Szeged

További 100-200 millió forintot költhetnek a 14 milliárdos szegedi stadionra

Az ajánlatbontás szerint több mint 200 millió forint van az eddig el nem készült, termálvíz elvezetésre az egyházmegye által építtetett szegedi stadionnál. Nemrég megírtuk, hogy a valódi tudományos munkát végző hallgatók kollégiumára egyelőre nem ad több pénzt az állam, de ha stadionokról van szó, valahonnan mindig sikerül előteremteni a plusz forrást.

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

 

“Ajánlatkérő azt a tájékoztatást adta, hogy jelen eljárás során rendelkezésre álló anyagi fedezet összeg 213 063 209” – ez szerepel az ekr.gov-ra feltöltött dokumentumban, amit a szegedi stadion “Termálvíz eldobó vízvezeték” építésére írtak ki.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által megrendelt, a NER-tag Market Zrt. kivitelezésében felhúzott 8 ezer fős stadionról megírtuk, több termálvíz kellene a szegedi stadion fűtéséhez, de annak elhelyezése nem megoldott. A rendszert alultervezték, nemrég írtak ki rá közbeszerzést. Így egy évvel átadása után is drágulhat a közel 14 milliárdos Szent Gellért Fórum, amit a tervezetthez képest már így ís 4 milliárd forinttal drágábban húztak fel. Az igazi „csúcstartó” persze továbbra is az uszoda, amit négyszeres áron épített meg a szintén NER-kedvenc WHB és a Dél-Konstrukt Zrt..

Négyszeres áron, 16 milliárd forintért építi meg Szeged új uszodáját a WHB

Az eredeti árhoz képest jóval drágábban, 4 milliárd forint helyett 16 milliárdért építi meg Csongrád megye székhelyének új sportuszodáját Tiborcz István üzlettársának a cége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen. A négyszeres áremelkedést azzal magyarázzák, hogy a tervezés, az engedélyeztetés, majd a közbeszerzés lebonyolítása alatt eltelt időben megnövekedtek a költségek.

 

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer szerint a tenderre öt céget hívtak meg, a pályázatbontás szeptember 3-án került fel a közbeszerzési oldalra. Eszerint a Geo Hidrobau Vízépítő Kft. 239 millió forintos, Hydroline-Bau Kft. 142 milliós, OMS Kelet-Magyarország Kft. 205 milliós, míg a  Porció Műszaki Fejlesztési és Vállalkozási Kft. 172 milliós ajánlatot adott.

Döntés még nincs, de az már látszik, hogy a pótlás legalább 142 millió forintba kerülhet, ez ugyanis a legalacsonyabb összegű ajánlat.

A munka része, hogy a vállalkozónak 2,6 kilométer csövet kell megépítenie, és neki kell gondoskodnia a szivattyútelep áram ellátásáról, valamint a telephelyen történő vezetékfektetésről is.

A nyomócső nyomvonala érinti a szegedi Dorozsmai utat és a Napos utat, valamint a Régi Posta utcát, majd párhuzamosan halad a Szeged-Békéscsaba vasútvonallal, illetve a Béketelepi csatornával. A nyomócső 62 méter hosszan keresztezi Szeged egyik leforgalmasabb útját, de az átvezetés nem okozhat fennakadást, ugyanis azt a föld alatt, úgynevezett átsajtolással végzik.

A vízjogi létesítési engedélyek szerint az üzemeltetés során évente 187,5 ezer köbméter csurgalékvíz keletkezik, ez jut a belvízelvezető csatornába. A közbeszerzésnél elérhető engedély szerint ez 30 l/s vízáramot jelent. A lefűtött termálvízben négy komponens (nitrit, ammónium, nátrium, bór) haladja meg a „B” szennyezettségi határértéket. Ezek közül egyik sem okozhat károsodást a környezetben.

Nem mindenre futja

Augusztus végén beszámoltunk róla, hogy a szegedi SZVSE pálya felújítása is megugrott százmillió forinttal, miután favágás közben szétszaggatták a pálya földben futó villamos vezetékeit.

Szintén megírtuk, hogy a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kollégiumának költségei is megnövekedtek. Őket azonban – az eredeti 2 milliárd forinton túl – egyelőre nem segítette ki az állam.

Az Alapítvány emiatt közös megegyezéssel felbontotta a FerroÉp Zrt.-vel kötött szerződést. A cég a nemrég kinevezett fideszes kormánybiztos, Nemesi Pál tulajdona, a kollégium azonban valódi tehetségek mindennapjait segítené. Az Alapítány 2019 tavaszán plusz forrás igényelt a program támogatását elindító Miniszterelnöki Hivatalnál, az EMMI-nél, majd később a jelenleg illetékes minisztériumnál, az ITM-nél is, de eddig hiába.

Stadionra nem sajnálta a támogatást a kormány, de a kollégium építése leállt, mert elfogyott a pénz

Közös megegyezéssel felbontotta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány a FerroÉp Zrt.-vel kötött szerződést, miután kiderült: a kormány által biztosított közel 2 milliárd forint sem elég az egykori művelődési ház átépítésére. A FerroÉp a Fidesz által nemrég kinevezett kormánybiztos, Nemesi Pál tulajdona. A kollégium valódi tehetségek mindennapjait segítené.

 

Segesvári Csaba

Fotó: Szent Gellért Fórum Facebook oldala

 

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás