatot követő KEHI-vizsgálat főbb megállapításait, és a filmes adóslistákat. A magánvállalkozások közül a legtöbb pénzt a Kálomista-házaspár cégei kapták, őket mégsem vizsgálta a KEHI, mi viszont igen, cikksorozatunk csúcspontján fojtogatással példálózott a sikeres rendező-producer, aki az idén nyilvánosságra került Portik-Laborc jegyzőkönyvben is epizódszerepet kapott. Az MMKA utódszervezeteként a Magyar Nemzeti Filmalapot (MNF) is adatigénylésekkel bombáztuk, és azt is kiderítettük, hogy egy az MNF teljhatalmú ura, Andy Vajna filmipari kormánybiztos által alapított cég százmilliós állami támogatáshoz jutott egy célzott törvénymódosítás eredményeképp.

Átláthatóbbá tettük a közmédia gazdálkodását

A közmédiát finanszírozó Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) egész évben jogi harcban álltunk, mert a bíróságok számos egyértelmű ítélete ellenére sem hozta nyilvánosságra, milyen szerződéseket kötött műsorkészítő alvállalkozóival. A műsorgyártás eltitkolt büdzséjéről szóló adatokat aztán kiszivárogtatták nekünk, az MTVA azonban a másodfokú, jogerős ítéleteknek sem tett eleget, ezért előbb petíciót indítottunk, majd amikor a több mint ezer aláírás is hatástalan maradt, közérdekű adatok eltitkolása miatt feljelentettük a közmédiaóriást. Ennek hatására aztán felgyorsult az ügymenet, a rendőrség nyomozni kezdett, az MTVA pedig közzétette a jogerősen kiadni rendelt szerződéseket, így derült fény például a Marslakók című bukott tévésorozat több százmillió forintos, kézzel írt számláira. Ez a meccs még nincs lefutva, 2014-ben további fejlemények várhatók!

Kampányoltunk az információszabaság korlátozása ellen

Áprilisban a kétharmados kormánytöbbség váratlanul olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be az információszabadságról szóló törvényhez, melynek értelmében az adatgazdák elutasíthatják a „bizonylati szintű, visszaélésszerű” közadatigényléseket. A korlátozás ellen erősen kampányoltunk, közel háromezer aláírást gyűjtöttünk és más civil szervezetekkel együtt a köztársasági elnökhöz fordultunk hogy ne írja alá az alkotmányellenes jogszabályt. Áder János első körben meg is vétózta, de csak a parlamentnek küldte vissza a törvénymódosítást, amely másodjára is megszavazta az információszabadság korlátozását. Eközben az Emberi Jogok Európai Bírósága egy osztrák termőföldügyben már kimondta, hogy egy civil szervezet adatkérésének önmagában a munkateherre vonatkozó elutasítása sérti az európai emberi jogi egyezményt.

Biztonságosabb kiszivárogtató szolgáltatást fejlesztettünk 

Az információszabadság-törvények önkényes és rajtaütésszerű korlátozása, valamint a folyamatban lévő bírósági ügyeinkre is negatív hatással lévő törvénymódosítás, vagyis a Lex Átlátszók dömpingje után arra számítunk, hogy egyre többen élnek majd a kiszivárogtatás eszközével a közérdekű adatok nyilvánossága érdekében. Hogy ezt minél biztonságosabban tehessék, titkosított Tor-postafiókkal bővült közérdekű kiszivárogtató szolgáltatásunk, a MagyarLeaks. Az anonim kiszivárogtatók pedig 2013-ban sem tétlenkedtek, ilyen módon jutott el hozzánk egyebek mellett az MTVA eltitkolt büdzséje, az FM1 titkos műsorszolgáltatási szerződése, az Operaház korrupciógyanús ügyeiről szóló KEHI-jelentés, egy járulékcsaló bűnszervezet kiugrott tagjának rendőrségi vallomása, vagy a tankönyvpiac rajtaütésszerű államosításáról szóló kormányelőterjesztés.

Balhéztunk a főpolgármesterrel a Római-parti mobilgát miatt

Az év elején a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Római-partra építendő mobil árvízi védmű tervét, amely a megaprojektet ellenzők szerint szakmailag számos sebből vérzik, és elsősorban az ingatlantulajdonosok és az ingatlanspekulánsok érdekeit szolgálja. Utánajártunk, hogy kinek áll érdekében a mobilgát, hogyan kótyavetyélték el annak idején a csónakházakat, megszólaltattuk az elképzelést ellenző és támogató civileket, és azt is kiderítettük, hogy még a gátat tervező cég számításai szerint is katasztrófát okozhat ez a konstrukció egy nagy árvíz idején. A cikksorozatért Tarlós István főpolgármester személyesen barmolta le a szerkesztőségünket, később pedig Zöld-díjat kapott az Átlátszó.

Bottal ütöttük az uniós támogatások nyomát

Az EU-támogatásokat osztó kormányzati csúcsszervvel is meggyűlt idén a bajunk: bírósághoz kellett fordulnunk a pályázati adatok eltitkolása miatt, majd bemutattuk, hogy politikaközeli szállodafejlesztők, fidesz-közeli civil szervezetek, sőt ciprusi offshore-hátterű optikai hálózatfejlesztők is kaptak uniós pénzeket. Ezt a vonalat tovább boncolgatva az is kiderült, hogy bár a magyar kormány elvileg hadat üzent a közpénzeket megcsapoló offshore hátterű cégeknek, az NFÜ rengeteg ilyen cégnek ítélt meg támogatásokat. A lista végül olyan hosszúra nőtt, hogy maga az ügynökség is a támogatottak átvilágításáról döntött. Az Átlátszó bukkant arra a megbundázott naperőműtenderre is, amelyben a pénzosztó szervezethez köthető cégek mellett például az Orbán-vő Tiborcz Istvánhoz, illetve az LMP pártpénztárosaihoz köthető vállalkozások is több százmillió forintos támogatáshoz jutottak – ezt a tendert fel is függesztették a cikksorozatunk után.

Lelepleztük „Tüzépes Kati” kamu doktorátusát

Mi írtunk először arról, hogy miközben az általa vezetett zöldhatóság kritikán aluli működése parlamenti interpellációk tucatját inspirálta, az OKTVF főigazgatójának még a doktori címe sem valódi, azt egy állovagrend kamuegyetemén szerezte, az őt doktorrá avató, a Belügyminisztérium évtizedes partnereként jegyzett „egyetem” amerikai székhelyén a Manowar metálzenekar kiadója működik. Aztán az is kiderült, hogy a diplomájával sincs minden rendben, végül lemondott „Tüzépes Kati”.

Megmentettük a levéltárnak az őskommunisták adatait

A szocialista pártot nem csak azzal sikerült magunkra haragítani, hogy a Goldenblog közönségszavazásán a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) segítségével lenyomtuk az Egyenlítő TV nevű népszerű pártblogot. MKKP-s szövetségeseinkkel azt is kiderítettük, hogy több tízezer egykori MSZMP-tag adatait tartalmazó mikrofilmeket hagyott maga után az MSZP a Köztársaság téri egykori székházában őrizetlenül. A mikrofilmeket archívumba juttattuk, a szocialisták pedig előbb megköszönték, majd jól feljelentettek minket, végül mégis őket meszelte el az adatvédelmi ombudsman a trehányság miatt.

Beszámoltunk az egyiptomi durvaságokról

Közel-keleti tudósítónkat, az idén novelláskötetet is megjelentető Jászberényi Sándort az év elején néhány töltényhüvely miatt őrizetbe vették a Gázai övezet határán, de ez sem vette el a kedvét attól, hogy brutális riportokban számoljon be a gyakran mészárlássá fajuló egyiptomi tömegtüntetésekről.

Bábáskodtunk a NAV-botrány kirobbantása körül

A Levegő Munkacsoport felkérésére médiapartnerséget vállaltunk a nyilvánosság elé készülő Horváth András ügyében, aki otthagyta és feljelentette volt munkahelyét, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), miután házon belül rendre falakba ütközött, és politikusokat is hiába figyelmeztetett korrupciógyanús folyamatokra. Horváth szerint a hatalmas károkat okozó szervezett bűnözők érdekeit szolgálja, hogy az állam nem lép fel kellő eréllyel a kiemelt adózóknál tapasztalható hálózatos áfacsalások felett. Horváth bejelentése után az is kiderült, kormányrendelettel szüntették meg a NAV elitcsapatát, miközben konkrét ügyek támasztják alá a volt NAV-osok állításait. A hatalom mégsem ezeket vizsgálja, hanem a közérdekű bejelentő ellen lépett fel határozottan.

Új szolgáltatások, régi és új perek

Heti, majd Napi Mutyimondó: Mong Attila egy egész szerkesztőséget megszégyenítő elánnal pörög a hírösszefoglalókon, és néhány hete már rádióműsort is készít. Szaktanácsadóként részt vettünk a Krétakör Korrupció című színdarabjának elkészítésében, és Átlátszó kerekasztal-beszélgetések címmel havi rendszerességgel magunk is fellépünk bázisunkon, a Müsziben. Jogászcsapatunk idén is megnyert jónéhány közadatigényléses pert, és még Gyurcsánynak vagy a Terrorelhárításnak sem adnak helyreigazítást. Közadatigénylő portálunk, a Kimittud már több mint 2000 adatigénylésnél jár, a rengeteg közadatperünkben való eligazodást a 2013-ban átadott Ügyregiszter segíti. Friss fejlesztés a tisztán olvasói adományokból finanszírozott kenőpénzfigyelő-portál, a Fizettem.hu, amelyre két hónap alatt több száz, a mindennapi korrupcióval kapcsolatos bejelentés érkezett.

Best of 2013 – a toplisták

A főoldalunkon ezt a tíz cikket olvasták a legtöbben:

1. Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

2. Nem csak az USA kémkedik utánunk: kormányzati kémprogram Magyarországon

3. Kommunista pártlistákat hagyott Köztársaság téri székházában az MSZP

4. Kormányrendelettel szüntették meg a NAV elitcsapatát – újabb ex-adóellenőr beszélt

5. Katasztrófát okozhat a Római-parti mobilgát, figyelmeztetésre sem lesz idő

6. Pert nyertek a devizahitelesek – az összes jelzáloghitel szerződés hibás lehet

7. Horváth András már két éve milliárdos számlagyárakra figyelmeztette a Fideszt

8. Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak tavaly

9. Mennyiért pakol homokzsákot egy terrorelhárító?

10. Betelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot

 

Az Átlátszó Blogon ezekre a bejegyzésekre voltak kíváncsiak a legtöbben:

1. Milliárdos jutalom az állami vállalatok vezetőinek

2. Egyetek szart, seggfejek – Lovas István a külföldi tudósítóknak

3. Heti Mutyimondó: ropd csak Ráhel, amíg tudod!

4. Tiborcz István hozománya

5. Az NNI vegzálja az egyetemfoglalókat

6. Puzsér: Született vesztesek nemzedéke

7. Heti mutyimondó: Orbán repülni fog 2014-ben

8. Habony Árpád Hajdú Péterrel óriáskerekezett

9. Török Márk HÖK elnöknek jelöli Török Márkot, majd elfogadja a jelölést

10. Egyiptom: négy óra ölés

 

A videócsatornánkon ezek a kisfilmek voltak a legnépszerűbbek:

1. Kommunista pártlistákat hagyott Köztársaság téri székházában az MSZP

2. Betelt a pohár egy adóellenőrnél, feljelentette a NAV-ot

3. A javaitokat akarjuk – a politikusokat és az oligarchákat ért súlyos sérelmek miatt tüntettek

4. Római-parti magánvillákat is megvéd az árvíztől Óbuda önkormányzata

5. Egymilliárd forint táskában – leülte a büntetését, és most kitálal a stróman

Előfizetőket keresünk

Nem-kormányzati szervezetként nem pályázunk és nem fogadunk el támogatást állami vagy önkormányzati szervezetektől és politikai pártoktól, továbbra is ebben látjuk függetlenségünk zálogát. Legjelentősebb támogatóink olyan külföldi alapítványok, amelyek fontosnak tartják a sajtószabadság és az információszabadság ügyét: 2013-ban az olvasói adományok mellett az Open Society Foundations, a CEE Trust, a Norvég Civil Alap és a Fritt Ord támogatásai tették lehetővé az Átlátszó működését.

Örvendetes fejlemény, hogy egyre nagyobb részt vállalnak rezsiharcunkból az olvasók, önök, akiket rendszeresen támogatási felhívásokkal bombázunk: a hosszútávú cél az, hogy az olvasói kontribúciókból is fenntarthatóvá váljon a működésünk. Ez a cél nem elérhetetlen: tartalmainkra havonta már több mint háromszázezren kíváncsiak, és ha csak három-négyezer olvasónk ránk áldozna havonta ezer forintot, vagyis két-három sör vagy egy doboz cigaretta árát, már nullszaldós lenne ez a mutatvány, mert költséghatékonyak vagyunk. Összevetésül: az Átlátszót a bíróságon versenytársaként gyalázó MTVA költségvetéséből, amit teljes egészében az adófizetők állnak, több mint kétezerszer jönne ki a mienk.

A sokféle támogatási forma közül itt választhatnak, és ezúton is nagyon köszönjük azoknak, akik ily módon is kifejezték hogy fontosnak tartják működésünket és fennmaradásunkat.

a szerk.

 

Megosztás