Büntetés-végrehajtás

Szivárogtatás: rendszerszintű problémák lehetnek a börtönben, ahol meghalt egy fogvatartott

Egy névtelen forrás szerint mentális problémái voltak, nyugtatókat szedett és  kábítószert használt az a rab, aki júliusban vesztette életét egy intézkedés közben. A szivárogtató szerint a börtön dolgozói szakszerűtlenek voltak, és több más problémára is rámutatott. A BVOP nem reagált érdemben a portálunkhoz eljuttatott információkra, de egy volt börtönmegfigyelő szerint lehet alapja az állításoknak.

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

 

Még júliusban történt, hogy egy másik cellába akarták vinni az őrök a sátoraljaújhelyi börtön egy minden értelemben nehéz fiúját, aki ellenállt, sőt, megpróbálta megrúgni az őt megbilincselni akarókat. Végül négy felügyelő tudta csak lebirkózni, megbilincselték a kezét és a lábát is, de közben a férfi eszméletét vesztette. Ekkor lelocsolták, hogy magához térjen, de a férfi nem reagált. Mire az egészségügyi ápoló a zárkához ért, a fogvatartott arca elszíneződött és életjeleket sem mutatott. Fél órán keresztül próbálták újraéleszteni, de nem sikerült, a férfi elhunyt.

Az ügyben felmerülhetett az idegenkezűség gyanúja, mivel a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt 2020. július 24. napján nyomozást rendelt el, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pedig belső vizsgálatot indított. Az intézet a szükséges lépéseket megtette a vizsgálat eredményes lefolytatása érdekében, azonban „az eljárás érdekeire tekintettel jelenleg további információ az ügyben nem adható” – olvasható a sajtóosztály közleményében.

Egy névtelen forrástól azonban eljutottak portálunkhoz olyan részletek, amelyek nemcsak az eset körülményeibe, de a börtön mindennapi életébe is bepillantást engednek, és részben magyarázatot adhatnak a történésekre.

Gyógyszerek, drogok, hiányosságok

A névtelen forrás szerint a több mint száz kilós férfit, aki egészségügyi okok miatt munkaképtelen volt, egy 8 ágyas cellában tartották fogva, és még tíz éve lett volna hátra. Az elhunyt súlyos mentális problémákkal küzdött, már korábban is kapott büntetést, mert a börtönben verekedett (16 alkalommal fenyítették meg). A férfi rendszeresen szedett nyugtató hatású, antidepresszáns gyógyszereket, így például Frontint, Tiagert és Anafranilt.

A zárkatársai szerint emellett a fogvatartott – lehetőségeihez mérten – rendszeresen fogyasztotta az úgynevezett „befújt papírként” emlegetett kábítószert, amelytől az esemény reggelén rosszul is lett. (A „befújt papír” egy kábítószerrel átitatott levél, amely kintről érkezik. Ez tipikusan valamilyen új pszichotróp anyag.) Ennek ellenére a férfi nem szerepelt a pszichoaktív anyagokkal kereskedő vagy azt fogyasztó fogvatartotti kör tagjai között.

Ebből számunkra az következik, hogy ha a forrás állítása igaz, akkor a börtön tud arról, hogy kik fogyasztanak kábító hatású anyagukat a fogvatartottak közül és kik terjesztik azt.

De nem csak a drogok, a mentális betegség és a gyógyszerek szedése játszhatott közre a rab halálában.

A szivárogtató leírása alapján a börtönben rendszerszintű problémák vannak. Eszerint az információáramlás nem megfelelő az intézményben, a dolgozók automatikusan, rutinszerűen, de nem feltétlenül hatékonyan végzik a feladataikat, az őrök egy része bizonytalan, és ezt a rabok ki is használják. Amikor az eset történt, több őr is tartózkodott a helyszín közelében, de látszólag semmit sem tettek. Azok pedig, akiknek a feladata lett volna az irányítás, egy ideig elérhetetlenek voltak (csereakkumulátor hiányában éppen töltötték a rádiójukat), így hiányzott az intézkedő személyi állomány kontrollja. A névtelen forrás információi alapján több ponton is megkérdőjelezhető a szakszerű intézkedés, és nemcsak a konkrét esettel kapcsolatban.

Felkerestük az illetékes Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, hogy megtudjuk, valóban tudnak-e arról, hogy a sátoraljaújhelyi börtönben kábítószert használnak a fogvatartottak (és hogy kik azok), tényleg 8 személyes zárkában helyeztek-e el egy kezelt, agresszív rabot, és hogy az említett hiányosságok fennállnak-e, azok ellen milyen intézkedéseket fognak bevezetni.

A BVOP Kommunikációs Főosztályáról mindössze az a kurta és furcsa válasz érkezett, hogy „kérjük, hogy kérdéseivel forduljon az illetékes ügyészséghez. Köszönjük.”

Kódolva vannak a hasonló esetek

Tóth Balázs, aki a Magyar Helsinki Bizottság korábban működött börtönmegfigyelő programjának vezetője volt több mint tíz évig, és jelenleg az Átlátszó munkatársaként is dolgozik, elmondta, korábbi tapasztalatai alapján probléma a börtönrendszerben a felügyelők, börtönben alkalmazottak nagy fluktuációja, alacsony átlagos életkora és az, hogy a tapasztaltabb kollégák közül kevesen maradnak a pályán.

Sőt, az sem rendkívüli, hogy a mentális problémákkal küzdő és ténylegesen kezelt fogvatartottakat a normál körleteken, normál zárkákban helyezik el. Ugyanis a zsúfoltság ebben a tekintetben is gondot okoz. Ahogy a drogfogyasztás is köztudottan jelen van az intézetekben. Így a hasonló eset előfordulása szinte kódolva van a rendszerben – függetlenül attól, hogy a vizsgálatok milyen eredménnyel járnak az ügyben.

 

Pusztai László – Katus Eszter

Fotó: A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön utcafronti oldala. Forrás: google maps

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás