MVM-dosszié

A brüsszeli tüntetést is az MVM szponzorálta – 7 millió forintból demonstrált a CÖF az EP előtt

Tavaly áprilisban a CÖF a CEU miatt demonstrált Brüsszelben az Európai Unió és Soros György ellen, valamint Orbán Viktor mellett. Most kiderült, amit már eddig is sejtettünk, hogy a tüntetés költségeit is az MVM-től kapott támogatásból fedezte a Fidesz kedvenc civil szervezete. Közel 7 millió forintba került a cöfösök kiutazása, étkezése és hollandiai szállása. A hatvanhat főből a többség busszal, néhányan repülővel mentek Brüsszelbe.



Társadalmi célú hirdetés

Előzmények — Be kellett perelnünk a Magyar Villamosművek Zrt.-t (MVM), hogy megtudhassuk, mire költötte el a kormánybarát civil szervezeteket tömörítő Civil Összefogás Fórum (CÖF) az állami cégtől kapott 508 millió forint támogatást. Szeptember 5-én iratbetekintésen voltunk az MVM-székházban, ahol egyebek mellett az is kiderült, hogy a támogatásból 433 millió forint négy darab kisfilmre ment el, amiket egy fidesz-közeli cég gyártott, és a TV2 sugárzott. Tovább a cikksorozat előző részére.

2017. április 26-án az Európai Bizottság kötelezettszegési eljárást indított a magyar kormány ellen a lex CEU miatt, mert a bizottság szerint a magyar törvény sérti a letelepedés és szolgáltatások szabadságával kapcsolatos EU-s szabályokat.

Ugyanezen a napon, a CEU-val foglalkozó ülés idején a CÖF Brüsszelben tüntetett az Európai Parlament épülete előtt. A résztvevők többféle táblát fogtak a kezükben, volt “Stop Soros”, “Stop Illegal Migration”, “Stop Soros Lobby”, “#IstandwithHungary”, és “Hajrá, Viktor!” felirat is. A demonstráció kicsit paródiaszerű volt: az elején néhányan fordítva tartották a cöfös zászlót, majd a brüsszeli rendőrség feloszlatta az egészet, mert nem volt rá engedély.

A HVG.hu tudósítása szerint a rendőrök megpróbálták elmagyarázni a cöfösöknek, hogy csak másnapra kértek engedélyt, de a tüntetők ezt a hiányos nyelvtudásuk miatt nehezen értették.

A fordított zászlókat bemutató Facebook-videót gyorsan eltüntette a CÖF, a vágott verzióból pedig természetesen kimaradt a malőr, de a Vastagbőr megőrizte, felgyorsította és megzenésítette az eredeti felvételt.

Az MVM-hez leadott CÖF-beszámolóból most megtudtuk, hogy a brüsszeli tüntetés költségeit is az állami cégtől kapott pénzből fizették a Fidesz kedvenc civiljei.

Összesen 6,7 millió forintba került a cöfösök produkciója az Európai Parlament előtt.

Ebben benne van:

  • busz Zalaegerszegről és Miskolcról Budapestre és vissza (361 ezer forint)
  • busz Budapestről Brüsszelbe és vissza (1,3 millió forint)
  • 2 nap szállás és vacsora 66 fő részére a hollandiai Eindhovenben (3,2 millió forint)
  • busz Eindhoven és Brüsszel között (893 ezer forint)
  • 2 étkezés Brüsszelben 65 fő részére (903 ezer forint)
  • repülőtéri transzfer Brüsszelben 4+1 fő részére (22 ezer forint)

Részlet a CÖF beszámolójából

Az már önmagában is elég érthetetlen, hogy a belgiumi Brüsszelben tüntető CÖF miért egy másik országban található városban, a hollandiai Eindhovenben szállt meg. A két település ugyanis kb. 135 kilométerre fekszik egymástól, ami autópályán nagyjából 1,5 óra utazást jelent.

Az viszont kifejezetten mókás, hogy a beszámolóhoz csatolt számla szerint a CÖF az eindhoveni Best Western („legjobb nyugati”) hotelben lakott az EU elleni tüntetés idején.

A szálloda honlapja.

Emlékezetes, hogy a fideszbarát propagandamédia a lex CEU miatti magyarországi tüntetések idején minden bizonyíték nélkül azt állította, hogy Soros György repülővel utaztatott ide tüntetőket. Ennek fényében elég pikáns, hogy az MVM-től kapott iratok szerint a CÖF-től legalább 4 fő repülővel ment Brüsszelbe tüntetni az EU, a CEU és Soros György ellen.

Ennek akkor a HVG.hu tudósítója a tanúja volt, nekünk pedig már bizonyítékunk is van rá.

A repülőjegyeket nem csatolták a beszámolóhoz, tehát azt valószínűleg nem az MVM-támogatásból fizették, de a reptéri transzfert igen. A birtokunkban lévő számlán 4+1 fő, és Csizmadia László, Stefka István, Kiszelly Zoltán, valamint Kólya Anikó neve áll.

A beszámolóhoz csatolt számla.

Az MVM-nek leadott cöfös beszámoló tartalmazza azt is, hogy miért szervezték a tüntetést.

„A külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést a brüsszeli adminisztráció kifogásolta. Brüsszelben a tövénytervezet ellen tiltakozások bontakoztak ki. A Soros György által létesített Közép-európai Egyetem (CEU) akkreditációja nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

Magyarországon a szellemi honvédők – védve az egyenlőséget, elutasítva a kettős mércét – folyamatosan tiltakoztak a kormány oktatási politikáját érintő támadásokkal szemben.

Aktivistáink követelésére tiltakozó küldöttséget szerveztünk Brüsszelbe, az európai központi intézmény elé. A tiltakozás időpontját meghatározta, hogy ezen a napon érkezett meg Soros György az Európai Bizottság elnökéhez tárgyalásra.

A magyar küldöttség mondanivalója szerint minden Magyarországon működő egyetemnek azonos szabályok szerint kell funkcionálnia.”

Erdélyi Katalin

Montázs: Zero

Megosztás