szegvár

A jobbikos képviselőt kizárta a Csongrád Megyei Közgyűlés ugyanazért, amiért a fideszest nem

Egy internetes híroldal, a mcsipos.hu miatt tavaly megfosztották képviselői mandátumától a jobbikos Kiss Attilát – a kormánysajtó botrányos törvénysértésnek mondta, hogy Kiss a honlap kiadóját irányította. Az összeférhetetlenségi döntésben a fideszes Gémes László is részt vett. Most megtudtuk: a döntés idején ő is médiaszolgáltatót, a Kurca TV üzemeltetőjét vezette. Gémes szerint nincs összeférhetetlenség, a törvény szerint van. A megyei közgyűlés elnöke azt közölte, nekik eddig senki sem tett bejelentést Gémesről.

Újabb botrány: törvénysértést követett el a Jobbik makói képviselőjelöltje – írta az orgio.hu 2018 őszén. A “botrány” arról szólt, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés méltatlansági okra hivatkozva kizárta a jobbikos Kiss Attila megyei önkormányzati képviselőt, mivel Kiss egy, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény hatálya alá tartozó sajtótermék kiadójának a vezetője.

A makói, egyébként jobbikos kötődésű, így az országgyűlési választáson Lázár ellen induló Kiss Attila képviselő megmozdulásairól gyakran beszámoló mcsipos.hu (azaz Makói Csípős) oldalról volt szó.

Korábbi írásunk Kiss ügyéről:

Vissza kell adnia a mandátumát a jobbikos Kiss Attilának, mert egyesülete weboldalt üzemeltet

Vissza kell adnia a mandátumát Kiss Attilának, a Csongrád Megyei Önkormányzat jobbikos képviselőjének miután a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította a közgyűlés legutóbbi döntése ellen beadott felülvizsgálati kérelmét. A bíróság meglátása szerint ugyanis a Makói Csípős nevű internetes oldal gazdasági szolgáltatást végez. Ez pedig azt jelenti, hogy a képviselő nem maradhat a közgyűlés tagja.

A Csongrád Megyei Közgyűlés döntése a médiatörvényen alapult, ami szerint önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a megyei közgyűlésben Szegvár fideszes polgármestere is érintett lehet mint médiaszolgáltató cég vezetője. Gémes László a Kurca TV-t üzemeltető „Kurca-Völgye” Szegvári Környezet-, Víz és Természetvédelmi Egyesület elnöke volt a kizárásról történt szavazás idején.

A tévé Szegvár és környékén érhető el, van agrár- és katonai műsoruk, és több mint 3,5 percben számoltak be Gémes szentesi polgármester jelöltségéről is. Elsősorban kormánypárti politikusok szerepelnek a riportokban, kritikus hang ilyenkor nincs.

Az üzemeltető egyesület alapszabályát 2014-ben Gémes László elnökként írta alá. Vagyis Gémes pontosan ugyanabban a pozícióban volt, mint a 2018-ban általa is méltatlannak talált jobbikos képviselő.

De a fideszes polgármester szerint nála nincs szó összeférhetetlenségről. Az Átlátszó kérdésére azt írta, esetében a szerkesztői felelősség nem áll fenn a Kurca Televízió tartalmának megválasztásában, összeállításában, illetve nem gyakorol tényleges ellenőrzést sem a médium felett.

Azt is írta, “a Csongrád Megyei Közgyűlés egy másik, a Jobbik színeiben mandátumhoz jutott képviselő, Dudás Zoltán összeférhetetlenségi ügyét is vizsgálta, de nála nem állapított meg összeférhetetlenséget, lévén nem gyakorolt szerkesztési felelősséget az adott médium kapcsán, míg dr. Kiss Attila az Ügyrendi Bizottság ülésén maga is elismerte, hogy nála valóban fennáll az összeférhetetlenség. Így ezek az ügyek jogi és nem politikai természetűek voltak, a bizottság és a közgyűlés ezért jogi és nem politikai döntést hozott mindkét esetben.”

Hozzátette, 2019. március 9. óta nem elnöke a Kurca-völgye Egyesületnek. Ugyanakkor a birosag.hu civil szervezetek névjegyzéke szerint még Gémes az elnök, és a bíróság szerint “folyamatban lévő eljárás nincs bejegyezve”.

Az Átlászó által megkérdezett jogász szerint is sántít a képviselő magyarázata. Mint azt levezette, a Kurca TV egyesülete médiaszolgáltató, az NMHH listájában szerepel. A a médiaszolgáltató média-tartalomszolgáltató (annak egyik szűkebb kategóriája), a törvény szerint pedig ugye – ami miatt a jobbikos Kiss Attilát kizárták – önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató ügyvezetésének tagja. Az egyesület ügyvezetése az elnökség, az egyesület elnöke Gémes László, ami, levezetve, összeférhetetlen.

Kerestük a Csongrád Megyei Önkormányzatot is. Kakas Béla elnök azt írta az Átlászónak, Gémes László 2014-ben nyilatkozott az összeférhetetlenségről, annak valóságtartalmát az önkormányzat nem vizsgálja.

Gémessel kapcsolatban eddig senki sem emelt panaszt, az egyesületről és a Kurca TV-ról pedig nincs információjuk.

Segesvári Csaba

Fotó: Gémes László a Csongrád Megyei Vadásznapokon. Forrás: a politikus Facebook-oldala

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás