koronavírus

Oltás még nincs, de koronavírus-vakcinára már lehet jelentkezni egy budapesti cégnél

Covid-19 vakcinára lehetett jelentkezni az interneten, de a honlapot levették. Az oltás lehetőségét kínáló cég vezetője szerint ez csak átmeneti, finomítanak a részleteken. Iparági forrásunk szerint valóban közel van a vakcina megjelenése.

A SAJTÓSZABADSÁG NEM CSAK A HATALOMTÓL, TŐLED IS FÜGG – MUTATJUK, MENNYIBE KERÜL AZ ÁTLÁTSZÓ

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!


“Biztosítsa be, hogy az elsők között jusson COVID-19 vakcinához!” – ezzel a mondattal hirdette magát az interneten az oltokozpont.hu. A hirdetést Péterfy-Novák Éva író posztolta, és az Átlátszót is taggelte rajta, hogy jelezze, talán érdemes lenne utánajárni, van-e a hirdetésnek igazságtartalma. Később frissítette a kiírást azzal, hogy “újságírói érdeklődés után azonnal eltűnt a hirdetés, és az oldalról az oltásra jelentkezés lehetősége.”

Az, hogy a koronavírus mekkora problémát okoz, nem kell magyarázni: a legutóbbi adatok szerint 459 fertőzöttet azonosítottak. A pandémiával egyidőben megugrott a tesztek és a megelőzéshez szükséges eszközök iránti kereslet is: durva árakról itt írtunk tavasszal. Ahogy arról is, hogy a koronavírus körüli kormányzati titkolózás mekkora problémát jelent, ugyanis korábban a beszerzési dömpingben nyolc olyan eszközt is találtunk, amivel is gondok lehetnek.

Egészségügyi kockázatokat rejthet a koronavírus elleni kormánybeszerzéseket övező titokrezsim

Az Orbán-kormány állami intézményeitől mindeddig nem kaptunk választ arra, hogy milyen orvosi és védőeszközöket vettek a magyar orvosoknak, mentősöknek, rendőröknek. Ezért alaposan átnéztük a sikerpropagandára használt képeket. Amíg az állami szervek válaszára hiába vártunk, a hozzáférhető egyetlen információforráshoz fordultunk: azokhoz a képekhez és képsorokhoz, amelyek a megszerzett eszközökről, vagy azok csomagolásáról készültek.

 

Azt már a kutatók is elmondták, hogy a megoldás a távolságtartáson és maszkviselén túl a vakcina lehet, és a Google Trend is jól mutatja, hogy a hazai felhasználókat is érdekli a védőoltás.

Nem véletlen tehát az sem, hogy még az oltóanyagok hivatalos megjelenése előtt cégek már vakcinázás lehetőségét kínálják. Az oltokozpont.hu-ról a cikk írásának idejére eltávolították a COVID-19 vakcina előfoglalásra invitáló oldalt, de a Google archívumban és a keresésben elérhető. Eszerint “az időpontok kiosztása az előfoglalási sorrendben történik, az előfoglalás díja 5000 forint személyenként, ez nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek.”

Egy olvasónk is érdeklődött a cégnél, ő azt a választ kapta, hogy az előfoglalást a honlapon keresztül teheti meg, amelyet követően „garanciát kap arra, hogy amint engedélyezett és így beadhatóvá válik a COVID 19 elleni vakcina, Ön megkapja ezt nálunk. Az előfoglalást követően Ön kap egy sorszámot, ami alapján, ha esedékessé válik az oltás ezzel tudja majd igénybe venni a szolgáltatást.”

Az oldal az Oltóközpont Kft. tulajdona, amely tavaly 342 millió forintos bevételt ért el.

A budapesti vállalkozás egyik tulajdonosát, Kámány Zoltánt telefonon értük el péntek dél körül, hogy a hirdetésről kérdezzük. “Egy órája vettem le, 4-5 hónapja hirdettük meg. Erkölcsileg, gazdaságilag és jogilag is minden a helyén van. A felhívást pontosítjuk” – mondta.

“A karantén lejártával kezdtünk Covid-19 teszteket végezni, több gyógyszergyárral is kapcsolatban állunk. Eddig utazáshoz köthető oltásokat kínáltunk, de ez a piac a járvány miatt beszűkült. Abban is biztos vagyok, hogy lesz védőoltás is” – mondta a cégtulajdonos.

Forrás: Google archívum

 

“Azt gondolom, hogy a gyártási kapacitás a világon nem teszi majd lehetővé, hogy mindenki ingyenes elérhető vakcinához jusson. Az állam a veszélyeztetett csoportoknak valószínűleg az első körben biztosítja az anyagot” – magyarázta. Példaként hozta, hogy a HPV oltás is hiánycikk.

“Azt a lehetőséget vásárolják meg, hogy ha lesz vakcina, azt megkapják. Ha 500 vakcinát kapunk, akkor az első 500 foglaló kapja meg.”

Kámány Zoltán úgy véli, az oltóanyag ára 4-15 ezer forint közé kerülhet, eddig sokan jelentkeztek a felhívásra. “Fiam 18 éves, Angliában lett koronavírusos. Ha lesz biztonságos oltóanyag, beadatom. Úgy gondolom, a mostani harmadik fázisban álló, klinikai tesztelés alatt álló anyagok közül kerülhet ki több oltóanyag. A klinikai tesztelésben mi is részt veszünk” – árulta el. Kámány Zoltán azt is elmondta, csak itthon hivatalosan engedélyezett anyagot adnak majd be, ha pedig nem lesz ilyen, az 5 ezer forintokat visszafizetik.

Közel a vakcina megjelenése

Letoha Tamás, a vakcinafejlesztésben érdekelt nemzetközi gyógyszergyárakkal jelenleg is együtt dolgozó szegedi kutatóorvos szerint valóban közel a vakcina megjelenése. „A vírus fehérjeburkából azt a részt kell vakcinaként használni, ami immunválaszt képes kiváltani, de fontos, hogy az ne olyan drasztikus legyen, mint magé a vírusé. Ezek a kísérletek év eleje óta folynak, valóban több anyag is a klinikai tesztelések harmadik fáziásánál tart” – mondta az Átlászónak.

A szegedi kutató azt is hangsúlyozta, a cégek nem szívesen jósolgatnak, ugyanis gyógyszeripari közegben nincs helye pletykának, jóslatnak. Szerinte nem állnak ki addig, amíg nem bizonyított, hogy megfelelő biztonság mellett hatékony a szer.

„Amerikában iparági hírek szerint novemberre készül el az első amerikai vakcina. De a kutató szerint nagyon előrehaladott az angol AstraZeneca és az oxfordi egyetem együttműködése is”

– tett hozzá. Letoha szerint az oltóanyag fejlesztéséhez szükséges technológiai háttér már adott volt a gyógyszeriparban. „Az egyik legújabb megoldás, hogy emberre nem veszélyes vírushordozóval juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét a szervezetbe. Ilyen megoldást használ az a gyógyszer is, amit Zente kapott” – magyázta a szegedi kutató.

 

Segesvári Csaba

Fotó: Oltóközpont.hu  A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás