koronavírus

Önkéntes ügyintézők, érintésmentes piac – megoldások a veszélyhelyzetben

A vírus alapjaiban változtatta meg a szokásainkat. Az emberek nagy része otthonról dolgozik, igyekszik redukálni a kijárást, és közben bíztatni a környezetében élőket, főleg az idősebbeket, hogy maradjanak otthon. A kialakult helyzetre számos önkormányzat gyorsan reagált, máshol pedig a civilek vették kezükbe a szervezést, legyen szó ügyintézésről vagy épp egy teljesen új kezdeményezésről. Mert nemcsak problémák vannak, de megoldások is léteznek.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A 18000 fős pest megyei településen, Pomázon, 2300 hetven év feletti ember él – főleg kertes házakban. Az önkormányzat egyesével keresett fel mindenkit, szórólapon ajánlva fel nekik a segítséget bevásárlásban, postára menésben, illetve gyógyszerek kiváltásában. Azok, akik élnek a lehetőséggel, a nap 24 órájában hívhatják az önkéntes tűzoltók számát, és jelezhetik az igényüket. A rendszerbe eddig 80 fő regisztrált be, és hetente egy ügyintézést lehet igényelni.

Az interneten rögzített adatokat két koordinátor kapja meg, naponta egy alkalommal. Ők továbbítják az önkéntesek felé a jelzést. Minden önkéntes kapott kesztyűket, maszkot és egy igazolást arról, hogy ezt a tevékenységet végzi. Jelenleg 18 önkéntes végzi a feladatokat, de az igénybe vevők számától függően ez emelkedhet.

A tapasztalatok szerint az idős emberek megértéssel fordulnak a helyzethez, kellő humorral képesek kezelni azt, de igényük van arra is, hogy valaki beszélgessen velük. Többször próbálnak meg fizetni a szolgáltatásért, hiába jelzik nekik, hogy ez egy ingyenes szolgáltatás. Az önkéntesek szerint az ellátottak megbíznak bennük, sőt, olyan is akadt, akik maszkot varrt a segítőnek, egy másik pedig virágot szedett a kertjéből.

Besegít a Kutya Párt

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szinte elsőként reagált a megváltozott helyzetre, és több településen már az önkormányzat előtt beindította akcióját. Vannak települések, ahol önállóan, máshol az önkormányzattal együttműködve segítenek.

Az MKKP önkéntesei jelenleg 17 helyen: Budapest több kerületében, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Békéscsabán, Cegléden, Szentendrén, Budakeszin és Salgótarjánban vannak jelen. A XII. kerületben 241 fő jelentkezett önkéntesnek, a IX-ben 322 fő látja el ezt a feladatot, plusz 50 átirányított hivatali dolgozó, míg Szentendrén 16 fő vesz részt munkában az önkormányzattal együttműködve.

A XII. kerület adatai alapján eddig 210 ízben nyújtottak segítséget, és a posta/gyógyszertár/bolt feladat ellátása mellett kutyát is sétáltatnak. Sőt, előfordult olyan is, hogy segítettek valakinek laptopot szerezni. Ferencvárosban az alapfeladatok mellett telepítettek már nyomtatót, vittek hallókészüléket szervizbe, és autó műszakiját is intézték már. Emellett egy IX. kerületi hajléktalan nő kutyáiról is sikerült gondoskodni a budai MKKP hálózat segítségével.

Hogyan csinálják?

Egy segítő hálózat kiépítése nem egyszerű folyamat, de nem is kivitelezhetetlen. A következő lépések kellettek hozzá.

A munka plakátolással indult. Ezeket közterületeken helyezték, illetve osztották ki, valamint a XII. kerületben 5000 darab szórólapot szórtak szét. Az önkénteseket a Facebookon keresték meg, az MKKP helyi odalain keresztül. Minden kerület/település saját online űrlapot hozott létre, ahová beírhatják magukat azok, akik önkénteskednének. Kerületenként egy ember veszi fel a telefonokat, aki rögzíti, hogy kinek, hol és mire van szüksége. Ez bekerül a Kutya Párt által fejlesztett szoftverbe, amit kerületenként eltérő számú koordinátor figyel. Ez a XII.-ben például öt embert jelent. Ők továbbítják az önkénteseknek a feladatot, figyelembe véve, ki hol mozog, van-e autója és így tovább. 

A kapcsolatfelvétel az önkéntes és a koordinátor között telefonon történik, e-mailben küldik át a diszponálást. Első alkalommal egy emailt kap az önkéntes a szabályokról: mire figyeljen, mit szabad és mit nem, mi a teendő bevásárláskor, kutyasétáltatáskor vagy éppen, ha postára kell menni. Ha végzett az illető, akkor visszajelez a koordinátornak, aki átállítja befejezettre a munkát a szoftverben. A IX. kerületben ezt a munkát párt alpolgármestere, Döme Zsuzsanna (Suzi) koordinálja a testületi ülésteremből, amely ideiglenes segítő központtá alakult át.

Nem örültek mindenhol

“Kaptam az elején, hogy hagyjam azonnal abba az önkéntesek toborzását, mert káosz lesz, ha civilek rohangálnak össze-vissza. Látszik, hogy nem nagyon van a pártoknak tapasztalatuk a nem fizetett segítők terén” – mesélte az Átlátszónak Döme Zsuzsanna alelnök, IX. kerületi alpolgármester. A XII. kerületi önkormányzat azóta nem reagált érdemben a segítségre, inkább párhuzamosan építi ki a saját önkénteseiből álló hálózatát.

Kovács Gergely, az MKKP elnöke és önkormányzati képviselő, számos visszajelzést kapott már ezzel kapcsolatban a kliensektől. 

“Teljes csőd az önkormányzat, a telefonjuk rendszeresen elérhetetlen, plakátokat nem sikerült kitenniük, hogy tudják a lakók, kihez lehet fordulni, de egy online jelentkezesi lapot csináltak a 70 év felettieknek. Szegény jobbikos képviselő, meg az egyik kerületi cserkészcsapat nálunk önkénteskedik, mert semmi értelmes feladatot nem kaptak az önkormányzattól” – mutatott rá Kovács.

A legnagyobb nehézséget itt is az jelenti, hogy pénzt akarnak adni az idősek a segítőknek. Volt, aki azt mondta, hogy évek óta először látja értelmét, hogy fizeti az adót, egy 100 éves nő születésnapját pedig csokoládéval ünnepelték meg a segítők. Akadt viszont olyan idősebb férfi is, aki három matematika feladatot oldatott meg az önkéntessel – talán, hogy ellenőrizze, be tud-e vásárolni.

A Kutya Párt pár napja elindított egy új projektet is, amelynek keretében meleg ételt biztosítanak a rászorulóknak. Jelen pillanatban már 28 önkéntes jelentkezett heti 1-2 alkalomra, és három nap alatt 450 ezer forint gyűlt össze a költségekre. 

Érintésmentes piac

A helyi termelői piacok léte is ellehetetlenült a vírus következtében, de Dunakeszin erre is találtak megoldást. Ha valaki vásárolni akar, egy weboldalon keresztül adhatja le a rendelést, ám az áru nem házhoz megy. Pénteken délután négykor egy csomagtartóba készített ládával kell megérkezni a piachoz, ahol azonosítják a megrendelőt, majd megkapja a pontosan fizetendő összeget, egy átlátszó borítékkal egyetemben. Egy sorba beállva és a csomagtartót kinyitva kerül az áru a kocsiba, miközben gazdát cserél a pénz. Kicsit arrébb lehet ellenőrizni a megkapott termékeket, és ha minden rendben, haza lehet gurulni a beszerzett javakkal. 

Győrben sem vártak külső segítségre a helyiek, erről itt írtunk bővebben:

A győriek Facebook-csoportban segítik egymást a koronavírus-járvány idején

Átlépte a 10 ezer tagot a Győr összefog Facebook-csoport, amely a koronavírus-járvány ideje alatt próbálja a segítségre szoruló helyi polgárokat, illetve a segítséget nyújtani tudó civil kezdeményezéseket, szerveződéseket, felajánlásokat összekötni, valamint tájékoztatást adni, az esetleges információs réseket kitölteni. A csoport alapítóját, Pintér Bence újságírót, az Úgytudjuk! portál munkatársát kérdeztük az önszerveződés tapasztalatairól.


Zimre Zsuzsa

Címlapkép: MKKP XII. kerület

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás