sajtószabadság

Bevitte az orosz titkosszolgálat az egyik oligarcha luxusjachtjáról cikkező moszkvai újságírót

Péntek óta tegnap másodszor hallgatta ki a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt az elismert, orosz oknyomozó újságírót, aki tavaly elindította az iStories tényfeltáró oldalt. Roman Anin korábban többek között Putyin egyik szövetségesének, az orosz állam többségi tulajdonában levő Rosznyefty olajipari vállalat vezetőjének, Igor Szecsin feleségének a luxuséletmódjáról, százmillió dollárt érő jachtjáról is írt.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Három nappal ezelőtt, április 9-én házkutatás volt Roman Anin moszkvai lakásán, ahonnan a The Guardian beszámolója szerint dokumentumokat és telefonokat, valamint más eszközöket is elvitt a nyomozó hatóság. Az újságíró korábban részt vett a Panama Papers orosz vonatkozású dokumentumainak feldolgozásában és – mint ahogy az Átlátszó is – tagja az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) névvel 2006-ban indított nemzetközi oknyomozó újságíró szövetségnek.

Anin részt vett több, a Kreml vezetőihez és Putyin szövetségeseihez köthető ügy és szivárogtatott dokumentum feldolgozásában. Tavaly például Putyin lányainak luxuséletmódjáról árulkodó e-maileket hozott nyilvánosságra az általa vezetett iStories oknyomozó oldal, márciusban pedig arról publikáltak cikket, hogy az FSZB egyik vezetőjének kapcsolata lehet a szervezett bűnözés több tagjával.

Az újságíró a pénteki kihallgatáson nem válaszolt a neki ott feltett kérdésekre, de hétfőre ismét beidézték, nagy valószínűséggel egy 2016-os cikke miatt, amit az akkori munkahelyén a Novaja Gazeta újságban írt arról, hogy Szecsin felesége egy 100 millió dolláros luxusjachtot használ. A nő férje, a Rosznyefty vezetője jó hírének megsértése miatt sikeresen perelte a lapot. Akkor úgy tűnt, pont került az ügy végére. Az OCCRP szerint a Szecsin feleségének feljelentése nyomán, magánszféra megsértésének vádja miatt nemrég újraindított eljárásról egészen mostanáig nem is tudtak az újságírók.

Az iStories Facebook-oldalán közzétett posztban Anin és ügyvédje arról beszéltek, hogy a nyomozók arra voltak kíváncsiak, hogy ki hagyja jóvá a publikálásra kerülő cikkeket a lapnál, és megpróbálták elérni, hogy az iStories által Szecsin feleségének az ügyeiről működtetett Instagram-oldalt lezárják, hogy ezáltal annak tartalmához a szerkesztőség engedélye nélkül is hozzáférhessen a hatóság. A kihallgatásról szóló beszámoló szerint a nyomozó felhívta az újságíró figyelmét ara, hogy még találkoznak.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás