leányfalu

Saját kikötőt építene a Duna-partra az ismert orvos, de helyiek megtorpedózták

Egy ismert nőgyógyász stéget építene leányfalusi házához, hogy motorcsónakozni tudjon, ám a tervekben szereplő elgondolás és a valóság jelentős eltérést mutat. A helyiek az ártéri erdő és a településkép miatt aggódnak, az önkormányzat közbelépett.  

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

 

Azoknak, akik mostanában Leányfalun sétáltak a Duna mellett, feltűnhetett, hogy nagy köveket pakolnak az ártérre, betonoznak – azaz láthatóan valami épül. A helyiek Facebook csoportjában élénk vita alakult ki az építkezésről, amelyről részletek is kiderültek: a terv egy hídfőállást, egy 10 méteres hidat és egy 24 négyzetméteres stéget tartalmaz, amely alacsonyabb és magasabb vízállásnál egyaránt használható kikötőként. Ez persze jelentősen megváltoztatja a Duna-part képét – vélik egyesek. Hamar kiderült, hogy egy helyi lakos, dr. Szőnyi György építkezik az ingatlana mögötti területen.

Eltért a tervektől

Szőnyi az építkezésre engedélyt kért a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól (KDVVIZIG) mint vagyonkezelőtől, akik részletesen leírták a műszaki és egyéb feltételeit a hozzájárulásnak – amit meg is adtak július 7-én. A munkák tehát elkezdődtek. A tulajdonos értesítette erről a polgármestert is, csatolva a hozzájárulást, jelezve, hogy biztos benne, valaki vagy valakik jelenteni fogják a hivatal felé a történéseket. Elmondása szerint erre az üzenetre nem kapott semmilyen reakciót, és bár a polgármesternek is elküldte a levelet, az csak a helyszíni szemle után nyitotta meg azt. A munka az eredeti tervek szerint 2020. augusztus 3-szeptember 7 között tart, vagyis tartana, ha nem szóltak volna többen közbe.

Miután többeknek szemet szúrt a parton folyó munka, és jelentették a hivatalnak, a KDVVIZIG egy, a polgármesternek augusztus 11-én levelében jelezte, hogy: „a munkavégzés vélelmezhetően nem a tervdokumentációban foglaltak alapján történik, ezért igazgatóságunk a tárgyi munkálatok haladéktalan beszüntetésére szólítja fel az Építtetőt”. Két nappal később egy helyszíni szemlére is sor került, ahol megállapították, hogy az építtető jelentősen eltért a tervektől:

az engedélyben szereplő terméskő töltés 1-1,2 méteres koronaszélessége helyett 4 méter lett, és a feltöltés sem követte az évtizedek alatt kialakult vonalvezetést.

“Az építtető azzal érvel, hogy a terepfelszínben lévő, a korábbi nagyvizek okozta kimosódás, azaz depresszió okozta mélyvonulat sávszerű helyreállítása előnyös abból a szempontból, hogy a nagyvizek okozta visszaforgás (limány) hatása ezzel a megoldással csökkenthető. Elmondása szerint azért épített nagyobb koronaszélességű feltöltést, hogy az a nagyvizek alkalmával is állékony legyen” – írta a KDVVIZIG levelében.

A vízügy augusztus 13-án bejárást tartott a területen, majd felszólította az építtetőt a részleges visszabontásra, és a szabályok betartására. A KDVVIZIG levelében felhívta arra is a figyelmet, hogy „a vagyonkezelői hozzájárulás nem mentesít az egyéb engedélyek, hozzájárulások beszerzése, illetve az azokban foglalt előírások betartása alól. Ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre, fák kivágására, illetve csonkolására nem jogosít” – hangsúlyozták.

Az önkormányzat közbelépett

Bár a terület nem az önkormányzat tulajdona, hanem a Magyar Államé, kezelője pedig a KDVVIZIG, úgy tűnik, az önkormányzatnak mégis lehet némi beleszólása az ügybe – vagy legalábbis úgy értelmezi a jogszabályokat. És Adorján András polgármester bele is szólt, hiszen augusztus 17-én levélben kérte a vízügyet, hogy állíttassa le az építkezést, arra hivatkozva, hogy az építkezés „olyan mértékben meghaladta a Tulajdonosi hozzájárulás tervdokumentációjában foglaltakat, mely elkészülte jelentősen megváltoztatná az érintett Duna-part szakaszt.”

Az önkormányzat vizsgálatot is indított, amelyből kiderült, hogy az építtető már 2019 szeptemberében Közútkezelői hozzájárulási kérelmet nyújtott be sólya (csúsztatópálya) telepítésére. Az engedélyt akkor megtagadták, és felhívták a figyelmet, hogy az ártéri-védelmi erdőterületi övezetben a HÉSZ 75.§.(2) alapján csak természetvédelmi kezelés, erdő- és vadgazdálkodási célt szolgáló létesítmények helyezhetőek el.

Így, álláspontjuk szerint már egy éve ismert volt, hogy ezen a partszakaszon ilyen jellegű terepátalakítási tevékenység tilos. 

Ezzel szemben Dr. Szőnyi úgy véli, egyrészt fontos, hogy ő két engedélykérelmet is beadott sólya építésre, egyrészt magánszemélyként, saját használatra, utána pedig közösségi használatra, de az önkormányzat mindkét kérelmet elutasította, amit utólag nem is bán, mert 15 és 45 méterre is van egy-egy lejáró – igaz ezek 40 éve ott vannak.

Az önkormányzat álláspontja egyértelmű: a tervezett stég és a hozzá vezető út nem illeszkedik a környezet és a környező beépítés adottságaihoz. Ezért levélben szólította fel az építtetőt, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot. Hogy ezt megerősítsék, az önkormányzat jegyzője információink szerint felszólítást küldött a KDVVIZIG-nek, hogy vonja vissza a létesítési engedélyt, és kötelezze az eredeti állapot visszaállítására. Emellett a Pest Megyei Főügyészséghez is fordultak, arra kérve az ügyészséget, hogy a jogszabályellenes vízparti létesítmény létesítési engedélyét helyezzék hatályon kívül. Indoklása szerint „a KDVVIZIG Leányfalu Nagyközség Önkormányzatának Helyi Építési Szabályzatával szemben engedélyezte Dr. Szőnyi György úrnak az úszóműállomás megépítését, melyet az építtető meg is kezdett. Félő, hogy ha azonnali intézkedés nem történik, és az építkezés befejeződik, fennmaradási engedélyt fog kapni az építtető, holott létesítési engedélyt sem kaphatott volna a hivatkozott jogszabály alapján.”

Az építtető eltért az eredeti tervektől. Fotó: Zimre Zsuzsa

Egyelőre patthelyzet látszik kialakulni az önkormányzat és a KDVVIZIG között, az építkezés pedig egészen sokáig haladt, ám dr.Szőnyi tájékoztatása szerint augusztus 28-án leálltak a munkával.

Nyugalmat és stéget szeretne

Dr. Szőnyi lapunknak azt hangsúlyozta, hogy ő a béke híve, szeretne kompromisszumra jutni az ügyben, és nyugodtan használni a stéget, amit ő a megfelelő jogszabályok és engedélyek birtokában építene meg. Tájékoztatása szerint a hozzájárulás megkérése előtt konzultált szakemberekkel, majd minden szabályt betartva kérte meg a vagyonkezelő KDVVIZIG engedélyét, sőt bérleti szerződést is kötött, amely augusztus elsejétől van érvényben.

„A szakasz I. felügyeleti részleg biztosítja az építkezés szakmai felügyeletét, akik egyetértettek abban, hogy a part pusztulása miatt a terület feltöltése kívánatos, ezért egyeztettünk róla, hogyan lehet megvédeni a partot, ahol a talajerózió miatt tavaly és idén is dőlt már ki fa. A vízmű álláshoz egy 1,5×1 méteres vasbeton és beton hídfő csatlakozik, így úgy vélem, nem ennek a nagysága, hanem maga a tény verte ki többeknél a biztosítékot.” Dr. Szőnyi megítélése szerint a HÉSZ is tartalmazza, hogy az ilyen mértékű feltöltés nem engedélyköteles. Elmondása szerint ő csak szeretne néha motorcsónakázni szabad idejében egyedül vagy a barátaival, és egyáltalán nem célja a Duna-part szétverése vagy átalakítása.

Váratlan fordulat

Bár nem sokan számítottak rá, a vízügy szeptember 1-jén kelt levelében felfüggesztette a vagyonkezelői hozzájárulását. Mint levelükben írták: “Jelenleg Leányfalu község önkormányzata településképi eljárás lefolytatását írja elő, illetve a Pest Megyei Főügyészség részére megküldött beadványban kérelmezte az eredeti állapot visszaállítását.” A levél szerint a felfüggesztés az egyéb rendelkezésekig érvényben marad.

 

Zimre Zsuzsa

Fotó: A helyiek szerint az építkezés jelentősen megváltoztatná a Duna-part képét. Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás