Hódmezővásárhely

Honvéd középiskola és kollégium épül 8,5 milliárd forintból Hódmezővásárhelyen

Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben ígérte meg, hogy Hódmezővásárhelyen egy új honvéd középiskola és kollégium lesz állami támogatásból. Az intézmény első évfolyama a tavalyi tanévben el is indult egy meglévő honvédségi épületben, most pedig kiderült, hogy az új ingatlanok nettó 8,5 milliárd forintért épülnek fel a Honvédelmi Minisztérium megbízásából. A kivitelezésre kiírt eljárásnak azonban se a tárca honlapján, se a magyar közbeszerzési adatbázisban nincs nyoma, csak az európai uniós tenderértesítőből derült ki a beruházás, amit az Épkar Zrt. nyert el.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola első, tavalyi tanévnyitóján aláhúzta: a cél az, hogy minden magyar fiatal tisztában legyen állampolgári kötelezettségével, vagyis azzal, hogy a haza védelme minden magyar állampolgár kötelessége. „Nemzeti kormányunk nem csak felismerte, hogy milyen fontos a honvédelmi nevelés, de erkölcsileg és anyagilag is támogatja annak megvalósulását”– jelentette ki a tárcavezető.

A kormány honlapján elérhető beszámolóban még az is szerepel, hogy a honvédelmi miniszter szerint ahhoz, hogy sikeresen megvédhessük hazánkat, három dologra van szükség:

  • modern eszközökre,
  • az azokat professzionálisan kezelő, jól felkészült, kiképzett fiatalokra,
  • és a legfontosabbra, a helyes erkölcsi alapállásra, a hazafias szemléletre, amit a honvéd középiskolában fognak megkapni.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka pedig azt mondta a tavalyi tanévnyitón, hogy „Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája”.

Orbán Viktor megígérte

A hódmezővásárhelyi honvédelmi középiskola és kollégium létrehozását Orbán Viktor miniszterelnök ígérte meg 2017 május végén, amikor a város akkori polgármesterével, a fél évvel később elhunyt KDNP-s Almási Istvánnal találkozott. A kormányfő és a városvezető akkor a Modern Városok program keretében megállapodást írt alá, melynek része volt az azóta megvalósult tram-train és több más beruházás mellett a honvédiskola is.

Orbán Viktor és Almási István 2017. május 26-án Hódmezővásárhelyen (fotó: kormany.hu/Árvai Károly)

Végül bő öt évvel később, 2022 őszén kezdődött meg az oktatás Hódmezővásárhelyen a Kratochvil Károly katonatiszt nevét viselő középiskolában és kollégiumban. Ezen a néven egyébként több hasonló intézmény is működik hazánkban: az elsőt Debrecenben hozta létre a Honvédelmi Minisztérium 2013-ban, majd 2021 őszén elindult a nyíregyházi intézmény is, 2022-ben pedig a hódmezővásárhelyi mellett a szolnoki kadétiskola is megnyitott. A Kratochvil központi honlapja szerint „a felvételi eljárás folyamán közel ötszörös volt a túljelentkezés”, a 2023/2024-es tanévet Debrecenben 205, Hódmezővásárhelyen 76, Szolnokon 46, Nyíregyházán 67 fő növendék kezdte meg.

Erre van pénz

Nagyjából az idei évnyitókkal egy időben, szeptember elején jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben, hogy a Kratochvil hódmezővásárhelyi intézménye új épülete(ke)t kap. A szűkszavú tájékoztató szerint

az Épkar Zrt. nettó 8,5 milliárd forintért építi fel az új honvédelmi középiskolát és kollégiumot Hódmezővásárhelyen.

Az erről szóló döntés idén július 10-én született meg, és augusztus 23-án írta alá a céggel a szerződést a projektet lebonyolító állami szerv, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala. Oly sok más állami beruházással ellentétben ezt nem fenyegeti az a veszély, hogy lefújják pénzhiány miatt, ugyanis külön kiemelték, hogy „a szerződés hatályba lépésének feltétele a szerződés teljesítéséhez szükséges anyagi fedezet rendelkezésre állása volt, mely feltétel a szerződés megkötését megelőzően teljesült” – vagyis erre a projektre van közpénz az államkasszában.

A nyertest az eredménytájékoztató szerint egyébként kilenc pályázó közül választották ki, ám a többiek nevét nem közölték. Az Épkar Zrt. tulajdonosa (a Szeivolt Holding Vagyonkezelő Kft.-n keresztül) Szeivolt István és családja, akik a 100 leggazdagabb magyar 2023-as listáján a 75. helyen szerepelnek közel 28 milliárd forintos vagyonukkal.

Az Épkar elég sűrűn nyer közbeszerzéseket, és sokszor Mészáros Lőrinchez köthető, vagy más NER-közeli cégekkel dolgozik együtt. Talán ennek is köszönhető, hogy a gazdasági nehézségek nem voltak rá hatással: nettó árbevétele az előző évek 20-25 milliárdjáról tavaly rekordot döntve 27,7 milliárd forintra nőtt, és a korábbi 3-3,8 milliárddal szemben 2022-ben 4,4 milliárd forint hasznot termelt a tulajdonosainak.

Két éve megtervezték, két évig épülhet

Az új hódmezővásárhelyi kadétiskola és kollégium a most közzétett tájékoztató szerint az Ady Endre út 41. és 43. szám alatt fog megépülni, a volt DÉMÁSZ-székház összesen közel hatezer négyzetméteres területén. A két telek állami megvásárlását már egy 2018-as kormányhatározat elrendelte az új honvédelmi középiskola és kollégium megvalósítása érdekében.

A hódmezővásárhelyi Ady Endre út 41. és 43. a Google 2022 márciusi felvételén

A Kratochvil tavaly megnyitott intézménye jelenleg innen nem messze, az Ady Endre út 45. szám alatti ingatlanon üzemel, ami szintén a Honvédség tulajdona: az Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyája.

Az új épületekről annyit lehet még tudni, hogy a tavaly októberben közzétett ajánlattételi felhívás szerint az összterületük 14 220 négyzetméter lesz, és a kivitelezőnek a szerződés megkötésétől számítva 780 napja, vagyis több mint két éve lesz az építkezésre.

 

A projekt egyébként meglehetősen lassan halad: Orbán Viktor 2017 májusi ígérete után 3,5 év telt el, mire 2020 november végén a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal kiírta a tervezésre vonatkozó közbeszerzést. Abban az Ady Endre út 43. és 45. szám szerepelt a megvalósítás helyszíneként, de a jelek szerint ezt időközben módosították – vagy csak elírás volt, hiszen a 2018-as kormányhatározat már kijelölte az Ady Endre út 41.- 43.-at.

A tervezési tendert 2021 június végén 14 ajánlattevő közül az EHH Project Ingatlanforgalmazó Kft. nyerte nettó 87 millió forintos ajánlattal. A szegedi Papp Ferenc tulajdonában lévő cégnek a tendertájékoztató szerint „6200 m2 alapterületű épület tervezése és hozzá tartozó közmű és úthálózat felújításának és létesítésének tervezése” volt a feladata.

Csak az uniós értesítőben szerepel

Érdekesség, hogy magáról a nettó 8,5 milliárd forintos kivitelezési szerződésről az európai uniós közbeszerzési értesítőben olvasható szűkszavú tájékoztatón kívül sehol máshol nincs információ. Sem a projektgazda, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának honlapján, sem a magyar Közbeszerzési Adatbázisban. Ez vélhetően a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló 2016. évi XXX. törvény miatt van, amelynek értelmében az uniós értékhatárt elérő vagy azt meghaladó értékű beszerzések adatait meg kell jelentetni az EU-s értesítőben, de kötelező hazai közzétételt nem ír elő.

Szerencsére azonban a tervezési eljárásnak köszönhetően lehet némi elképzelésünk a projektről, a tender dokumentációjának műszaki leírásában ugyanis szerepel egy elképzelés az új honvédiskola és kollégium területéről. A 2020-ban közzétett iratban ez olvasható: „A feladat végrehajthatóságának vizsgálata érdekében az MG Építész Kft. tanulmánytervet készített”, amely „bemutat egy tervezett állapotra vonatkozó beépítési tervet”. Azonban arra is felhívták a leendő tervező figyelmét, hogy a tanulmányterv csak 200 fő tanulóval számolt, ám ez a szám időközben 230-ra emelkedett, ami mellett minimum 70 fő oktatói/ üzemeltetői/ellátói állománnyal is kalkulálni kell.

A hódmezővásárhelyi új honvédelmi iskola és kollégium tervezett kinézete (forrás: EKR)

A műszaki leírásban továbbá az is szerepel, hogy „A kívánt infrastruktúra biztosításához tervezetten, becsülten mintegy 6000 m2 nagyságrendű épület felújítás, becsülten, mintegy 6200 m2 nagyságrendű épület létesítés és 940 m2 épület bontási feladatok végrehajtása szükséges. A felújítási és létesítési kapacitások csak becsült (a 200 fős kapacitáshoz kialakított) értékek. A tervezési feladat a szükséges kapacitások funkciók elhelyezése a beépítési százalék maximumának figyelembe vételével. Az épületek felújításán, létesítésén túl fel kell újítani az ingatlant határoló kerítést (550 fm), futópályát kell létesíteni, belső közlekedési utakat, járdát, alakulóteret, parkolót kell létesíteni, valamint a hadműveleti követelményeknek megfelelő biztonságtechnikát is ki kell építeni”.

Mivel az építkezésről megjelent tájékoztatóban az szerepel, hogy az új honvédelmi középiskola és kollégium épületeinek összterülete 14 220 négyzetméter lesz, elképzelhető, hogy időközben a tervek tovább bővültek a 2020 végén közzétett tervezési dokumentációhoz képest.

A Honvédelmi Minisztérium egyébként már 2021 végén közölte: tervei között szerepel, hogy „2030-ig mintegy 10 honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon”. Ha ez még aktuális, akkor a hódmezővásárhelyihez hasonló további építkezések is várhatók, hiszen jelenleg azzal együtt is csak négy kadétiskola működik hazánkban.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hódmezővásárhelyi intézményének első tanévnyitóján 2022. augusztus 31-én. (fotó: kormany.hu)

Megosztás