koronavírus

Mezőszilas: két ápolt elhunyt, tucatnál többen kerültek karanténba az idősotthonból

Két idős gondozott hunyt el a napokban a koronavírus járvány következtében a Fejér megyei Mezőszilason működő idősek otthonából – tudta meg az Átlátszó. A két férfi egyikét kórházi kezelésről szállították vissza az otthonba, majd információink szerint ismét kórházba, amikor pozitív lett a koronavírus tesztje és állapota is rosszabbra fordult. A másik gondozott szintén kórházban hunyt el, az amúgy is jelentős létszámgondokkal küzdő intézményből pedig 13 dolgozót házi karanténba küldtek.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Bár a húsvéti ünnepek előtti héten éppen Fejér megye volt, amely Budapest és Pest megye után az igazolt pozitív esetek tekintetében a leginkább fertőzött megyévé vált, a megye idősotthonaiból mindeddig nem jelentettek megbetegedéseket. A nagyjából 2200 lakosú községben a bentlakók számára teljes ellátást biztosító ápoló-gondozó otthon és idősek otthona 1962 óta működik – honlapjuk szerint 200 fő az engedélyezett ellátotti létszám.

Április 14-én egy hivatalos közlemény került fel a Mezőszilas Község Önkormányzata nevű Facebook oldalra, ebben Steidl János polgármester megemlít 13 hatósági házi karanténban lévő személyt (tünetmentesként), azonban részleteket nem árul el róluk, és halálesetekről sem beszél. Hangsúlyozza viszont, hogy a karanténban lévőkkel egy háztartásban élőkre a karantén nem kötelező.

Az Átlátszó a halálesetekkel kapcsolatosan több kérdést is küldött a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézményhez tartozó mezőszilasi otthon fenntartójához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól azonban egyelőre nem érkezett válasz. A területileg közvetlenül érintett Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségéről is tovább irányították lapunkat, de itt legalább meg tudtuk erősíttetni a halálesetek hírét.

Arról érdeklődtünk a fenntartónál, tudható-e, hogyan fertőződtek meg pontosan az otthonban ápoltak és érinti-e az eset a többi gondozottat. Az is érdekelt volna minket, hogyan oldják meg a jelenlegi helyzetben az ellátottak gondozását, ha a dolgozók jelentős része karanténban van. Miután információink szerint a teljes férfi részleget lezárták, azt is kérdeztük, megtörtént-e vagy meg fog-e történni az itt lakók teljes tesztelése.

Amint megérkeznek a mezőszilasi idősotthon fenntartójának válaszai, cikkünket frissítjük.

Országosan eddig hét időseket ápoló-gondozó intézményben mutattak ki pozitív koronavírusos esetet, de ezekről – kivéve a Pesti úti otthont – az Operatív Törzs nem adott tájékoztatást.

Kocsis Noémi

Fotó: A mezőszilasi otthon, forrás: az FMISZI honlapja

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás