koronavírus

Zöld, sárga, piros ország: így kerülik ki a svéd és vajdasági magyarok a karantént

„Gyertek autóval, ez a vírus csak repülőn veszélyes” – így beszélgetnek svédországi magyarok arról, hogyan lehet kikerülni a magyarországi karantén szabályokat. Egymásnak adnak tanácsokat közösségi csoportjukban, és nem csak ők. A vajdaságiak is tudják már, hogyan lehet elkerülni a karantént. Az operatív törzs a migránsoktól retteg, a karantén-kerülőkről hallgat.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

“Sziasztok, most léptünk be Magyarországra, illetve gurultunk. Malmö-Öresund híd-Dánia rödby Puttgarden-Németország-Ausztria-Soproni határátkelő. Az egész útvonalon az Öresund hídnál tereltek félre mindenkit, megkérdezték hova tartunk, mondtuk Magyarországra, intettek, hogy menjünk tovább. A többi határátkelőnél senki semmit nem kérdezett, nem is voltak kint. Szóval gyertek autóval nyugodtan, mert ez a nagyon veszélyes vírus csak repülővel közlekedik…” – ez csak egy bejegyzés az egyik svédországi magyarok által létrehozott Facebook csoportból. A kint élő magyarok gyakran adnak egymásnak gyakorlati tanácsot, most éppen a COVID-19 kapcsán élénk az eszmecsere. Nem véletlenül: egyikük meglátása szerint a kinti magyarok – ahogy a Nyugat-Európában dolgozó törökök – a nyári szünetre időzítik a hazalátogatást.

Ezt alaposan felülírta az új típusú koronavírus, illetve a beutazási szabályok korlátozása (amit július 13-án jelentett be a kormány), valamint a július 15-e óta élő „zöld, sárga és piros” besorolás az országok között.

Sárga ország Svédország, Szerbia és Románia is. De piros Montenegró, Albánia és augusztus 7-e óta Törökország is. A kormányzati koronavirus.gov.hu azt írja, „a sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi. A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.”

Vagyis a svédországi magyarokra karantén vagy tesztelés várna. De, és itt jön a csavar, a svéd hazaút, legalábbis közúton, zöld országokon át vezet.

És az sem lehetetlen, hogy Svédország helyett a zöld Dániából repüljenek haza, ahogy azt egy kommentelő jelezte: “Koppenhágából repüljetek, én is ezt csináltam. Még útlevél ellenőrzés sem volt Ferihegyen, akárhonnan jöhettem volna, senkit nem érdekelt.” Ezt más utazó is megerősítette. Vagyis egyszerűen kijátsszák a szabályokat.

És nem csak ők. A vajdasági magyarok körében is népszerű téma a koronavírus-korlátozás kijátszása. Ott azt javasolták, hogy Horvátországon át érkezzenek magyar útlevéllel Magyarországra, hiszen Horvátország zöld, karantén sem kell.

Pedig Szerbia meglehetősen fertőzött, elég a tisztifőorvos minapi határmenti látogatására gondolni. Müller Cecília a lassan ötödik születésnapját ünneplő ideiglenes biztonsági határzár előtt beszélt arról, mekkora kockázatot rejt az illegális migráció, és azt is mondta, „hogy az illegális migránsok a jelenleg vörös besorolású országokból érkeznek, és hiába próbálnak kollégáival azon dolgozni, hogy a vírus előtt járjanak, munkájukat megnehezítik ezek az emberek.”

A tisztifőorvos által említett emberek Szerbiából jönnek, a sárga besorolású Szerbiából. Onnan, ahonnan a szerbek Szegedre járnak koronavírus tesztért, mivel az a szomszédunknál nem elérhető – erről a vajdasági MagyarSzó írt. Kiemelték: „szerb útlevéllel beléphetünk Magyarországra, 30 kilométeres sávban mozoghatunk, és 24 órán belül el kell hagynunk az országot”.

Visszatérve a svédországi magyarokra: az sem könnyíti meg az életüket, hogy állításuk szerint a kormányzati tájékoztatás akadozik. Panaszkodtak a tájékoztatásra és az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokra.

Az jól látszik, hogy nem csak közúton, repülővel is meg lehet kerülni a magyar előírásokat – és ezzel vélhetően sokan élnek is. Vagyis: fertőzött országból úgy érkezhet tüneteket nem mutató beteg, hogy még csak karanténba sem kerül.

Az Átlátszó által megismert információkkal július 27-én kerestük meg az Operatív Törzset, de nem kaptunk választ.

 

Segesvári Csaba

Fotó: Röszke, 2020. augusztus 6. Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) és Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (b2) a megnövekedett migrációs nyomásról tartott tájékoztató után Röszke közelében, a magyar-szerb határnál 2020. augusztus 6-án. A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon. Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció. MTI/Rosta Tibor

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás