Szeged

Egy évvel az átadás után is drágulhat a 14 milliárdos szegedi stadion egy vízvezeték miatt

A Szent Gellért Fórum termálfűtésének felesleges vizét egy 2,6 kilométeres vezeték segítségével vezetnék el a béketelepi csatornába. Ehhez át kell fúrni a kétszer két sávos 5-ös út alatt. A közbeszerzési eljárást a napokban írták ki, árat azonban nem határoztak meg. Így egyelőre nem tudni, mennyivel nő az amúgy sem olcsó stadion kivitelezési költsége. 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

“Vállalkozási szerződés a Szent Gellért Fórum fűtési célú termálkútjához kapcsolódó lefűtött termálvíz eldobó vízvezetékének építésére” – erről jelent meg közbeszerzés a napokban. A szegedi püspöki stadiont termálvízzel tervezték fűteni, de mint megírtuk, az átadás után kiderült, hogy az eredetileg tervezett rendszer alulméretezett.

Eltolták a 13,4 milliárd forintos szegedi püspöki stadion fűtését, most toldozgatják

Vidnyánszky Attila díjazása Eötvös Loránd park öntöző berendezés telepítés A Síház bérbeadására kötött szerződés Vidnyánszky Attila díjazása Kaposvár háztartásainak ingyenesen kiosztott szájmaszkok szállítói és költségei Ráépítési szerződéssel kapcsolatos adatigénylés Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások NGM – szerződések KIM – támogatások KIM – szerződések EMMI – támogatások

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által felhúzott 8 ezer fős stadiont a kormánykedvenc Market Zrt. építette, az eredeti szerződés szerint nettó 9,4 milliárd forintért. De ez a pénz nem volt elég, a szerződést többször módosították, utoljára 13,4 milliárd forintra.

Most tovább nőhet a költség, ugyanis a nemrég meghirdetett közbeszerzés szerint a vállalkozónak 2,6 kilométer csövet kell megépítenie, és neki kell gondoskodnia a szivattyútelep áram ellátásáról, valamint a telephelyen történő vezetékfektetésről is. A nyomócső nyomvonala érinti a szegedi Dorozsmai utat és a Napos utat, valamint a Régi Posta utcát, majd párhuzamosan halad a Szeged-Békéscsaba vasútvonallal, illetve a Béketelepi csatornával. A nyomócső 62 méter hosszan keresztezi Szeged egyik leforgalmasabb útját, de az átvezetés nem okozhat fennakadást, ugyanis azt a föld alatt, úgynevezett átsajtolással végzik. A vízjogi létesítési engedélyek szerint az üzemeltetés során évente 187,5 ezer köbméter csurgalékvíz keletkezik, ez jut a belvízelvezető csatornába. A közbeszerzésnél elérhető engedély szerint ez 30 l/s vízáramot jelent. A lefűtött termálvízben négy komponens (nitrit, ammónium, nátrium, bór) haladja meg a „B” szennyezettségi határértéket. Ezek közül egyik sem okozhat károsodást a környezetben.

A közbeszerzésnek nincs becsült árazása, így csak utólag derül ki, mennyivel drágul a stadion.

A létesítmény 2019-es avatása előtt sajtóbejárást tartottak, amin az Átlátszó nem vehetett részt. Erre ugyanis csak azoknak a szerkesztőségeknek a munkatársait hívták meg, amelyek a Egyházmegye szerint   “folyamatosan tájékoztatták a közvéleményt a Szent Gellért Fórum építkezéséről, továbbá a Szeged-Csanádi Egyházmegye kulturális rendezvényeiről, az egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények korszerűsítéséről, a hadi sírok felújításáról, illetve új templomaik építéséről.”

Nem írtunk a hadi sírokról, templomokról, ezért nem nézhettük meg a püspöki stadiont

Plácido Domingo koncertjével és a Lazio elleni meccsel nyit augusztusban Kiss-Rigó László „püspöki stadionja” Szegeden. A mintegy 8000 férőhelyes Szent Gellért Fórumba, azaz a Szeged-Csanádi Egyházmegye sportközpontjába nemrégiben sajtóbejárást szerveztek. Több helyen lehetett olvasni azonban, hogy „akárkiket” nem engednek be a 12,7 milliárd forint közpénzből épült stadionba. Mi is tettünk egy próbát.

 

Segesvári Csaba

Fotó: Készül a Szent Gellért Fórum/archív. Forrás: szeged-csanad.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás