elátkozott építőipar

Lelépett a fideszes polgármester fiának cége, az építkezések leálltak, eljárás indult

Sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a Komárom-Esztergom megyei Császár község önkormányzata a településen zajló bölcsődeépítés kapcsán, ahol a Buda Híd Kft. volt a kivitelező. A cég, amelynek tulajdonosa Lipők Zoltán, Kemecse fideszes polgármesterének a fia, az önkormányzatok beszámolói szerint egymás után tűnt el a településekről, ahol közpénzes beruházásokért felelt. Az anyagi kár mellett a szellemi is jelentős: Császáron például szétszéledt a bölcsődei szakembergárda, a gyerekek és szülők pedig hiába várták a létesítmény megnyitását. Érden most próbálják visszaszerezni a Présház építési területét. 

A napokban átadták a szabolcsi Kemecse új bölcsődéjét, amit több mint 1 milliárd forint uniós és állami támogatásból épített a református egyház. Az intézmény 50 férőhelyes, és nemcsak a településről, de a környékről is fogadna gyerekeket. Az átadóról készült beszámolókból azonban ezúttal is kimaradt a kivitelező cég neve, ahogy korábban a projekt táblájáról is „lefelejtették” azt.

Nem csoda: lapunk ugyanis úgy értesült, hogy a megbízást közbeszerzés nélkül a polgármester fiának cége, a Buda Híd Kft. kapta. Hiába szabályos így ez az eljárás – az egyházaknak különleges jogaik vannak –, mégis kérdéseket vet fel, de az azóta történtek még inkább. A helyiek szerint ugyanis a kft. nem tudta befejezni a bölcsődét, ezért egy másik, szintén helyi favorit, a Kemeverb Kft. vette át a feladatokat.

Érdeklődtünk a Kemeverbnél, hogy valóban ők fejezték-e be a kemecsei bölcsődét, továbbá rákérdeztünk pár helyi információ valóságtartalmára is. Ezek a következők voltak:

  • Igaz a hír, hogy a Kemeverb fizetett ki néhány alvállalkozót/beszállítót, akiket a Buda Híd Kft. nem tudott?
  • Valóban átvették a Buda Híd Kft. eszközparkját?
  • A cég tulajdonosa, Domokos Bianka valóban rokoni kapcsolatban áll Lipők Sándorral, Kemecse polgármesterével?

A Kemeverb Kft.-től a következő a választ kaptuk: „A TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00020 azonosító számú „Bölcsőde építése Kemecse Városban” című projekt generálkivitelezését teljes mértékben a Kemeverb Kft. látta el a projekt kezdetétől a sikeres műszaki átadás-átvételig. A Buda Híd Kft. semmilyen formában nem áll üzleti kapcsolatban a Kemeverb Kft.-vel.”

A polgármesterrel való rokoni kapcsolatot firtató kérdésünkre ugyanakkor a Kemeverb ügyvezetője, Domokos Bianka nem válaszolt.

Videóriportunk a kemecsei és dadi egyházi beruházásokról.

Lipők Sándor polgármester a Kölcsey TV-nek mindenesetre elmondta, az egyház és az önkormányzat közös sikere a bölcsőde felépítése, hiszen sokat segítettek például a projektvezetésben. Mindez azért különösen érdekes, mert

korábbi megkeresésünkre a jegyző azt válaszolta, nem tudja, ki a beruházás kivitelezője – ami ennek fényében elég valószínűtlen.

A Kemecsei Református Egyházközség szimplán nem válaszolt a kivitelezőt érintő kérdésünkre, míg a többi megkeresett fél egyáltalán nem reagált a leveleinkre, így hivatalos információnk a mai napig nincs az ügyben.

Az viszont kiderült azóta, hogy a Buda Híd Kft. több közpénzes beruházást félbehagyott, komoly problémákat okozva ezzel az érintett önkormányzatoknak.

Császáron sikkasztás gyanúja miatt indult eljárás

A Buda Híd Kft. összesen 8 közbeszerzési eljárást nyert meg, amelyek kivétel nélkül meghívásosak voltak – vagyis a kft. nem nyílt versenyben bizonyult a legjobbnak.

A Komárom-Esztergom megyei, nagyjából 1800 fős Császár községben például bölcsődét épített a Buda Híd Kft. – pontosabban épített volna, ugyanis itt sem fejezték be a munkálatokat.

Ahogy azt lapunk kérdésére Beke Gyöngyi, a település polgármestere elmondta, az önkormányzat – eredményes közbeszerzési eljárást követően – 2020. június 12-én kivitelezési szerződést kötött a Buda Híd Kft.-vel nettó 204 493 888 forint értékben. A munkák megkezdődtek, és 2021. december 31-én elérték a 75 százalékos készültségi fokot. A teljesítési határidő 2022. augusztus 30. volt. Az épület azonban nem készült el.

Itt még rendben haladtak a munkálatok. Fotó: csaszar.hu

„A kivitelező 2022 augusztusában akadályközlő levelet küldött az önkormányzat részére, amelyben jelezte, hogy likviditási probléma miatt nem tudja tovább folytatni a kivitelezést. Indokai szerint az előre nem látható költségnövekmény olyan mértékű vis maior jellegű problémát generált, melynek következtében a vállalkozás a tartalékait felemésztette, financiális és likviditási gondot okozott.”

A polgármester szerint ezért a Magyar Államkincstárral egyeztetve 2022 novemberében határidő módosítást és plusz forrást kértek a beruházáshoz, amit meg is kaptak.

A Buda Híd kft. azonban elérhetetlenné vált az önkormányzat és a projekt többi résztvevője számára, levonult a munkaterületről, és gyakorlatilag eltűnt.

Az önkormányzat ezért felmondta a kivitelezővel kötött szerződést. Beke Gyöngyi szerint a kivitelező magatartására azóta sem kaptak magyarázatot.

Ráadásul a szerződés felmondását követően hiába szólították fel a céget, hogy a munkaterületet három napon belül adja vissza, ennek sem tett eleget. Végül az önkormányzat visszavette azt.

75 százalékban elkészült a bölcsőde, de aztán a kivitelező eltűnt. Fotó: csaszar.hu

Ekkor észlelte a műszaki ellenőr, hogy a kivitelező által lezárt munkaterületről egy komplett hőszivattyú beltéri egység – egyéb alkatrészekkel, eszközökkel és segédanyagokkal együtt – eltűnt, ezért

az önkormányzat sikkasztás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett.

Jelenleg a Komáromi Rendőrkapitányság nyomoz az ügyben.

De az önkormányzat itt nem állt meg. „A kivitelezőt két alkalommal felszólítottuk a kivitelezési szerződés szerinti, a végteljesítéshez kapcsolódó, teljesítés nélküli 15 337 042 forint összegű előleg, valamint nettó 51 123 472 forint meghiúsulási kötbér megfizetésére, amelynek a mai napig nem tett eleget. Az önkormányzat a fenti összegek visszafizetése, illetve megfizetése érdekében polgári peres eljárást indított a Buda Híd Kft. ellen, amely szintén folyamatban van” – írta válaszlevelében a polgármester.

Augusztus közepén így nézett ki a létesítmény. A szerző felvétele

Beke Gyöngyi szavaiból azonban kiderült, a kár nemcsak anyagi. A bölcsőde építésének elakadása és a kivitelező eltűnése miatt ugyanis az előzetesen bölcsődei feladatra pályáztatott szakembergárda szétszéledt, a gyerekeket pedig a legjobb szándékuk ellenére sem tudták felvenni az intézménybe. Ez pedig megnehezítette a szülők visszatérését a munkahelyekre.

Mindössze annyi tudtak tenni, hogy a 2 és fél éves korosztályt felvették az óvodába, hogy ezzel is segítsék a szülőket.

„Az erkölcsi kárunk helyrehozhatatlan, és a jelenlegi információink szerint az anyagi kár sem valószínű, hogy egészében megtérül”

– hangsúlyozta a polgármester.

A bölcsődét most igyekeznek másik kivitelezővel határidőre (2023. december 31-ig) befejezni, de az idő rövidsége nem könnyíti meg a dolgukat. A pályázat ezúttal nyílt volt.

Arra a kérdésre, hogy miért pont a Buda Híd Kft.-t kérték fel ajánlattételre, Beke Gyöngyi elmondta, 2019-ben, amikor a projekt indult, az építésre szakmailag és pénzügyileg is alkalmas cégek nagyon leterheltek voltak, és kevés olyan céget találtak, amelynek bölcsőde építésben is volt tapasztalata. „Az ajánlattételről egyebekben a képviselő-testület egyhangúlag döntött, a legkedvezőbb árajánlatot pedig a Buda Híd Kft. adta, így ő nyerte ezzel a közbeszerzést” – írta a polgármester.

Érden is szerződést bontottak a céggel

Érden a Présház kivitelezését nyerte el a Buda Híd Kft., azonban itt sem mentek jól a dolgok: a céggel kötött szerződés ugyanis idén „rendkívüli megszűnéssel megszűnt”.

Kérdésünkre az érdi önkormányzaton elmondták, eredetileg 2020 őszén írták ki a kivitelezésről szóló (kbt. 115-ös) eljárást, amely ugyan eredményes lett, de az akkori nyertes érdi cég végül visszalépett. A következő kiíráshoz – amelyre 2021 tavaszán került sor – új gazdasági szereplőket kellett keresnie a hivatalnak.

Az érdi Présház látványterve. Fotó: Csőzik László érdi polgármester Facebook-oldala.

„Az elsődleges szempont volt, hogy olyan hazai kis- vagy középvállalkozásoknak biztosítsunk lehetőséget, amelyek önkormányzatoknak dolgoznak. A Buda Híd Kft. rendkívül egyszerű okból került a látókörbe: egy, a vállalkozásukat bemutató levélben érdeklődött az önkormányzatoknál – így Érden is – a szóba jöhető munkalehetőségekről. Végül ők tették a legalacsonyabb árajánlatot, és ők lettek a közbeszerzési eljárás nyertesei” – írták levelükben.

Az önkormányzat igyekezett a lehető legnagyobb gondossággal eljárni a Présház építése ügyében: még egy beruházáslebonyolítót is kirendeltek a kivitelező mellé – hiába. A szerződéskötés után ugyanis kiderült, hogy rosszak voltak az előző városvezetéstől örökölt tervek, emiatt elhúzódott a kötelező régészeti feltárás. De a céggel is nehezen ment a közös munka: a Buda Híd Kft. rövid időn belül pót-munka igényeket jelentett be arra hivatkozva, hogy a partfalállékonysággal gond van.

Az önkormányzat két szerződésmódosításba is belement, hogy tarthatóak legyen a határidők, ám a munkálatok így sem haladtak egy idő után.

Miután a társaság hónapokon keresztül nem jelent meg a munkaterületen, 2023. június 6-án az önkormányzat szerződést bontott a céggel. A szerződésbontáskor 50 százalékos volt a projekt készültsége. A Buda Híd azóta sem adta vissza a munkaterületet (ezt most próbálják visszaszerezni), az átutalt előleggel sem számolt el. Az utóbbi azért is kiemelten fontos, mert a beruházást támogatási pénzből építi a város, így év végéig el kell számolniuk az Építési és Közlekedési Minisztérium felé.

Egyelőre így áll az érdi Présház épülete. Fotó: Érdi Médiacentrum

„Álláspontunk szerint a cég jelentős kárt okozott a városnak. Azon kívül, hogy az érdiek nem tudják használatba venni a számukra készülő közösségi teret, fennáll a veszély, hogy vissza kell fizetnünk a kormánynak a Présházra kapott MVP-s támogatást, ami jelentős érvágás lenne az önkormányzat költségvetésén. Ennek elkerülése érdekében – arra hivatkozva, hogy a csúszás rajtunk kívül álló okok miatt történt – halasztást kértünk a minisztériumtól” – írták.

Más fejezte be a munkát Ramocsaházán is

A Kemecséhez közeli Ramocsaházán szintén másik kivitelező van már. Itt egy mini bölcsődét épített volna a Buda Híd Kft. Azt, hogy a vállalkozással gond lett volna, az önkormányzat ugyan nem említi, csak arról adtak tájékoztatást, hogy 2023-ban új közbeszerzést írtak ki a folytatólagos munkálatokra, amit a Madura és Társa Kft. nyert el. „A fentiek értelmében a beruházást már nem a Buda Híd Kft. végzi” – áll Ragányi Róbert levelében. Az építkezés egyébként jól halad, idén átadják az épületet – hangsúlyozta a polgármester.

Beregsurányból, ahol szintén bölcsődét és óvodát újított fel a cég, nem kaptunk választ.

Kemecse mellett egyedül Ács településről érkezett az az információ, hogy a Zöld Város Projekt kivitelezése rendben befejeződött 2021-ben. Igaz, itt nem egyedül dolgozott a Buda Híd, hanem Dad település alpolgármesterének cégével, a Gombos Földgéppel együtt.

Veszteség, végrehajtások

A Buda Híd Kft. 2022 március óta a kemecsei polgármester fiáé, Lipők Zoltáné. A tulajdonosváltás után a cég székhelye átkerült egy budapesti céghelyszolgáltatóhoz, a Damjanich János utca 2.-be, a fióktelepeket pedig bezárták.

A kft. tavaly már nem nyert közbeszerzéseket, és a legfrissebb cégbeszámolójuk szerint 248 milliós forgalom mellett 92 milliós forintos veszteséggel zárták az évet.

A cég ellen 11 végrehajtás indult tavaly október óta, ebből 3 jelenleg is hatályos.

Korábbi cikkünknél és most is megkerestük a cégvezetőt, érdeklődve, hogy mi volt az ok, amiért nem sikerült befejezni az építkezéseket. Továbbá arra is rákérdeztünk, mi az ő álláspontjuk a feljelentéssel vagy azzal kapcsolatban, hogy állítólag elérhetetlenné váltak.

Lipők Zoltán levelünkre annyit reagált, hogy „a projektek éppen lezárás alatt állnak”, és amíg az érintett önkormányzatokkal ezeket nem viszik véghez, addig nem áll módjukban nyilatkozni.

A Buda Híd Kft. sorsa egyébként nagyon hasonlít az Octopus Investéhez és a B Build & Trade Kft.-éhez, a Fidesz-közelinek tartott cégek szintén félbehagyott állami beruházásokat hagytak maguk mögött fizetésképtelenség miatt.

Katus Eszter

Nyitókép: Félbehagyott építkezés Érden. Fotó: Érdi Médiacentrum

Megosztás