Szeged

Sok közbeszerzés, kevés munkavállaló a szegedi fideszes polgármesterjelölt építőipari cégénél

Tíz év alatt 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek Nemesi Pál cégei, de a Fidesz támogatta polgármesterjelölt cégeiben alig nőtt a munkatársak száma. A fővállalkozó cégei vélhetően alvállalkozóknak adják tovább a munkát, akik sajtóhírek szerint a munkaerőhiány miatt leginkább ukránokat dolgoztatnak.

“Családbarát várost szeretnék a jövőben Szegedből csinálni. Azt akarom, hogy generációk maradjanak itt: gyerekek, unokák, nagyszülők és dédszülők. Ehhez pedig munkahelyeket, versenyképes fizetéseket kell teremtenünk!” – ez csak az egyik bejegyzés a Szegeden a Fidesz támogatta, magát függetlennek nevező Nemesi Pál oldaláról.

Nemesi a FERROÉP-csoport alapítójaként saját magáról azt írja a Facebook-oldalán, hogy “saját erőből építettem fel az álmaimat, mindent a nulláról kezdve, rengeteg munkával és lemondással. Pár újságíró azt írta rólam, hogy milliárdos vagyok, ők most egy kicsit csalódottak lesznek: bár felépítettem egy több milliárd forint árbevételű céget, én magam nem lettem Mágnás Miska.”

Nemesi Pál visszatérő kampányeleme a település fejlődése, amit a KESMA-tag szegedma.hu-nak úgy fogalmazott meg, hogy “Szeged egyre inkább lemarad a többi nagyvárostól”. Orbán Viktorral közös kávézós fotózása után pedig azt mondta, 2010 óta “magára talált az építőipar, az ipari termelés, a turizmus és a szolgáltatási szektor is. Ezért emelkednek a bérek, amit erős családtámogatási politika is támogat”. Nemesi a megyei gazdasági kamara elnökeként a Délmagyarországnak arról beszélt, hogy markáns gazdasági változást szeretne a megyeszékhelyen. “Szerinte így jobb lenne Szegeden élni, és a fiatalok sem vándorolnának el, mert lenne elegendő és megfelelő munkahely.” – írta a lap.

A Nemesi tulajdonában álló cégeknél is nyomon követhető az építőipar szárnyalása. A Ferroép-csoport két vezető cége, a FERROÉP Zrt. és a FERROÉP-SZER Épületgépész Kft. az elmúlt 10 évben a közbeszerzési adatbázisból történt gyűjtésünk alapján 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el.

Csongrád megyében 162 olyan cég van, amelynek éves nettó árbevétele eléri 1 milliárd forintot. 2007-2019 között ezek a cégek 989-szer szerepeltek a közbeszerzési adatbázisban – ebben a számban nem csak a nyertes szerződések, hanem a sokszori módosítások is szerepelnek. Ha viszont cégekre lebontva nézzük a közbeszerzéseket, kitűnik, hogy az építőipari cégek közül csak a KÉSZ Zrt., valamint Nemesi FERROÉP-csoportja lépi át a százas említést. A FERROÉP-et követő cég csupán fele ennyiszer szerepel az adatbázisban.

A FERROÉP nyilvános cégadatai szerint ugyanakkor hiába a sokmilliárdos bevétel, a sikeres közbeszerzések, a nyereség (az ábrán sárgával jelölve) mégsem nő:

 

 

 

 

És hiába ömlött sokmilliárd forint közpénz a Nemesi-féle cégekhez, az alkalmazottak száma is csökkent az elmúlt években:

 

 

Pedig másoknak sikerült bővíteni: az alábbi ábrán szereplő építőipari vállalkozások ugyan nem tarolnak a közbeszerzési piacon, mégis jól prosperálnak, és növekszik a dolgozóik létszáma.

 

 

Mivel a FERROÉP-csoport statisztikai létszáma 2015 után csökkent, valószínűleg alvállalkozóknak adják tovább a megbízásaik jelentős részét. Vagyis a munkahelyteremtésben Nemesi saját vállalkozásai messze nem listavezetőek.

Sajtóhírek szerint a FERROÉP alvállalkozói pedig a munkaerőhiány miatt ukránokat dolgoztatnak. Ezt maga Nemesi is elismerte a 24.hu-nak adott interjúban, illetve az önkormányzati szeged.hu-nak is. Vagyis a tenderekből származó közpénzek egy része nem a szegedi, de még csak nem is a hazai munkavállalókat/családokat gyarapítja. Ami viszont látványosan nőtt, az a FERROÉP meglévő dolgozóinak személyi jellegű kifizetése, tehát ők tényleg többet keresnek, mint korábban.

Természetesen a jelen cikkel kapcsolatos kérdéseinkkel megjelenés előtt megkerestük a FERROÉP-et. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt években miért csökkent a cég(csoport) statisztikai létszáma, milyen arányban vonnak be alvállalkozókat a munkákba, és szerintük a FERROÉP Zrt. hogyan vesz részt a munkahelyteremtésben – azonban egyik kérdésünkre sem kaptunk választ a cégtől.

Segesvári Csaba

Címlapkép: a szerző felvétele
A céginformációt az Opten Kft. szolgáltatta.

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás