koronavírus

Egy orvos és egy ápoló is megfertőződött koronavírussal a Baleseti Intézetben

Egy orvos és egy ápoló is COVID-19 fertőzött a Péterfy Kórház-rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet fiumei úti részlegén – értesült az Átlátszó több forrásból is. Információink szerint az egyikük egy részlegvezető főorvos, a másikuk egy ápoló. A fertőzésből kifolyólag pedig egy szakorvos jelölt karanténba került.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Az ügyben természetesen kerestük a Péterfy Sándor utcai kórház igazgatóját, de dr. Sásdi Antal az Operatív Törzshöz irányított minket. Az Operatív Törzs nem reagált megkeresésünkre, így nem kaptunk válaszokat arra, hogy az intenzív és a szubintenzív osztályt lezárták-e, hány beteg tartózkodik jelenleg a két osztályon, és megtörtént-e a betegek és a személyzet szűrése.

A részleg 30 ágyon végzi az akut neuro-traumatológiai esetek ellátását, és 1,9 millió budapesti és pest megyei beteg ellátása történik az osztályon.

Arról nincs naprakész adat, hogy hány egészségügyi dolgozó kapta el a vírust. Április 6-án Gulyás Gergely azt közölte, hogy addig 85 főt regisztráltak Magyarországon koronavírussal az egészségügyi dolgozók közül. Ez az összes eset 12,5 százalékát tette ki, de nemzetközi adatok szerint ez a szám a 20 százalékot is elérheti. Sepsiszentgyörgyön például a helyi kórház 66 dolgozója kapta el a vírust, a szülészet-nőgyógyászat jelenleg is zárva van. Ott úgy döntöttek, mindenkit tesztelnek, és az adatokat nyilvánosságra is hozzák.

A betegséggel összefüggésben a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklós miniszterhez fordult április elején, azt kérve, hogy a megfertőződött vagy karanténba került egészségügyi dolgozók száz százalék táppénzt kaphassanak, az ilyenkor szokásos 60 százalék helyett. Mint írták, “ez a helyzet méltánytalan és igazságtalan, tekintettel arra, hogy az egészségügyi dolgozók jellemzően nem saját életvitelük miatt kerülnek karanténba, hanem vagy a gyógyító munkájuk során végzett tevékenységükkel összefüggésben, vagy felső légúti tüneteik miatt, vagy munkáltatói/hatósági utasításra válik szükségessé a karantén elrendelése.” Választ még nem kaptak megkeresésükre.

Kevés orvosról lehet tudni név szerint, hogy megbetegedtek, egyikük Prof. Dr. Rovó László, Szegedi Tudományegyetem rektora, aki osztrák síelés után nem vonult karanténba, hanem tovább dolgozott. A rektor ellen a Magyar Orvosi Kamara vizsgálatot indított. Győr polgármestere, dr. Dézsi Csaba András kardiológus orvos szintén megfertőződött.

Rajtuk kívül arról a 19 ápolóról tudni, akik a Pesti úti idősek otthonában betegedtek meg. Az otthon lakói közül 223-an betegedtek meg, és 23-an vesztették életüket.  Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint az ország 20 idősotthonában jelent már meg a vírus, köztük Mezőszilason is, amiről az Átlátszó számolt be elsőként.

Mezőszilas: két ápolt elhunyt, tucatnál többen kerültek karanténba az idősotthonból

Két idős gondozott hunyt el a napokban a koronavírus járvány következtében a Fejér megyei Mezőszilason működő idősek otthonából – tudta meg az Átlátszó. A két férfi egyikét kórházi kezelésről szállították vissza az otthonba, majd információink szerint ismét kórházba, amikor pozitív lett a koronavírus tesztje és állapota is rosszabbra fordult.

 

Zimre Zsuzsa

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás