Szeged

Eljárás tisztaságát befolyásoló közbeszerzésben is részt vettek a fideszes kormánybiztos cégei

Tavaly szeptemberben nevezte ki Orbán Viktor a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak Nemesi Pált, a Fidesz támogatásával 2019-ben Szeged polgármesteri székéért induló üzletembert. Cégei, a FerroÉp Zrt. és a FerroÉp-SZER Kft. azóta több állami megbízást is elnyertek. De indultak egy olyanon is, amit a hatóság azért érvénytelenített, mert az ajánlatokat a cégcsoport tagjai adták.

Társadalmi célú hirdetés

„Kormánybiztos lett Nemesi Pál” ezzel a címmel számolt be tavaly ősszel a KESMA-tag Délmagyarország arról, hogy a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egykori elnöke, a Fidesz-KDNP támogatásával 2019-ben a szegedi polgármesteri címért induló Nemesi Pált Orbán Viktor kinevezte a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak.

Nemesi ugyanakkor cégeiről sem mondott le, továbbra is tulajdonosa a FerroÉp Zrt.-nek, és a FerroÉp-SZER Kft. is Nemesi érdekeltsége. A politikai pályára tévedő üzletember cégeiről a 2019-es önkormányzati választás apropóján megírtuk, hogy tíz év alatt 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek, a munkatársak száma mégis alig nőtt. A fővállalkozó cégei vélhetően alvállalkozóknak adják tovább a munkát, akik sajtóhírek szerint a munkaerőhiány miatt leginkább ukránokat dolgoztatnak. Azt is bemutattuk, hogy a cégek sokszor sikeresebbek az állami beszerzéseken, mint a többi induló.

Sok közbeszerzés, kevés munkavállaló a szegedi fideszes polgármesterjelölt építőipari cégénél

Tíz év alatt 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek Nemesi Pál cégei, de a Fidesz támogatta polgármesterjelölt cégeiben alig nőtt a…

Az, hogy Nemesi cégei kormánybiztosi kinevezése előtt közbeszerzést nyertek, aligha kifogásolható. De úgy tűnik, az állami milliárdokról a politikai pozícióval sem mondott le a cég.

Csak 2021-ben 6 közbeszerzésen indult a csoport, az elnyerhető munka értéke 3,4 milliárd forint volt. Ha mindet megnyerte volna a FerroÉp Zrt., akkor csak az állami pénzekből elérték volna a 2020-as évük teljes bevételének a felét. Ugyanis a cég 2020-ban 6,3 milliárd forint bevételt realizált, a beszámoló szerint a „szerencsének mondható, hogy az építőipar, tevékenységéből adódóan, még az egyébként igen komoly korlátozások, lezárások ideje alatt is folyamatosan tudott működni, munkát végezni”. Mindezt úgy, hogy „a tárgyévi 70%-os árbevétel növekedés mellett a költség és ráfordításrész 73%-kal növekedett. Az Adózás előtti eredmény 30%-os csökkenést mutat.” Így a sokmilliárdos bevételek ellenére 11,5 millió forint lett a fizetett társasági adó.

A Nemesi-cégek az alábbi közbeszerzésekre pályáztak:

Ebből az SZTE-ÁJK épületfejlesztést megnyerték, 1,3 milliárd forintos ajánlattal. A Szegedi Szerb Oktatási Központ kivitelezését az Energomonting Kft. vitte 891 millió forintos ajánlattal, itt a FerroÉp Zrt. 1,011 milliárd forintos ajánlatot adott. A Nemzeti Biotech Labor kialakítására is pályáztak, de nem nyertek. Az SZTE Irinyi épület felújítása, valamint az SZTE BBMK kivitelezése közbeszerzések pedig pénzhiány miatt lettek eredménytelenek.

Sértették az eljárás tisztaságát

A Szegedi távhőprojektre 2020. 12. 28-ig lehetett pályázni, eredménytelennek 2021. 03. 22-én nyilvánították. A közbeszerzési dokumentumok szerint több részből állt. A leírás szerint „jelen projekt megvalósítása keretében Szeged városában geotermikus hőhasznosító rendszer kerül kiépítésre. A rendszerek egyenként egy termelő és két visszasajtoló kutas geotermikus hőtermelő/visszasajtoló kutat tartalmaznak, melyek a termelt hőt, a SZETÁV Kft. által üzemeltetett különböző hőközpontokba adják át.” Ez egy 22 milliárdos projekt, amiről az önkormányzati szeged.hu azt írta, huszonháromezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, ha elkészül az a geotermikus fűtési rendszer, amellyel Reykjavík után Európa második legnagyobb zöld távhőszolgáltató rendszere jön létre Szegeden.

Az különösen érdekes, hogy miért lett eredménytelen a közbeszerzés. A leírás szerint „az eljárás eredménytelen. Indok: a Kbt. 75. § (2) bekezdés c) pontja alapján.” Ez azt jelenti, hogy

„valamelyik ajánlattevő vagy részvételre jelentkező az eljárás tisztaságát vagy a többi ajánlattevő, illetve részvételre jelentkező érdekeit súlyosan sértő cselekményt követ el”.

De ezt részletesen is kifejtették az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött jegyzőkönyvben.

A dokumentum szerint „ajánlatkérő az ajánlatok bírálata során közvetetten, de tulajdonosi összefonódást észlelt a Geo Hőterm Kft. ajánlatkérő és a Hansa Kontakt Inv. Kft. ajánlattevő között”. Az öt részre bontott közbeszerzésre a hatóság szerint „az öt rész mindegyikében kettő ajánlat érkezett, ezen ajánlatokat valamennyi részben ugyanaz a kettő ajánlattevő nyújtotta be. Ajánlatkérő az ajánlatok további bírálata során az ajánlatok kapcsán is az eljárás tisztaságát érintő körülményt észlelt, figyelemmel arra, hogy a Hansa Kontakt Inv. Kft. ajánlattevő ajánlatában kapacitást biztosító szervként mutatja be a FerroÉp-SZER Épületgépész Kft.-t, mely gazdasági társaság az elektronikus úton, ingyenesen elérhető cégnyilvántartás adatai alapján a másik ajánlattevő, vagyis a FerroÉp Fővállalkozó és Szerelőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság ajánlattevő tulajdonában van.

Az előbbiekre tekintettel az ajánlattevők közötti közvetett összefonódás ténye is felmerült az eljárás során.”

Vagyis a kormánybiztos cégei a Geo Hőterm Kft. cégeivel pályáztak közösen. Utóbbi Lekeny György érdekeltsége. A jobboldali vállalkozóról a hvg.hu írta, hogy „2013-ban tehát már fúrógépeket vásároltak félmilliárd forint pályázati támogatással, erről ekkor írt a HVG, kiemelve azt is, hogy szokatlan pályára tévedt a CBA-s vállalkozó. Szintén 2013-ban, a kifejezetten termálprojektek lebonyolítására létrehozott Geotermikus Szolgáltató Kft. már a Szegedi Tudományegyetem két termálkörét építette, a beruházás felét ugyancsak uniós támogatásból hozták ki. Végül 2016-ban nyert a Hansa-Kontakt Kft. egy kutatás-fejlesztési pályázaton 980 millió forintot, ebben a projektben is a másik felét a vállalkozó tette hozzá. Ebből a beruházásból fejlesztették ki a szóban forgó új technológiát, amellyel visszasajtolható a használt termálvíz a talajba ebben a térségben is, ráadásul, a számítások szerint akár harminc százalékkal olcsóbbá is válik a visszasajtolás, mint a jelenleg alkalmazott technológiával.”

Forrás: ekr.gov.hu

De térjünk vissza az eredménytelen közbeszerzésre. A hatóság szerint „figyelemmel arra, hogy az eljárás tisztaságának sérelme nemcsak az egyik ajánlattevő és ajánlatkérő, hanem az eljárás valamennyi részében valamennyi – azaz mindkettő ajánlattevő kapcsán is felmerült, a Kbt. 75.§ (2) bekezdés c) pontjának alkalmazását tartja indokoltnak.”

Kerestük Nemesi Pál, hogy mennyire tartja elfogadhatónak, hogy kormányzati biztosként a cégei állami közbeszerzésekért indulnak, illetve hogy mi az oka, hogy a hatóság a szegedi termálfűtés kapcsán eredménytelennek nyilvánította a közbeszerzést. Cikkünk megjelenéséig Nemesi Pál nem reagált a megkeresésünkre.

Segesvári Csaba  


Nyitókép: Nemesi Pál független polgármesterjelölt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter (j) társaságában érkezik a szegedi Gál Ferenc Főiskolán tartott fórumára 2019. szeptember 17-én. MTI/Illyés Tibor. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás