A helység kalapácsa

Titkolja az egyházközség, hogy tényleg a kemecsei polgármester fiának cége építi-e a bölcsődét

Uniós pénzből épül milliárdos bölcsőde a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kemecsén. A beruházó a Kemecsei Református Egyházközség, a költségeket az adófizetők állják, az öröm pedig a helyeiké – minden ismert tehát, kivéve a kivitelezőt. Az ugyanis nem szerepel sehol. Állítólag a helyi polgármester fiának cége, a Buda Híd Kft. állhatott neki a munkáknak, de hogy valóban így van-e, azt csak a jóisten tudhatja, ugyanis egyetlen hivatal vagy érintett sem volt hajlandó válaszolni erre az egyszerű kérdésre. De más csoda is akad a szabolcsi kisvárosban.

Nem tudott elhajolni egy milliárdos megbízás elől a polgármester fiának cége: a Buda Híd Kft. állítólag bölcsődét épít Kemecsén – legalábbis ezt az információt kaptuk egy kemecsei olvasónktól. Ami biztos, hogy a település valóban új bölcsődét kap, amit a Kemecsei Református Egyházközség valósít meg az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával 971 millió forintért.

A települést 2000 óta, azaz 23 éve Lipők Sándor fideszes polgármester vezeti. Az ő fia Lipők Zoltán, aki 2022-ben vette meg a bölcsődével hírbe hozott Buda Híd Kft.-t.

A bölcsőde alapkövét tavaly novemberben tették le. A 4 csoportszobás bölcsőde építésének célja a „0-3 éves korú gyermekek ellátása mellett az egészséges testi-, lelki- és személyiségük fejlődéséhez szükséges körülmények biztosítása. Az Európai Uniós normáknak megfelelő szabványos eszközök beszerzése, elősegítve a legmagasabb színvonalú szocializációhoz szükséges komplex ellátást egy helyen.”

Az épülő kemecsei bölcsőde. A szerző felvétele.

Arról azonban semmilyen információt nem találni, hogy kit bíztak meg a bölcsőde felépítésével.

A kivitelezői munkákra ugyanis az egyházközség – a hatályos jogszabályok alapján – nem írt ki közbeszerzést, bár korábban még tervezték.

Erre azért volt lehetőségük, mert 2018 óta az egyházi jogi személyek bizonyos esetekben mentességet élveznek a közbeszerzési kötelezettség alól. A kbt. 5. § (2) bekezdése esetükben nem sorolja a bölcsődét mint szociális intézményt a közbeszerzési eljárás kötelezettsége alá, míg mondjuk a sportlétesítményt igen.

Mivel azonban uniós forrásból fedezik a költségeket, a 100 millió forint feletti beruházásoknál közbeszerzés nélkül is három ajánlatot kellett volna kérniük. Ezért kértük az egyházat, hogy küldjék meg nekünk a lefolytatott ajánlatkérés dokumentumait és a beérkezett ajánlatokat is. De nem küldték. Sőt.

Csak a jóisten a megmondhatója

Cikkünk megjelenéséig (kb. egy hónap alatt) a Kemecsei Református Egyházközség nem reagált e-mailen és Facebookon sem. Szalkó Károly István lelkipásztor csupán annyit közölt, hogy nem volt közbeszerzés. Később telefonon azt mondta, a kommunikációs előírásoknak megfelelően jártak el és tettek közzé mindent, szóval

„keresgéljünk tovább”. 

Szintén nem adott tájékoztatást a Nyírségi Református Egyházmegye.

Miután nem árulták el, hogy a polgármester fiának cége kivitelezőként, vagy esetleg alvállalkozóként részt vesz-e az építkezésen, elutaztunk Kemecsére – hátha a helyszínen több minden kiderül. Az építkezés előtt lévő táblán azonban nem volt feltüntetve a kivitelező neve. A helyszínen dolgozók is némák maradtak, amikor kérdeztük őket. Néhány másik kemecsei járókelő szerint valamelyik helyi cég építi, de nem tudják, melyik, mert nagyjából 3 vállalkozás felváltva nyeri a megbízásokat a településen.

A Járási Hivatal és a Kormányablak ünnepélyes átadása 2018-ban Kemecsén. Az épületet szentelték és áldást mondtak: Szalkó Károly református lelkész, Tamás László római katolikus plébános és Szabados Viktor görög katolikus parókus. Fotó: kemecse.hu/Mátyás Tamás

A lelkész urat nem találtuk a hivatalban, az ott lévőknek pedig fogalmuk sem volt, ki végzi a munkálatokat. A Buda Híd Kft. erre és a korábbi levelünkre sem reagált semmit, de a legmeglepőbb talán a város jegyzője volt, aki telefonon közölte, sajnos nem tudja, ki építi a milliárdos bölcsődét az általuk vezetett településen.

Még a kormányhivatalt is megkerestük – e-mailben és telefonon is –, de persze innen sem érkezett semmilyen válasz. Végső ötletként a helyi ügyekben jártas Kölcsey TV-től is segítséget kértünk, de ígéretük ellenére ők sem hívtak vissza.

A Kemecsei Református Egyházközség lelkipásztora őrzi a kivitelező cég nevét (forrás: Kölcsey TV)

Tehát nagyon úgy tűnik, hogy csak maga a jóisten tudja, ki építi közpénzből Kemecse hatalmas bölcsődéjét.

Panaszkodtak a tartozás miatt, a polgármester fiáé lett a cég

A Buda Híd Kft. neve egyébként először nem is a bölcsőde kapcsán merült fel. Korábban ugyanis már jártunk a településen, mert Hadházy Ákos országgyűlési képviselő bejelentést kapott, amely szerint jó ideje állnak a munkák a város főterén, az alvállalkozót nem fizették ki, és az egész Zöld Város Projekt gyanús.

A helyszín valóban úgy festett, mint egy félkész beruházás, de a műszaki leírásokból és az önkormányzat válaszából kiderült, hogy ez direkt ilyen, a projekt folytatása még előkészítés alatt áll, és a főtéren árválkodó építkezési elemelek és földkupacok egy „közmű-rekonstrukció előkészületei”.

Építési elemek árválkodnak a hivatalok mögötti területen. A szerző felvétele

Úgy tűnt tehát, hogy minden rendben – de nem volt minden rendben.

A kivitelezést végző Kemeverb Kft. ugyanis nem fizetett (időben) az alvállalkozójának. Egy, a közbeszerzési hatóság oldalán található panasz szerint legalábbis a Buda Híd Kft. hiába végezte el a rábízott feladatokat, és hiába nyújtotta be 2021. november 18-án a számlákat, ezeket nem fizették ki határidőre. A kft. kérte az ügy kivizsgálását, amit azonban a Döntőbizottság hatáskör hiányában elutasított.

A Buda Híd Kft. videója a Kemecsén végzett munkájukról.

Érdeklődtünk erről is a Kemeverb Kft.-nél és a Buda Hídnál is. Utóbbi megkeresésünkre nem reagált, előbbi pedig azt írta, az elszámolási vitáikat a partnereikkel „megnyugtató módon” rendezték – bármit is jelentsen ez.

Ami viszont biztos, az az, hogy

az érintett Buda Híd Kft. 2022 márciusa óta már a kemecsei polgármester fiáé, Lipők Zoltáné. 

A tulajdonosváltás után a cég székhelye átkerült egy budapesti céghelyszolgáltatóhoz, a Damjanich János utca 2-be, a fióktelepeket pedig bezárták. A kft. ellen több végrehajtási is indult 2022 óta, a legutóbbi 2023. április 4-én és május 16-án, amelyek jelenleg is hatályban vannak.

A kft. tavaly már nem nyert közbeszerzéseket, és a legfrissebb cégbeszámolójuk szerint 248 milliós forgalom mellett 92 milliós forintos veszteséggel zárták az évet.

Az önkormányzat másik kedvence

De ha már csodák – a város két másik érdekes cége is megér egy misét. A Zöld Város Projektet kivitelező Kemeverbet 2019 novemberében jegyezték be Nyíregyházán. Az ügyvezetői feladatokat akkor egy bizonyos Bilecz Julianna látta el, aki – ha csak nem véletlen a névegyezés – az interneten található dokumentumok szerint korábban jegyzőkönyvvezető volt a kemecsei önkormányzaton, egy nyilvános fotó alapján nagy rajongója Orbán Viktornak.

A Kemeverb alapítása után nem sokkal el is nyerte a Zöld Város Projekt kivitelezését, az önkormányzat 2019 decemberében írta ki a közbeszerzési eljárást. Öt céget kértek fel ajánlattételre: a STEIN-BAU-TRADE Kft.-t, a Tegye Plusz Kft.-t, a K.F.ZS. Kft.-t, Petrus Mihály egyéni vállalkozót és a Kemeverb Kft.-t. Legalacsonyabb árajánlatával utóbbi lett a befutó, a többiek ajánlatát nem bírálták el.

A Kemeverb összesen nettó 232 millió forintért vállalta a munkát.

Horváthné Bilecz Julianna egyébként ma már nem dolgozik a cégnél, helyette a Kemevalen Kft.-t viszi, amellyel megalapítása után szintén nyert egy megbízást a kemecsei önkormányzattól, és azóta még több kisebbet is.

Kis tábla jelzi a falon a cég székhelyét. Szerző felvétele.

A Kemeverbet 2020-ban Domokos Bianka vette át, akit személyesen is felkerestünk kemecsei lakhelyén, de a férje állítása szerint épp nem tartózkodott otthon. A cég székhelye jelenleg a Kemecse, Vasút utca 17-ben található, ami megegyezik az Együtt Kemecséért Egyesület székhelyével, és két konténerből áll.

Az „Iparterület elérhetőségének biztosítása” elnevezésű közbeszerzésen ismét a Kemeverb diadalmaskodott.

A nettó 889 milliós megbízást úgy nyerte el a kft., hogy a másik pályázó K.F.ZS. Kft. ajánlata érvénytelen lett.

A Kemeverb feladata a kemecsei iparterület elérhetőségének biztosítása és a terület ivóvíz ellátásának kiépítése, valamint egy vasúti átjáró áthelyezése volt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen) a projekt átadásán, jobbra tőle Kemecse polgármestere (Fotó: Lipők Sándor / Facebook)

A Kemeverb egyébként résztulajdonosa a 2020-ban alapított Kemecse Ipari Park Kft.-nek is, amelyben rajtuk kívül szintén tulajdonos

  • Kemecse Város Önkormányzata,
  • a kínai-magyar Sino-Hungary Industrial Development Kft. (ebben a L.A.C. Holding is tulaj, ami Varga Mihály pénzügyminiszter kedvenc vállalkozójáé),
  • továbbá Papcsák Ferenc fideszes expolitikus és ügyvéd egyik cége, a Pannon Census Kft.

2019-ben, az indulás évében még nem volt forgalmuk, 2020-ban viszont már 258 milliós árbevételt értek el. A tavalyi évben 1,2 milliárd forint nettó árbevétel mellett 96 milliós nyereséget könyveltek el.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: erről a tábláról sem tudjuk meg, ki a bölcsőde kivitelezője (A  szerző felvétele).

Megosztás