Győr

A győriek Facebook-csoportban segítik egymást a koronavírus-járvány idején

Átlépte a 10 ezer tagot a Győr összefog Facebook-csoport, amely a koronavírus-járvány ideje alatt próbálja a segítségre szoruló helyi polgárokat, illetve a segítséget nyújtani tudó civil kezdeményezéseket, szerveződéseket, felajánlásokat összekötni, valamint tájékoztatást adni, az esetleges információs réseket kitölteni. A csoport alapítóját, Pintér Bence újságírót, az Úgytudjuk! portál munkatársát kérdeztük az önszerveződés tapasztalatairól.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Győr mostanában inkább politikai botrányokkal, kampányokkal vetette észre magát az országos nyilvánosságban, de ebben a pozitív kezdeményezésben a városvezetés partnernek tekinti a szervezőket. A csoport létrehozói felvették, valamint tartják a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, így az önkormányzattal is.

A részletekről Pintér Bence beszélt az Átlátszónak.

– Értesültem róla, hogy Nógrád megyében, Salgótarjánban lett egy ilyen csoport, és nagyon jó ötletnek találtam. Arra gondoltam, hogy Győrben is hasznos lehet egy efféle közösség, ha beütne a krach a járvány miatt, így érdemes lenne idejekorán megcsinálni. A cél egyrészt az, hogy aki a koronavírusról, továbbá annak kifejezetten győri vonatkozásairól akar tájékozódni, az ellenőrzött, hasznos információkhoz jusson, amelyeket igyekszünk rendszerezni – magyarázta Pintér Bence.

– Mivel az adminok egy részének van újságírói tapasztalata, és csak rajtunk keresztül mehet ki a csoportba poszt, ezért ki tudjuk szűrni az álhíreket, rémhíreket. Ha a kommentek között észreveszünk ilyesmit, akkor vitába szállunk, cáfolunk , szükség esetén moderálunk – tette hozzá a csoport létrehozója.

Pintér Bence konkrét példát is tudott mondani ezzel kapcsolatban.

– Igyekszünk minden állítást tényekkel megtámogatni egyrészt, másfelől a zavaros, tisztázatlan dolgoknak utánajárni. Én most például annak próbáltam egy, időközben a csoportban is közzétett cikkemben utánajárni: érnek-e bármit az otthon varrott ruhamaszkok. A WHO szerint nem, a kórház szerint igen. Ennél is fontosabb cél, hogy ha valaki bármilyen segítséget keres a járvány időszaka alatt, megtalálja azt, aki segítséget tud adni – ennek különféle módjain még dolgozunk, de már most volt pár sikeresen megoldott ügy, amihez elég volt annyi, hogy létezik ez a platform – hangsúlyozta a csoport vezetője.

– Emellett most tervezünk létrehozni – már korábban ilyen vonalon tevékenykedő győri csoportok közreműködésével – egy önkéntes-adatbázist a járvány idejére, ahonnan az egyes városrészekben különféle feladatokra könnyen mozgósíthatunk embereket, amennyiben hozzánk érkezik be kérés, de így akkor is tudunk embereket küldeni, ha például önkormányzatnak volna szüksége segítségre – fejtette ki Pintér, aki szerint az önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatuk.

– Eddig főként a csoport összerakását csináltuk, de közben is akadt már, aki szájmaszkot keresett, mert be kellett mennie az onkológiára – és kapott is. Mások abban kértek tanácsot, hogy mit csináljanak a gyerekekkel, hogyan foglalják le őket  otthon – erről nyitottunk egy külön topikot – mesélte a szervező, aki hozzátette,  arra számít, hogy a következő hetekben  ennél jóval komolyabb problémák megoldására lesz szükség.  – Arra törekszünk, hogy addigra működőképes rutinjaink legyenek majd, ezeken dolgozunk jelenleg is.

A csoportban megtudhatjuk a helyi boltok, éttermek, szolgálatásások módosult nyitvatartási rendjét, és „Így éltük át” címmel a feszültséget oldó, humoros, érdekes mémeket, történeteket, videókat várnak.  De volt olyan is, hogy az egyik csoporttag önkéntesnek jelentkezett az áruházi polcok feltöltésére.

A közösségi önszerveződés, önsegítés ilyenfajta formái hazánkban (szemben a nyugati országokkal) többnyire gyerekcipőben járnak, pedig rendkívüli helyzet idején különösen nagy segítséget nyújthatnak. Arra bíztatunk mindenkit Győrben, hogy lépjen be a csoportba, hogy minél hatékonyabban tudjon segítséget kapni, illetve támogatást nyújtani.

Papp László Tamás

Címlapkép: Győr összefog / Facebook

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás