Cikkek

Másodjára aláírta – kihirdették a „Lex Átlátszót”

Áder János köztársasági elnök tegnap aláírta és kihirdette a „Lex Átlátszó”-ként elhíresült Infotörvény-módosítást. Emlékezetes: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításába, és ezzel a közadatokhoz való hozzáférés jelentős korlátozásába a „visszaélésszerű adatigénylések” miatt fogtak bele fideszes képviselők.

Az eredeti javaslat emellett a külön törvényben biztosított megismerési jogokat kivette volna az Infotv. hatálya alól, ezzel lerontva a törvény megismerési garanciáit, köztük is a legfontosabbat, a bírósághoz fordulás jogát, valamint visszaható hatályú hatálybalépést tartalmazott, tehát úgy rendelkezett, hogy az új szabályokat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

Ahogy arról beszámoltunk, Áder János nem írt alá, azaz vétót emelt a javaslat ellen, ugyanakkor gyengébbik fegyverét, a politikai vétót vetette be. Ahelyett ugyanis, hogy az Alkotmánybíróságtól kért volna előzetes normakontrollt, visszaküldte a javaslatot az Országgyűlésnek megfontolásra.

Az Országgyűlés – előzetes várakozásainknak megfelelően – módosított ugyan az eredeti elképzelésen, de így is maradt a visszaható hatály és a visszaélésszerű adatigénylésre vonatkozó rendelkezés, bár igaz, hogy némileg eltérő tartalommal.

Áder Jánostól ekkor azt kértük: ezt se írja alá, Elnök Úr! A köztársasági elnöknek ugyanis meglett volna a lehetősége, hogy az új rendelkezésekre vonatkozóan kikérje az Alkotánybíróság véleményét, és kérje, hogy amennyiben az AB alkotmányellenes szabályokat talál, semmisítse meg azokat.

Áder nem élt ezzel a lehetőséggel. Az Infotörvény tehát módosult, mostantól a (homályos jelentésű) „átfogó”, a „számlaszintű”, a „tételes” közadatigénylés elutasítsa esetén nem lehet bírósághoz fordulni, hanem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatát lehet kérni. Ráadásul mindezt a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell.

Kíváncsian várjuk, hogy a gyakorlatban e homályos fogalmak milyen jelentéstartalommal telnek meg, az Információszabadság Hatóság hogyan használja új jogkörét, és a folyamatban lévő eljárások tekintetében mit tesz a bíróság. Egy biztos: az Átlátszó továbbra is azon lesz, hogy minél kevesebb közérdekű adat maradhasson titokban.

Az információszabadság-törvények önkényes és rajtaütésszerű korlátozása után arra számítunk, hogy egyre többen élnek majd a kiszivárogtatás eszközével a közérdekű adatok nyilvánossága érdekében. Hogy ezt minél biztonságosabban tehessék, titkosított Tor-postafiókkal bővült az atlatszo.hu közérdekű kiszivárogtató szolgáltatása, a MagyarLeaks.

 

Megosztás