közbeszerzés

Újabb milliárdos közbeszerzést nyert Mészáros János cége, ezúttal is az állami közútkezelőtől

Mészáros Lőrinc testvérének cége ismét befutó lett egy állami közbeszerzésen: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségein található saját tulajdonú, különböző funkciójú és gyártmányú adapterek garanciális és garanciális időszakon túli karbantartása, javítása és alkatrészellátása lesz a feladata. A Herceghalom Interat Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., amióta Mészáros János kezébe került, megduplázta éves forgalmát, a nyereségét pedig megháromszorozta. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Téli-nyári adapterek, gépek karbantartása – ilyen témában írt ki közbeszerzést az állami tulajdonú Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly ősszel, és az eredményt a napokban tették közzé az uniós közbeszerzési értesítőben. Az összesen nettó 3,75 milliárd forint értékű keretszerződés négy részből áll:

  1. rész: Téli-nyári adapterek garanciális és garanciális időszakon túli karbantartása, javítása, alkatrész ellátása (Hidrot, Epoke, Pauselli, Dücker, Villeton, Rico, Reform) ~ 2000 db: nettó 2,6 milliárd Ft
  2. rész: Téli-nyári adapterek garanciális és garanciális időszakon túli karbantartása, javítása, alkatrészellátása (Mulag) ~ 270 db: nettó 430 ezer Ft
  3. rész: Téli-nyári adapterek oldatkeverő berendezések garanciális és garanciális időszakon túli karbantartása, javítása, alkatrészellátása (Rasco) ~ 360 db: nettó 570 ezer Ft
  4. rész: Téli-nyári adapterek garanciális és garanciális időszakon túli karbantartása, javítása, alkatrészellátása (AEBI Schmidt International AG gyártmányai, Jensen, Beilhack, Rasant,) ~ 600 db: nettó 150 ezer Ft.

A vállalkozási keretszerződés a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségein található saját tulajdonú, különböző funkciójú, gyártmányú adapterek garanciális és garanciális időszakon túli karbantartására, javítására és alkatrészellátására terjed ki, beleértve a beszerzés alatt levő, illetve a jövőben beszerzendő eszközök javítását is. Az ajánlatkérő mind a négy esetben a keretösszeg 70%-ra vállal megrendelési kötelezettséget.

Az első és a harmadik részt a Herceghalom Interat Zrt. nyerte, vagyis a 3,75 milliárdos megbízásból 3,17 milliárd forint nála landolt.

A másodikat, nettó 430 millió forint értékben az Unikomtech Gép Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., míg a negyediket, nettó 150 millió forintért a Városkert Gépipari és Kereskedelmi Kft. kapta meg.

A három nyertes cégből a Herceghalom Interat Zrt. neve a legismertebb, nem véletlenül.

Arannyá vált a keze alatt

Az 1992-ben alapított, bicskei székhelyű céget négy éve vette meg Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János a Pegazus Trade Kft.-n keresztül. A Herceghalom Interat elsősorban mezőgazdasági gépek és alkatrészek kereskedésével foglalkozik, de Suzuki-szalont is üzemeltetnek. Alig több mint egy hónappal azután, hogy Mészáros Lőrinc öccse tulajdont szerzett – az előtte is jól működő – cégben, az be is zsebelt egy közbeszerzést: a Készenléti Rendőrség tőlük vásárolt meg egy „vontatásra alkalmas emelő-rakodó gépet” nettó 9,35 millió forintért.

Mészáros Lőrinc öccsének cégei tarolnak a közútkezelő tenderein

Közel egymilliárd forintos tendert húzott be a Herceghalom Interat Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. – szúrta ki a K-Monitor. A cég azóta szárnyal a közbeszerzéseken, amióta Mészáros Lőrinc öccse, Mészáros János egy másik cégén keresztül megvásárolta 2017 februárjában.

2018-ban már egy félmilliárdos tender is összejött: akkor a Magyar Közút két szerződést is kötött a fiatalabb Mészáros cégével: egyrészt kerékpárutak karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére (440,8 millió forint értékben), valamint három darab önjáró hidraulikus oszlopverő és kihúzó gép beszerzésére (62,2 millió forint értékben). 2019-ben a Kaposvári Egyetem mezőgazdasági gépek beszerzésével bízta meg Herceghalom Interat-ot 142,4 millió forintért, majd az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja vett a cégtől egy parcellakombájnt 39,5 millióért.

Mészáros Lőrinc testvére veszélyhelyzetben is nyert egy 400 milliós tendert a közútkezelőtől

Vannak dolgok, amelyeken a veszélyhelyzet sem változtat. Ilyen például a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkaruhára vonatkozó köbeszerzése, amelyet – úgy látszik – minden körülmények között Mészáros Lőrinc testvérének cége nyer el. Most éppen nettó 400 millió forint keretösszegben.

2020-ban februáig kellett várni az első közbeszerzési sikerre: Mészáros János cége a Hidrot Ipari Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel közösen nyerte el a Magyar Közút 12 darab rádió távvezérelt rézsűkaszálógép beszerzésére kiírt tenderét 214,1 millió forint értékben. Ezután kisebb szünet következett, majd áprilisban ismét örülhetett a Herceghalom Interat: kerékpárutak karbantartásához biztosíthatott traktor alapú munkagépeket az állami közútkezelőnek 182,2 millió forintért.

Tavaly végül összesen öt állami tenderen lett befutó a Herceghalom Interat, ebből négyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. írt ki, egyet pedig a MÁV.

A közpénzes megbízásoknak is köszönhetően a cég 2017-ben 1,3 milliárd, 2018-ban nettó 1,9 milliárd, míg 2019-ben 3,1 milliárd forint éves forgalmat bonyolított. Adózott eredménye a 2016-os 50 millióról 2017-ben 106 millióra, majd 2018-ban 187,5 millió forintra nőtt, majd 2019-ben 162,5 millió forintra csökkent.

 

Vagyis amióta Mészáros János kezébe került, a társaság megduplázta az éves forgalmát, a nyereségét pedig megháromszorozta.

 

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Herceghalom Interat Zrt. bicskei telephelye. (forrás: Google Maps)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás