koronavírus

Fogászati klinika kínált koronavírus tesztet a Facebookon 23 ezer forintért – egy napig

Otthoni mintavételt és gyors koronavírus tesztet ígért egy újonnan létrehozott Facebook oldal április 3-ától. A 23 ezer forintos tesztet hirdető oldal címe megegyezik egy szegedi fogászati klinikáéval. A létesítmény kialakítására korábban egy olyan cég nyert uniós támogatást, amelyet a NAV tavaly 980 millió forintos zár alá vett. A hirdetést azóta törölték.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

585 fertőzött, 16 401 mintavétel – ez állt április másodikán a koronavirus.gov.hu oldalon. Az új típusú koronavírus, a COVID-19 hetek óta tematizálja a közéletet: híradók, hírportálok szinte kivétel nélkül mind a fertőzésről és járvány által okozott tragédiákról szólnak. De nem csak a hírszolgáltatókat, a fogyasztókat is érdekli a koronavírus, amit a Google Trends adatai is alátámasztanak. 

Az emberek azonban nemcsak a betegségre, de arra a tesztre is gyakran keresnek rá az interneten, amivel a COVID-19 kimutatható lenne.

Valószínűleg a felfokozott érdeklődés miatt hozták létre április másodikán a Koronavírus Tesztelés – Covid19 teszt elnevezésű Facebook oldalt, ahol azt ígérték, április harmadikától otthon elvégezhető mintavétellel, mindenki számára elérhetően, egy napos eredménnyel mutatják ki a koronavírust. Mindezt “magyarországi hivatalos laborokkal megegyező eljárás (PCR technológia)” használatával, 23 ezer forintért. Az április másodikán létrehozott poszt mindössze egy napig volt elérhető, másnap törölték. (Mi még csütörtökön készítettünk egy képernyőmentést.)

Forrás: Facebook

Az oldal egészségügyi szolgáltatóként jegyzi magát, címnek a Szent-Györgyi Albert u. 26. számot adták meg, ami egyben a C-Vitamine Clinic címe is.

A fogászati klinika kialakítására még az előző uniós ciklusban nyert támogatást a Szőke-Tisza-Wellness Kft., amelynek tulajdonosai Tárkány-Ujhelyi Adrienn (90%) és Tárkány László (10%). A korabeli tudósítások szerint a projektgazda kft. 466,55 millió forint összértékű beruházása 326,29 millió forintnyi európai uniós finanszírozás segítségével valósult meg.

A cégnek azonban mégsem ment/megy jól. A kft. 2015 óta folyamatosan veszteséget termel, és negatív információ is van róla: a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága Csongrád Megyei Bűnüldözési Osztálya 2019. november 21-én zár alá vételről hozott határozatot, 980 535 939 forint összegben. Hogy miért, azt pontosan nem tudni, mivel a NAV az Átlátszó megkeresésére elmondta, folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket. Az ado.hu úgy magyarázza a zár alá vételt, hogy “elégséges, ha vele szemben a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja áll fenn. Nem kell, hogy rendelkezésre álljon minden bizonyíték, ami kétséget kizáróan alátámaszthatja az érintett személy bűnösségét.”

Szintén ezen a címen működik a C-vitamin Clinic Kft. is, amelyet 2016-ban jegyeztek be. Ennek tulajdonosai az Immoandmore Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint Boldvai Ákos (30%), míg az ügyvezető 2019. októberétől (ismét) Tárkány László. Ez a cég viszont jól prosperál: a 13 fős kft. 2017-ben 45 millió, 2018-ban pedig 178 millió forintos forgalmat bonyolított, és valamennyi profitot is elkönyvelhettek.

Hogy a két cég közül melyik hirdette meg a koronavírus tesztet, a hirdetésből nem derült ki.

Autóház után szálloda

Tárkány László neve Szegeden sokaknak lehet ismerős: a férfi autóházat üzemeltetett, azonban 2014 májusában a saját háza elől vitték el a rendőrök. A Tárkány Autóház alapítóját a Délmagyar tudósítása szerint „fedezetelvonás bűntette, azaz a hitelezők kijátszása” miatt tartóztatták le. A vállalkozót 25 milliós fedezetelvonásért állították bíróság elé, ám végül felmentették.

A Tárkány Flotta Szerviz Kft. (2013-tól Science Projekt Kft.), amelynek tulajdonosa szintén Tárkány-Ujhelyi Adrienn (48%) és Tárkány László (52%), a mai napon is pozitív egyenleggel működik, bár igaz, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága Csongrád Megyei Bűnüldözési Osztálya ezzel a céggel kapcsolatban zár alá vételről hozott határozatot 1 475 272 401 forint összegben 2019. november 21-én.

Pedig ez a vállalkozás is nyert uniós támogatást. A Science Projekt Kft. építette ugyanis a szegedi Hotel Science-t 702 millió forintból, amelyhez közel 492 millió forintot európai uniós támogatást kapott.

Nem válaszoltak

De vissza a koronavírushoz. A fogászatok működését március 20-án tiltotta meg Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint a legtöbb fogászat honlapján megjelent, a 15150-1/2020/EÜIG rendelet szerint az országos tisztifőorvos a 2020. március 17-én kelt határozatával a nem sürgős beavatkozások elvégzését megtiltotta. Vagyis a legtöbb fogorvos egyszerűen munka nélkül maradt. Nem kizárt, hogy ez is közrejátszott abban, hogy – amennyiben a Facebook oldalnak és hirdetésnek hinni lehet – a C-Vitamine Clinic egyéb egészségügyi szolgáltatás felé fordult.

A Koronavírus Tesztelés – Covid19 teszt Facebook oldal egyébként egy videót is tartalmaz, amely a covid19teszt.hu oldalra mutat. Ez a honlap a budapesti Optopharma Kft. tulajdona. A cég hirdet koronavírus-tesztet, azonban árat és elérhetőséget nem közölnek az oldalon. (Ennek ellenére elmondásuk szerint már több mint 4000 tesztet elvégeztek.) Írtunk az Optopharma Kft.-nek a cégjegyzékben szereplő elérhetőségre, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a megkeresésünkre.

Természetesen kerestük a fogászati klinikát a Facebookon megadott email címen, valamint a cégjegyzékben szereplő elérhetőségen is, de cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem kaptunk választ.

Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: covid19teszt.hu

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás