koronavírus

Koronaturizmus: szabálysértés lehet a kirándulásból, több vidéki településről elzavarnák az idegeneket

A tavaszias időjárás miatt szinte kiözönlöttek az emberek a szabadba: minden jelentősebb turistalátványosság környékén, a népszerű kiránduló-útvonalakon és az üdülőhelyeken is tömegek jelentek meg az elmúlt napokban. Azon túl, hogy ez kedvez a vírus elterjedésének és a helyiek türelmét is próbára teszi, esetenként jogszabályba is ütközik.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Tihanyra annyi kiránduló érkezett a hétvégén, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében a település polgármestre úgy döntött: március 7-től kezdve ideiglenesen lezárják a falu központjában található parkolókat. Tósoki Imre polgármester a Facebookon közzétett közleményében emellett arra kérte a kirándulókat, hogy az ott élők egészségének védelmében vegyék komolyan a járvány elleni védekezést, és sétáljanak lakóhelyükön vagy annak környékén.

De nemcsak a Balaton partján szenvednek a turistáktól.

A Fejér megyei Gánt polgármestere eddig három felhívást tett közzé saját Facebook-oldalán, volt kérő, egyenesen könyörgő – majd Rádl Ibolya még a hétvégén közzétette, hogy nem engedélyezik a továbbiakban a nem a faluban lakók behajtását és közterületen parkolását, helyette a falu elején jelölnek ki az erdőgazdálkodási céggel karöltve egy nagyobb füves térséget parkolónak. 

A polgármester az Átlátszó érdeklődésére elmondta, ezen a hétvégén is számtalan jelzést, bejelentést, telefont kapott a helybeliektől, akiknek a kapuja előtt olykor 4-7 idegen jármű is parkolt, a szép túraútvonalairól ismert vértesi községet gyakorlatilag megszállták a turisták. Rádl Ibolya hozzáteszi, nem a kirándulókkal van bajuk, mindig szívesen látnak mindenkit, a mostani kivételes helyzetben azonban a viszonylag zárt közösséget alkotó gántiakat megrettenti, hogy a kirándulók behurcolhatják a faluba a koronavírust.

Hasonlótól tartanak a közeli Csáberényben, ahol Vécsey László polgármester április 7-i hatállyal gyakorlatilag mindkét irányból lezárta a gépjármű forgalom elől a szőlőhegyi borutat, innentől határozatlan ideig csak legfeljebb a pincetulajdonosok mehetnek fel a kedvelt túraútvonalat is jelentő területre. A települést átszelő közúton a várakozást és parkolást is szabályozza az új rendelet.

Rengeteg kommentet generált a Velencei-tó parti üdülőtelepüléseken a hétvégén kialakult helyzet: baráti csoportok, kisgyermekes családok lepték el a Korzót, nem alkalmazva a kijárási korlátozásban hangsúlyozott szociális távolságtartást, miközben az ezúttal szabálykövetőbbnek bizonyuló helyiek mindezt a lakásukból nézték. Szemtanúk szerint bár a rendőrség kiszállt a helyszínre a parkolóban kialakult tumultus kezeléséért, a megnövekedett turistaszámmal ők sem tudtak mit kezdeni. A Korzót üzemeltető cég egyelőre figyelmeztetésekkel próbálja elejét venni az érdeklődésnek, de nem zárja le a létesítményt.

Fejér megyében április 6-áról 7-ére a korábbinál kiugróbb mértékben, 62 százalékkal növekedett a koronavírussal fertőződött betegek száma, a megye ezzel megelőzte a népesebb Győr-Moson-Sopront. A székesfehérvári polgármester kedden reggel nyomatékosan elővigyázatosságra intő közleményt tett fel a közösségi oldalára, hangsúlyozva: „Nem engedhetjük, hogy megyénkben, városunkban berobbanjon a járvány.”

Kordonnal védekeznek

A Dunakanyarban élők békeidőben is szenvednek azzal, hogy rengeteg turista érkezik tavasztól-őszig hozzájuk. A 11-es út hétvégén a reggeli és a késő délutáni órákban elviselhetetlenül tele van, állandósultak a dugók.  Nincs ez másképp most sem, a városlakók érthető módon vágynak a természetre, ezért az ismert helyek felé indulnak. 

Szentendre, Leányfalu, Dömös, Csobánka, Dobogókő tele van, a lakók a helyi fórumokon szidják a turistákat, és követelik a polgármesterektől a parkolók lezárását, és a kirándulók ellenőrzését. 

Szentendre egészen odáig ment, hogy a város határában helyezett el egy nagy reklámtáblát, amin három nyelven figyelmeztetik a turistáskodni vágyókat, hogy ne most jöjjenek. A településen a parkolókat még nem zárták le, sőt az új rendelet értelmében a parkolási díjat sem kell fizetni, ami azért komoly érvágás a városnak, mert ott minden nap kellett fizetni a parkolásért, a turista buszok is jó bevételt generáltak. 

Leányfalun a hétvége megviselte a helyieket, a rendőrségre több mint tíz bejelentés érkezett, hogy az egyik kedvelt dunaparti büfé előtt túl sokan vannak. A rendőrök felkérték az embereket a távozásra.

Pomázon arra biztatják a helyieket, hogy ne a megszokott helyekre menjenek túrázni, hanem fedezzenek fel új helyeket. „Azt javasoljuk a pomáziaknak, hogy a kevésbé látogatott Kevélyre, a budakalászi kőbányához, Barát-patak völgyébe menjenek sétálni, ha a bezártság hatását enyhíteni szeretnék” – írják a város honlapján.

Csobánkán nem sokat cicóztak, az Oszoly-pihenőt és környékét körbekordonozták, így nem tudnak megállni az autók. 

A városban kirándultak

Pest megye is megmozdult a hétvégén. A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben szereplő korlátozó intézkedések be nem tartása miatt 2020. március 28. és 2020. április 5. 24 óra közötti időszakban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a járőrök 33 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 6 szabálysértési feljelentést tettek, valamint 54 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya az Átlátszóval.

Ugyanaz, mégis kicsit más volt a helyzet Érden, ahol a helyiek a belvárosi üzletközpontban vagy épp egy kávézó előtt csoportosultak, esetleg a szupermarketeket keresték fel tömegesen a hétvégén. Mindezt annak ellenére, hogy az önkormányzat egy listára gyűjtötte össze a házhozszállító kis cégek és szolgáltatók elérhetőségét.

Igaz, a városvezetés egyúttal – közegészségügyi megfontolások miatt – bezáratta a megyei jogú város piacát. Tette annak ellenére, hogy március 28-án az agrárminiszter a piacok újranyitására kérte a városok vezetőit. Nagy István szerint ugyanis a szabályok betartása mellett az árusító helyek újranyitásával könnyebbé válik a tisztességes piaci viszonyok fenntartása, az üzleti szabályok betartatása.

Az önkormányzat cége által működtetett ÉrdMost.hu Facebook oldalán indított szavazást, hogy megtudja, mit gondolnak a helyiek a döntésről. Bár a válaszadók 58 százalék az újranyitást szorgalmazta a termelők érdekében, az összellenzéki Csőzik László polgármester, hogy – mint az Érdmost.hu fogalmazott – “fontosabb az emberek egészsége és biztonsága, ezért nem nyitják ki az érdi piacot”.

Szabálysértés lehet belőle

Békés megyében két „vörös zónás” járást emel ki a hivatalos statisztika: a szarvasit és a gyulait. A különösen veszélyeztetett jelzést a 65 éves és annál idősebbek ezer lakosra jutó számaránya miatt kapta, illetve – az idős lakosságon belül – a házi segítségnyújtásban részesülők magas aránya miatt. Ennek ellenére hétvégén az átlagosnál nagyobb forgalom dübörgött végig a 44-es út irányába tartó alsóbbrendű utakon. 

Pedig a koronavírus járvány  alatt különösen nagy teher a dél-alföldi járásoknak  a falusi turizmust élvezni akaró „karanténturisták” megjelenése.  Egy részük folyóparti telek- és ingatlan tulajdonos, akik a tavaszi időben rendbe akarják tenni a nyaralóikat, elvégezni és elvégeztetni a kerti munkákat. A felbukkanó emberek másik része viszont nem rendelkezik tulajdonnal és bejelentett lakcímmel sem a településeken. Ők a nagy számú szálláshelyet kínáló apartman szolgáltatókkal keresik a kapcsolatot, amelyek közül a Körösparti Nyár Kft. az egyik legtöbb szálláshellyel rendelkező szolgáltató.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) által regisztrált szálláshely szolgáltató honlapján látható, hogy folyamatosan kínálnak akciós férőhelyeket a regényes nevű folyópartokon. A Kenderföldi, Siratói,  Keresztháti vagy Árnyas-tanyai nyaralók 12-14-16 férőhelyesek, impozánsan felújítottak. Akciósan 2-3 nap 90-130.000 ezer forintba kerül. 

Az üdülőövezet Békésszentandrástól 28 km hosszan nyúlik a  Holt-Körös , Hármas Körös partjain. 1600 magáningatlanra 1300 üdülőingatlan jut. A Körösparti Nyár Kft. 2009-es alapítása óta számos ingatlant felvásárolt és épített is, az Opten cégnyilvántartás szerint fő tevékenységi köre az üdülési és egyéb szálláshely szolgáltatás. A cég a 3 millió forintos alaptőkéjét 2018-ra 172,6 millió forint nettó árbevétellé duzzasztotta. A cég vezetője és 100 százalékos tulajdonosa Barna Antal, aki a békésszentandrási  Fidesz elnöke volt és egyéb, jól prosperáló helyi vállalkozást is vezet. Így például a Szentandrási Nyár Szolgáltató Kft-t vagy a Szarvas Tourist Kft-t.. 2019-ig Barna Antal vezette az önkormányzat gazdasági bizottságát is.   

Sinka Imre polgármester vasárnap délelőtt végigjárta a nyaraló övezetet, az üdülősort, mert bejelentést kapott, hogy „nagyobb, zajos társaság tömörült egy helyen”.  A jegyzőhöz is több hasonló jelzés érkezett. A település vezetői jobb híján rendőrt hívtak és lehalkíttatták a zenét. A nyaranta 6-7 ezer embert, átutazókat és fesztiválozókat, pecázókat és sörturistákat is teljes nyugalommal ellátni tudó település most aggódik. A szálláshelyek bérbeadása egyébként az önkormányzatnak is bevételi forrás, mert a bérbeadó köteles az NTAK felületén bejelenteni a vendégéjszakákat, amire az idegenforgalmi adót (IFA) az önkormányzat állapítja meg és amihez ugyanekkora állami támogatás jár. (Békésszentandráson az IFA mértéke 400 Ft/felnőtt vendég/éjszaka.)

Most azonban a balatoni településekhez hasonlóan lemondanának az idegenforgalmi-adó bevételről is, hogy a település lakosait megóvják a vírusfertőzéstől. Ehhez azonban semmilyen jogi eszközük nincs, nem tudják megállítani a településre özönlőket, akik nyilvánvalóan a helyi boltokban, illetve a 3 kilométerrre lévő járásszékhelyen, Szarvason vásárolnak, tankolnak, fogyasztanak.

Az Átlátszónak Dr. Pelle Andrea ügyvéd az alábbiakat nyilatkozta a „karantén turizmust” elősegítő bérbeadói oldalról:

„ – A 71/2020 (III.27.) Kormányrendelet a kijárási korlátozásról kimondja, hogy mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést (közös háztartásban élők kivételével) a lehető legkisebb mértékűre korlátozni és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. A lakóhely, a tartózkodási hely illetve a magánlakás elhagyására a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. Az alapos indokok felsorolásában szerepel az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint. A rendelet 9. §-a pedig kimondja, hogy szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott korlátozó intézkedéseket megszegi. A pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 forint, a legmagasabb 500 000 forint.

A 2012. évi II. törvény – Szabálysértési törvény – szerint szabálysértés miatt a felbujtó és a bűnsegéd is felelősségre vonható.

Összefoglalva: A víkendezés nyilvánvalóan nem a kormányrendeletben felsorolt olyan alapos ok, mely feljogosítana bárkit a magánlakás elhagyására még akkor sem, ha közben sportolgatnak is. Ha a szállásadó tudja, hogy például nem munkavégzés miatt szükséges a vendég számára a saját magánlakásának elhagyása és a lakástól eltérő helyen tartózkodás, akkor segítséget nyújt ahhoz, hogy a vendég elkövesse a kormányrendelet 9. §-ban szankcionált szabálysértést és ezzel bűnsegédként maga is szabálysértést követ el és ő is 5000-500 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható” – mutatott rá Dr. Pelle Andrea.

 Kármán Irén — Kis Zoltán — Kocsis Noémi — Zimre Zsuzsa

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás