Szeged

Stadionra nem sajnálta a támogatást a kormány, de a kollégium építése leállt, mert elfogyott a pénz

Közös megegyezéssel felbontotta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány a FerroÉp Zrt.-vel kötött szerződést, miután kiderült: a kormány által biztosított közel 2 milliárd forint sem elég az egykori művelődési ház átépítésére. A FerroÉp a Fidesz által nemrég kinevezett kormánybiztos, Nemesi Pál tulajdona. A kollégium valódi tehetségek mindennapjait segítené.

A SAJTÓSZABADSÁG NEM CSAK A HATALOMTÓL, TŐLED IS FÜGG – MUTATJUK, MENNYIBE KERÜL AZ ÁTLÁTSZÓ

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

OSB lapok az ajtó helyén, a lábazat tégla sorai jól mutatják hogyan változott az anyaghasználat Szegeden a 19. század óta: a Vörösmarty utcai egykori Bartók Béla Művelődési központot 1896-ben építették, az oldalán elhelyezett emléktábla idézi fel, hogy az épület a helyi Kereskedelmi- és Iparkamara székházaként funkcionált. A szocializmusban, 1979-ben összevonták a November 7. Művelődési Központtal.

Az épület színház felőli homlokzatán hatalmas molinó hirdeti, hogy ez a Szegedi Tudós Akadémia kollégiuma lesz, ami az „Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg”. Az átépítésről 2018 októberében írt a Délmagyarország, akkor úgy számoltak, hogy „a kivitelezési munkák jövő őszre fejeződhetnek be, a berendezett, üzemkész épület átadása pedig 2020 tavaszán várható.”

Úgy tűnik, OSB lapokra még futotta a keretből. A szerő felvétele.

A közbeszerzést 2018 júniusában írták ki, erre a Kész Zrt., valamint a FerroÉp Zrt. pályázott. A Kész nettó 1,6 milliárd forintos ajánlatot adott, a Ferroép nettó 1,5 milliárdosat. Az értesítőben az szerepelt, hogy a munka része a meglévő, műemléki védettségű épület átalakítása, felújítása, korszerűsítése, tetőtéri szinttel történő bővítése. „A tervezett épület összes hasznos alapterület 2234 m2. Ebből átalakítás, felújítás, korszerűsítés alapterülete mintegy 1800 m2, tetőtéri bővítés alapterülete 434 m2”- áll a kiírásban. A kollégiumban 38 szoba lett volna, 1 új, 1000 kg teherbírású biztonsági akadálymentes lift, és egy 100 adagos konyha.

A munkát a FerroÉp Zrt. nyerte bruttó 1,9 milliárdért, ennek tulajdonosa a tavaly a Fidesz támogatásával polgármesteri székért induló Nemesi Pál. Egyben a kereskedelmi- és iparkamara elnöke is, akit nemrég kormánybiztossá neveztek ki. Feladata „az európai uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztések” figyelése, „tájékozódik a gazdasági szereplők által megvalósítani tervezett beruházásokról és fejlesztési igényeikről, mindehhez pedig irodát biztosítanak a számára.” Nemesi cégeiről, a korábbi közbeszerzéseiről itt írtunk részletesen.

Sok közbeszerzés, kevés munkavállaló a szegedi fideszes polgármesterjelölt építőipari cégénél

Tíz év alatt 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek Nemesi Pál cégei, de a Fidesz támogatta polgármesterjelölt cégeiben alig nőtt a munkatársak száma. A fővállalkozó cégei vélhetően alvállalkozóknak adják tovább a munkát, akik sajtóhírek szerint a munkaerőhiány miatt leginkább ukránokat dolgoztatnak. [featuredbox text=

 

A felújítás 2019 júliusában megakadt, ekkor szerződést módosítottak. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben az áll, hogy akkor azért hosszabbították meg 2 hónappal a szerződést, mert olyan műszaki megoldásokat találtak bontás közben, amivel a terv nem számolt. Nem részletezték, mi volt az, csak annyit írtak, ez “nem érinti a szerződés ellenértékét”. A második módosítás decemberben történt, eszerint az első számlát – amiben meg nem nevezett pótmunka is szerepel – csak részben fizették ki, a megrendelő alapítvány 185 millió volt adós, és a második számla 230 milliója sem lett kifizetve. A szerződésmódosítás része, hogy a „Megrendelő kijelenti, hogy a szerződés tárgyát képező munka pénzügyi fedezete Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati forrásból részben rendelkezésre áll, illetve rendelkezésre fog állni.”

Az is szerepel benne, hogy „az előzetes műszaki ütemtervtől eltérően a Vállalkozó a jelen szerződésmódosítás napjától csak olyan építési munkákat végez, amely biztosítja, hogy a kivitelezés felfüggesztése időpontjában az ingatlan állagmegóvása a lehető legteljesebb mértékben megvalósuljon.” Majd a végén a már ismert rész, hogy a módosítás „nem érint a szerződés ellenértékét”.

Kétmilliárdos torzó

A 2020 év elején a szegeder.hu írt arról, hogy a FerroÉp Zrt. levonult az építkezésről, a munka leállt. Júliusban jelent meg a közbeszerzési értesítőben, hogy szerződést bontanak, közös megegyezéssel.

„A szerződés megszüntetésének indoka: a Vállalkozási szerződés 3.3. pontja a következőket rögzítette: a Megrendelő kijelenti, hogy a szerződés tárgyát képező munka pénzügyi fedezete Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati forrásból részben rendelkezésre áll, illetve rendelkezésre fog állni. A Megrendelő rögzíti, hogy a szerződés pénzügyi fedezetét biztosító pályázati forrás folyósítása, rajta kívül álló okok miatt akadályba ütközött, így a folyamatos munkavégzéshez szükséges pénzügyi fedezet nem áll rendelkezésére” – fogalmaznak a dokumentumban.

Vagyis lett egy közel 2 milliárdos torzó. Az épület Deák Ferenc utcai oldalán beázások is megjelentek, az új homlokzat is láthatóan hibás. Pedig nagy szükség lenne a kollégiumra, a Szegedi Tudós Akadémia valódi tehetségeket támogat, a szakmai programban a Nobel-díjas fiziológus, Bert Sakmann is részt vesz. A program résztvevői rendszeres szerzői vagy szerzőtársai tudományos szaklapokban megjelenő cikkeknek, amelyek nemzetközileg elismertek.

Hogy mégis miért akadt el a beruházás, nem tudni. Kétségtelen, hogy a valódi tehetségeket szolgáló kollégium nem egy szegedi stadion, ami egy évvel az átadása után is bármennyivel drágulhat, vagy éppen kormányközeli cégek által épített múzeum, amire szintén számolatlanul folyhat a pénz.

Egy évvel az átadás után is drágulhat a 14 milliárdos szegedi stadion egy vízvezeték miatt

A Szent Gellért Fórum termálfűtésének felesleges vizét egy 2,6 kilométeres vezeték segítségével vezetnék el a béketelepi csatornába. Ehhez át kell fúrni a kétszer két sávos 5-ös út alatt. A közbeszerzési eljárást a napokban írták ki, árat azonban nem határoztak meg. Így egyelőre nem tudni, mennyivel nő az amúgy sem olcsó stadion kivitelezési költsége.

Az ITM cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre.

A megrendelő, Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány azt írta az Átlátszónak, hogy

„az 5 évvel ezelőtt megítélt támogatás összege a jelentősen megemelkedett építőipari árak miatt nem tudta, illetve nem tudja fedezi a felújítás teljes költségét,

ezért az épület 60-70%-nak megfelelő kivitelezést lehetett megvalósítani.”

Ez az érvelés azért nem állja meg a helyét teljes mértékben, mert a közbeszerzést nem akkor, hanem három évvel később, 2018-ban írták ki, amikor már kiszámolható lett volna, hogy a megítélt összeg nem lesz elég a beruházásra. Az Alapítány azonban akkor nem, csak 2019 tavaszán jelezte plusz forrás igényét a program támogatását elindító Miniszterelnöki Hivatalnál, az EMMI majd később a jelenleg illetékes minisztériumnál, az ITMn-él.

„Tekintettel arra, hogy a plusz forrás megítélése még nem történt meg, az építkezés 2020 májusában leállt. Az építkezés folytatására kormányzati támogatás és egy újabb közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kerülhet sor. Az Alapítvány vezetősége bízik benne, hogy a kivitelezés belátható időn belül folytatódni fog, és az épület újra Szeged belvárosának egyik ékköve lesz” – írták kérdésünkre.

Kerestük Nemesi Pált is, hogy kormánybiztosként mit tehet a beruházásért, az miért drágult meg, és miért nem lett elég a 2 milliárd forint a felújításra, de ő sem válaszolt.

Ellenben az általunk feltett kérdésekre adott választ a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány még aznap kiküldte közleményként a szeged.hu-nak.

 

Segesvári Csaba

Fotó: A Szegedi Tudós Akadémia leendő kollégiuma 2020 szeptemberében. A szerző felvétele.  

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás