vidéki lapszemle

Hatalmas területen pusztul a balatoni nád, győri újságíró lesz Borkai és Dézsi kihívója

Balatontipp.hu: Itt van, amitől rettegtünk – hatalmas területen pusztul a balatoni nád

„A Paloznak és Alsóörs közötti partszakaszon elkezdődött annak a Balatonnak a pusztulása, amit eddig ismertünk, szerettünk” – írja a Balatontipp.hu. A lap szerint ma ezt még csak a közel másfél kilométer hosszúságban, 20 és 100 méter között változó szélességben pusztuló nád jelzi. A szakértők viszont úgy vélik, a folyamat nem áll meg ezzel: egy új, a Balaton és az emberi használat szempontjából kedvezőtlenebb állapot alakul ki a parti övezetben, ha nem lépünk időben.

Nyugat.hu: Győri újságíró indul polgármesterjelöltként Borkai Zsolt és Dézsi Csaba ellen

Pintér Bence indulását a győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelentette be közleményében. Pintér korábban dolgozott az azóta megszűnt azonnali.hu-nál, majd az ugytudjuk.hu győri munkatársaként dolgozott (és dolgozik) – olvasható a Nyugat.hu-n.  Pintér a 24.hu-nak adott interjújában pedig arról beszélt, hogy a város szerinte Dézsi Csaba András jelenlegi és Borkai Zsolt korábbi városvezető egymás elleni bosszúhadjáratainak áldozata. Működésük nyomán Győr csődközelbe került, a gazdálkodása teljesen átláthatatlan, a korrupció átszövi a mindennapokat, ez ellen pedig a nyilvánosság erejével küzdenie.

Kapos-t.hu: „Az álmok foltos indián lován”: akkor mégsem lesz a magyar hadiipar „fellegvára” Kaposvár?

Magyarország Kormányának Facebook-oldalán megjelent egy képes bejegyzés, amely szerint „Önálló védelmi ipart építünk”. Ezen a térképen azonban – ellentétben a korábbi dagályos szózatokkal – Kaposvár nincs rajta, csak Zalaegerszeg, Gyula és Várpalota. A Kapos-t emlékeztet: a kaposvári Gidrán-üzemnél valóban nem is látni túl sok nyomát intenzív munkavégzésnek, a HT Division Zrt. honlapjáról és Facebook-oldaláról pedig eltűntek a pár hete még égre-földre ajnározott Gidránok.

Debreciner.hu: Közel 5 év csúszással átadták Derecskén a fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek lakóotthonait

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) „Jobb, mint az Otthon” Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében című programjának keretében a hajdú-bihari Bárándon, Derecskén, Püspökladányban és Szerepen váltják ki a nagy szociális otthonok férőhelyeit új lakóotthonok építésével, valamint meglévők felújításával. A házakba fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg és szenvedélybeteg személyek költözhetnek be. Az eredeti tervek szerint 2018. december 31-én kellett volna átadni a házakat, a befejezést azonban folyamatosan csúsztatták, a támogatási szerződést összesen 13-szor módosították. Derecskén annak ellenére nem vehették át a lakásokat, hogy azokat már évekkel korábban felépítették. Végül a napokban átadták a házat a lakóknak.

Szegeder.hu: 10 ezer új hallgató az SZTE-n, minden tizedik külföldi

Több mint 1200 külföldi hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem, írja a Szegeder az intézmény közleményére hivatkozva. Jelenleg több mint 130 országból tanulnak hallgatók az egyetemen. Az 1200 új külföldi hallgató 20%-os emelkedést jelent az elmúlt évekhez viszonyítva, ez sikerként értékeli az egyetem. Beilleszkedésüket, tanulmányaik elkezdését orientációs napokkal segíti az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

Nyitókép: Pusztul a nád a Balatonon. Fotó: balatontipp.hu/ Győrffy Árpád

Megosztás