koronavírus

Lerakták az autót a budapestiek a kijárási korlátozás alatt, alig fogyott az üzemanyag

Közzétette a NAV az áprilisi jövedéki statisztikát. Ebből kiderül, hol és mennyi üzemanyag fogyott a kijárási korlátozás ideje alatt. Míg Pest megyében és Budapesten jelentős a csökkenés, néhány megyében szinte alig autóztak kevesebbet. Az autópályán viszont több olyan kút is akadt, ahol mindössze egyszer tankoltak egy nap alatt.

Március 28-án lépett életbe a koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozás, ami a legtöbb embernek az otthonmaradást jelentette. A cégek többsége otthonról dolgoztatta munkavállalóit, ezzel egyidőben a forgalom is csökkent. A levegő is tisztább lett, még ha nem is annyira, mint Nyugat-Európában – erről itt írtunk.

Azt, hogy mégis mennyivel autóztak kevesebbet a magyarok, a NAV jövedéki statisztikáján keresztül lehet a legkönnyebben lemérni. Az Üzemanyagtöltő állomások által forgalmazott üzemanyagok mennyisége havi bontásban elnevezésű táblázat szerint országosan márciusban 276,2 millió liter gázolaj és 140,9 millió forint benzin fogyott a hazai kutakon. A megyékre lebontott adatok így alakultak.

A legkevesebb benzin az előző hónaphoz viszonyítva Budapesten fogyott: közel 30 százalékkal kevesebbet tankoltak az autósok. A legkisebb változás Somogy megyében történt, alig több mint 15 százalékkal csökkentek az áprilisi eladások. Az üzemanyag-vásárlás vélhetően ott csökkent a leginkább, ahol a tömegközlekedés alternatívát jelentett, de a jelentős visszaesés a turisták elmaradásával is összefügghet.

A gázolajnál már más a helyzet. Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szinte alig csökkent az eladás, míg Győr-Moson-Sopron megyében közel 30 százalékkal esett.

„Gyorsan esett vissza a fogyasztás, az egyik pillanatról a másikra. A tranzitforgalom megszűnésével több olyan autópálya kút is volt, ahol naponta mindössze egyszer tankoltak” – ezt már Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára mondta az Átlászónak. „A tagok jelzése szerint április első felében benzinből 40 százalékkal, gázolajból 30 százalékkal adtak el kevesebbet. A benzinnek a lakosság, míg a gázolajnak a kereskedelem a fő fogyasztója. Amint enyhültek a korlátozások, a fogyasztás 90 százalékra emelkedett” – tette hozzá.

Az országos csökkenés áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva gázolajnál 15,5 százalék, benzinnél 22,7 százalék volt. Az előző év árpilisához viszonyítva a benzinből 33, a gázolajból pedig 22 százalékkal fogyott kevesebb.

 

Segesvári Csaba

Fotó: Budapest, 2020. május 23. Biciklisek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án. MTI/Mónus Márton

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás