cikkünk nyomán

Az osztrák sajtóban nagy siker volt a külföldre ömlő magyar közpénzekről szóló kutatásunk

Az Átlátszó Erdély vezetésével, az IJ4EU európai tényfeltáró alap támogatásával egy nemzetközi újságírócsapat többhónapos kutatómunkával feltárta, hogy az elmúlt 10 évben mennyi magyar közpénzt küldött a kormány a szomszédos országokba, ahol főként focicsapatok, Fidesz-barát médiák és egyházak kaptak ezekből a támogatásokból. Több osztrák lap is szemlézte az eredményt.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A magyar állami finanszírozású Bethlen Gábor Alap döntéseit megvizsgálva tárta fel egy nemzetközi újságírócsapat, hogy 2011 óta mennyi magyar közpénzt juttatott a Fidesz-kormány a szomszédos országokba. A Horvátországba, Szerbiába, Szlovéniába, Szlovákiába és Romániába áramlott magyar közpénzeket követve a tényfeltárók arra jutottak, hogy a magyar kormány támogatásai mindenhol főként a médiába és a fociba mentek, és a céljuk az volt, hogy a magyar kormánypárt és Orbán Viktor miniszterelnök népszerűségét és politikai befolyását növeljék a határon túli magyarok körében.

A többhónapos kutatómunkát az IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) támogatta, a projekt résztvevője Szerbiából a CINS, Szlovéniából és Horvátországból az Oštro, Szlovákiából az ICJK, Romániából az Átlátszó Erdély, Magyarországról pedig az Átlátszó volt.

A cikkek a hungarianmoney.eu honlapon érhetők el angol nyelven, itt pedig összefoglaltuk őket röviden magyarul.

HUNGARIAN MONEY

Néhány héttel később a nemzetközi csapat által feltárt információkkal elkezdett foglalkozni az osztrák sajtó is. Elsőként a Kronen Zeitung, Ausztria legnagyobb bulvárlapja amit 2017-ben a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache meg akart vetetni magának oroszokkal írta meg részletesen a németül tudó olvasóknak, hogy Orbán Viktor kormánya hol mennyit költött focira és médiára.

A szintén osztrák Nachrichten.at (Hírek) a nevéhez méltón csak egy viszonylag rövid hírben foglalta össze a nemzetközi újságírócsapat kutatásának legfontosabb megállapításait Orbán nagylelkűsége a szomszédos országokban címmel.

A Profil.at az online oldalán és a print kiadásában is a Horvátországba irányuló támogatásokra koncentrál, azok mögött ugyanis feltűnik egy osztrák cég, a Belfry Holding, ami a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekkörébe tartozó eszéki focicsapat, az NK Osijek egyik legnagyobb szponzora.

A Profil.at cikke a Horvátországba özönlő magyar közpénzekről

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás