közérdekű adatok

Táblázatos formában is közzétesszük a Lady Mrd és az OE-LEM korábbi útvonalait

Hétfőn közöltük az egész nyáron át tartó oknyomozásunk eredményét Orbán Viktor magánrepülőzéséről és Mészáros Lőrinc luxusjachtozásáról. A cikk műhelytitkairól itt írtunk, a hozzá kapcsolódó térképmunka módszertanát pedig itt ismertettük. Most pedig letölthetővé tesszük azokat az adatokat, amelyekkel dolgoztunk, a cikk térképei az itt közölt táblázat alapján születtek. A táblázatból kiderül, mikor és hol jártak a járművek, bárki szabadon tovább dolgozhat velük.

A repülőgépek és a tengeri hajók mozgását számos nyilvános, bárki számára ingyenesen elérhető honlapon lehet követni. Az ilyen oldalakon megtalálhatók a repülőgépek és a hajók főbb adatai, típusuk, gyártójuk, méreteik, és rajongók spotterfotói róluk, különböző repülőtereken és kikötőkben. Ezeken a repülő- és hajófigyelő oldalakon az archív útvonal-adatok is hozzáférhetők, igaz, ezekért általában már fizetni kell. Mi most szabadon letölthetővé tesszük, amit eddig sikerült kiderítenünk a cikkünkben tárgyalt kormányközeli szereplők által használt luxusjárművek útvonalairól.

A Lady Mrd és az OE-LEM korábbi útvonalainak adatait táblázatos formában itt lehet elérni (kattintson!)

Három feladványra várjuk olvasóink megfejtését:

1, Az OE-LEM üzemeltetési költsége óránként 1,5 – 3 millió forint. A luxusrepülő összesen 2 óra 40 perc alatt repült ki Várnába és vissza. Mennyibe került Orbán Viktor kiutazása a MOL-Vidi meccsére?

2, A Lady Mrd maximális sebessége óránként 14 csomó. Kilenc óra alatt ért Brijuniból Opatijába Homolya Róbert MÁV-elnökkel, Szíjj László üzeletemberrel, és Kovács Ernő kormánymegbízottal a fedélzetén. Milyen átlagsebességgel haladt közben?

3, Mekkora a matematikai valószínűsége annak, hogy a magánrepülőgép ilyen sokszor ugyanakkor ugyanoda repüljön, ahol éppen akkor a luxusjacht is horgonyoz?

Minden kutatót, kutatócsoportot, szerkesztőséget, civil, sőt kormány-közeli szervezetet is arra buzdítunk, hogy ne üljenek az adataikon, hanem tegyék azokat közkinccsé, tegyék ellenőrizhetővé a munkájukat. Különösen akkor, ha ez közpénzből előállt adatokra, adatbázisokra vonatkozik. De akkor is, ha azokért adott esetben fizetni vagy perelni kellett. Az Átlátszó adatkezelési elveiről itt olvashat bővebben.

Megosztás