Érd

Mégsem kerül utcára a szívbeteg érdi kislány és a nagymamája – 4 millió forint gyűlt össze

Jelentősen nőtt az esélye, hogy nem maradnak fedél nélkül Natasáék. A kislányra a közeljövőben újabb szívműtét vár, de a sorsuk szerencsére rendeződni látszik. Közben Érd déli peremén lebontották azt az illegálisan épített kunyhót, ahol nyárig meghúzták magukat.



Társadalmi célú hirdetés

A Tündérpakk Alapítvány, az Ökumenikus Segélyszervezet, az érdi önkormányzat és a civil adakozók segítségével négymillió forintot sikerült eddig összegyűjteni – írja Az én riportalanyaim című blog. A nagyszerű összefogásnak köszönhetően most már csak egy ingatlant kell vásárolni, ahova szeptemberben beköltözhetne Natasa és a nagymamája.

A súlyos szív- és tüdőbeteg kislány és nagymamája 2018 januárjában nagy bajba került. Pár hónapjuk maradt arra, hogy elhagyják ablaktalan viskót a magaspart tövében, amelyben havi 51 ezer forintból nyomorogtak – írta az Átlátszó 2018. április végén.

Natasát májusban negyedszer műtötték meg a szívbetegsége miatt, és már akkor látszott, hogy további műtétekre lesz szükség. A kislány súlyos tüdő- és szívbeteg, iskolába, gyerekek közé nem járhat. Szülei elhagyták, nyolc éve nagyanyja, Erzsébet neveli egy huszonöt négyzetméteres, ablaktalan, de tisztán tartott viskóban Érd peremén.

A téli nagy hideg idején még attól rettegtek, hogy Natasa tüdőgyulladást kap, ami végzetes következményekkel járhatott volna.

A sok évvel ezelőtt jogellenesen felhúzott viskót a nyár elejéig kellett elhagyniuk, erről januárban kaptak felszólítást az önkormányzattól.

Májusban az érdi önkormányzat civil képviselője, Csőzik László arról számolt be a Facebookon, hogy egy vállalkozó felajánlásának köszönhetően a kislány és nagyanyja a Balatonnál tölthetik a nyarat.

„Életük első igazi nyaralása – írta a képviselő, aki 2006 és 2010 között a város alpolgármestere volt. A történethez tartozik, hogy a kislány nagymamája ma életében először láthatta a Balatont” – írta Csőzik.

Közben megindult a gyűjtés és az adakozás, emellett folyamatosan kerestek olyan lakást, ahol nagyjából steril körülmények között élhet a kislány – Natasa számára ugyanis egy egyszerű fertőző betegség halálos lehet.

Az összegyűjtött négymillió forint bizakodásra ad okot, hogy sikerül önálló lakást szerezniük.

„A legnagyobb gondot most az jelenti, hogy négymilliós házak, lakások kiközvetítésével nem foglalkoznak az ingatlanosok” – nyilatkozta az Átlátszónak a Tündérpakk Alapítvány egyik alapító munkatársa.

Sevcsik M. Anna, aki szívügyének tekinti Natasa és a nagymama sorsát, elmondta, hogy az ingatlan kiválasztási nehézsége miatt most kissé tanácstalanok, ezért az alapítvány vár minden használható információt a szóba jöhető, nagyjából négymillió forintos forgalmi értékű lakásokról, lakóházas ingatlanról.

„Példátlan az összefogás, ami Natasa érdekében létrejött” – mondta Sevcsik, aki az adakozók mellett az érdi önkormányzat és érdi családsegítő intézmény nyugalmazott vezetőjének, Tarnóczi Mária közreműködését emelte ki a sok név nélkül segítő és adakozó mellett.

A Tündérpakk munkatársa elmondta, felbecsülhetetlenül értékes támogatást kaptak attól a siófoki vállalkozótól, akinek köszönhetően végre megismerhette az igazi nyaralást a kislány és a nagymamája. Egy másik adakozó pedig fél millió forintos adomány mellé a munkaerejét is felajánlotta: azt ígéri, ha megvan a lakás Natasáéknak, szívesen segít kifesteni azt.

Kis Zoltán (Érd)

A kép a szerző fotója.

Megosztás