Tatabánya

Egyetlen módosítással kivégezte a tatabányai nyilvánosságot a helyi Fidesz

Módosító indítvánnyal bontják le a helyi nyilvánosságot a Fidesz-KDNP képviselői, teljes egyetértésben a korábban pálfordulást produkáló ex-összefogás tagokkal és az „álruhás függetlenekkel”. A döntés helyben a parlamenti választásokra is kihathat. 

Tatabányán nem először okoznak meglepetést a közgyűlésben többségben lévő kormánypárti tagok, azonban a 2021. december 16-i testületi ülésen példátlan módon fogtak hozzá, hogy az önkormányzati kommunikáció csírája se maradjon fenn a megyei jogú városban.

Ahogy az a Facebookon közzétett közleményben olvasható: „a tatabányai önkormányzat közgyűlésének december 16-i ülésén egy olyan módosító indítványt fogadtak el a képviselők, amelynek értelmében minden lakossági tájékoztatással összefüggő kötelezettséget fel kell mondania a városnak 2021. december 31-ig. A város új kötelezettséget nem vállalhat, kifizetést nem teljesíthet lakossági tájékoztatással kapcsolatban, egészen a 2022. évi költségvetés elfogadásáig, várhatóan 2022 márciusáig.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkájával, az elfogadott rendeletekkel, a város működtetésével, városi rendezvényekkel, város intézményi információkkal kapcsolatban nem adhat hírt a város a szokásos módokon. Nem közvetítheti a város a közgyűlések üléseit. Nem teljesítheti az Európai Uniós projektek kötelező tájékoztatási projektelemeit. Nem adhat ki hírlevelet, újságot, nem adhat fel fizetett hirdetést semmilyen módon.”

A javaslat sok képviselőt meglepetésként ért a csütörtöki közgyűlésen, hiszen Magyarné Kocsis Andrea Edit képviselő (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi Bizottság elnökének előterjesztésével – információink szerint – csak azok találkoztak korábban, akik részt vettek a Pénzügyi Bizottság ülésén.

Ősz óta tervezhetik

Az Összefogás Tatabánya Fejlődéséért frakció tagjai (Szücsné Posztovics Ilona, Balogh Ferenc, Lusztig Péter, Renczes Dávid) úgy gondolják, ennek a lépésnek az előzménye minden bizonnyal az a kérdés, amelyre 2021. október 16-án Pataki Zoltánné Fidesz-KDNP-s képviselő Dr. Kancz Csaba kormánymegbízottól kért állásfoglalást. A kérdés lényege az volt, hogy képviselő adhat-e be költségvetést érintő módosítást a közgyűlésen úgy, hogy azt a Pénzügyi Bizottság nem tárgyalta előtte bizottsági ülésen.

Lefordítva: beadható-e meglepetés-módosítás, amelyet a képviselők egy része a testületi ülésen lát először, és ott már szavazniuk is kell róla.

A válasz 2021. október 28-án megérkezett: a kormánymegbízott nem látta ennek semmi akadályát. A terv tehát régebben kialakulhatott, és lett volna idő benyújtani a módosítást időben – amennyiben szerették volna.

Harc a médiumokért

Az ellenzékinek számító Szücsné Posztovics Ilona a polgármesteri munkája kezdetétől szúrhatja a kormánypártiak szemét, és ezen sokat rontottak a veszélyhelyzet alatti intézkedései, amelynek során átalakította a város tájékoztatási formáit. Így például egyszemélyi döntéssel felmondta a szerződést azzal a televízióval, amelyet a Turul Média Kft. működtetett.

Bereznai Csaba Fidesz-KDNP-s képviselő a 2021. október 21-i önálló indítványával javasolta egy független városi újság létrehozását, amely egyben azt is jelentette, hogy a város akkori lapját, a „Jó Szerencsét!” lapot meg kell szűntetni. Az Összefogásból kivált állandó átszavazókkal – mint Fekete Miklós, Hoffer Dávid – biztosított többséggel megszavazták a lap megszüntetését anélkül, hogy a nevét említeni kellett volna az indítványban: az előterjesztés a rendszeres kiadású lapokra vonatkozott. Az indítvány mellett beadott magyarázatban természetesen szerepelt indoklás: „a lap egyoldalúan ad hírt a várost érintő kérdésekről”.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester ekkor úgy döntött, megoldja a tájékoztatást egy nem rendszeres, lapszám megjelölés nélküli kiadvánnyal, mert a tatabányaiaknak joga van a helyi hírekhez.

A választásokig néma csend

Mivel kevéssé valószínű, hogy ennek a kényszerűen meghozott intézkedésnek a jogorvoslata megtörténne a 2022-es áprilisi választások előtt, ez azt jelenti, hogy pont abban az időszakban, amikor az Alaptörvény szerint is mindenkinek joga van ellenérték nélkül jutni tájékoztatáshoz, Tatabánya Megyei Jogú Város kommunikációs csatornái annyira lesznek hozzáférhetőek, mintha egy kulcslyukon át néznék a helyiek a világot.

Az Alaptörvényben az alábbiak szerepelnek: „(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit. (3) A demokratikus közvélemény kialakulásához választási kampányidőszakban szükséges megfelelő tájékoztatás érdekében politikai reklám médiaszolgáltatásban kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító, sarkalatos törvényben meghatározott feltételek mellett közölhető.”

A jelen módosítással a kritikus hangokat a kormánypárt helyi erői minimumra halkították a 2022-es költségvetés elfogadásáig, 2022 március-áprilisáig – vagyis az országgyűlési választásokig. Mindez akár nagyban segítheti Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő kampányát is.

Holdampf Ildikó

Nyitókép: Szücsné Posztovics Ilona Facebookon számolt be a fejleményekről (forrás: Szücsné Posztovics Ilona Facebook-oldala)

Megosztás