cikkünk nyomán

15 jogorvoslati eljárást kezdeményezett cikkünk nyomán a Közbeszerzési Hatóság

Tavaly ősszel közérdekű bejelentést tettünk, miután több száz közbeszerzés vizsgálata során ismerős mintázatokat és rendszerszintű korrupcióra utaló jeleket fedeztünk fel egy hajdúböszörményi céggel, a Tömb 2002 Kft.-vel kapcsolatban. A Közbeszerzési Hatóság a napokban tájékoztatott minket arról, hogy minden általunk bemutatott esetet kivizsgáltak, és több mint 10 esetben jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Amennyiben a feltételezéseink helyesek, az érintett tenderek kapcsán nemcsak bírságra számíthatnak az eljárások résztvevői, de akár kizárásra is sor kerülhet. 

2023-ban szintet léptünk a közpénzek elköltésének ellenőrzésében: egy felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó segítségével több száz közbeszerzési eljárást vizsgáltunk meg mélyrehatóan – néhányat már a kiírás pillanatában kielemeztünk. Így bukkantunk rendszerszintű korrupció nyomaira, versenykorlátozó feltételekre, és olyan esetekre, amelyek miatt a hatóságok is vizsgálódni kezdtek. Ezek közé tartozott az a cselekménysorozat is, amelynek főszereplője egy építőipari cég, a Tömb 2002 Kft.

A hajdúböszörményi társaság évek óta számolatlanul nyeri a megbízásokat, és ezeken belül is összesen 79 olyan meghívásos (Kbt. 115-ös) eljárásban vett részt, amelyből 58-at behúzott. Ez kimagasló, 73 százalékos sikerrátát jelent. De nem ez volt az egyetlen furcsaság a vizsgált tenderekkel kapcsolatban.

Ahogy arra tavaly ősszel megjelent cikkünkben rámutattunk, bár több száz cég közül válogathattak volna, a kiírók (önkormányzatok, tankerületek, egyetemek stb.) mégis mindig ugyanazon cégeket kérték fel, vagy a cégek köre legalábbis nagy fokú egyezést mutatott.

És bár a projektek becsült értéke többnyire nem volt ismert, a Tömb 2002 mégis többször forintra pontosan eltalálta azt.

Mint kiderült, éppen ez a jelenség volt az, amit végül a Közbeszerzési Hatóság (KH) a maga részéről leginkább problémásnak talált. A korrupciógyanús eljárásokat ugyanis cikkünk megjelenésével egyidőben jelentettük a Közbeszerzési Hatóságnak (is), ahonnan a napokban a következő tájékoztatást kaptuk.

Jogorvoslati eljárásokat kezdeményeztek

Mivel a bejelentésünk olyan megállapításokat is tartalmazott (ld.: tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás), amelyek kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal rendelkezik hatáskörrel, a Közbeszerzési Hatóság a GVH-hoz továbbította a közérdekű bejelentésünket. Hatóság egyúttal arra is felhívta a figyelmünket, hogy cikkünket – egy képviselői kérdést követően – a nyomozó hatóság is megkapta, amely azonban (bűncselekmény gyanújának hiánya miatt) a feljelentés elutasításáról döntött.

A Közbeszerzési Hatóság ugyanakkor maga is is lefolytatott egy vizsgálatot, amely eredményeként arra jutottak, hogy

az általunk bejelentett tenderek egy része esetében a ő álláspontjuk szerint is közbeszerzési jogsértés valósult meg.

A legegyértelműbb jogsértés az volt, hogy az egyik ajánlatkérő, a Debreceni Egyetem négy közbeszerzésénél az ajánlattételre felhívott cégek köre teljes mértékben megegyezett, de a Hatóság arról tájékoztatott minket, hogy ezek esetében nincs lehetősége további jogorvoslati eljárás kezdeményezésére, mivel a törvény szerint rendelkezésére álló határidő már letelt.

Ezen túlmenően ugyanakkor a Hatóság minden olyan, a bejelentésben megjelölt közbeszerzési eljárás esetében lefolytatta vizsgálatát, ahol a nyertes ajánlati ár elhanyagolható mértékben tért el a becsült értéktől vagy a rendelkezésre álló anyagi fedezettől. E kritériumok alapján kereste meg a Hatóság az ajánlatkérőket, vizsgálta meg a bejelentéssel érintett közbeszerzési eljárásokat, amelynek eredményeként több mint 10 esetben kezdeményezte a Közbeszerzési Döntőbizottság jogorvoslati eljárását.

Akár ki is zárhatják a Tömb 2002 Kft.-t

Az Átlátszó közbeszerzési tanácsadója szerint a Közbeszerzési Hatóság csak a közbeszerzési jogsértéseket jogosult vizsgálni, így ezekben az ügyekben „elment a falig” és korrekt módon kivizsgálta a bejelentett ügyeket.

Bár a Hatóság tájékoztatásából nem derül ki egyértelműen, hogy milyen jogsértés miatt indítottak jogorvoslati eljárást,

feltételezhető, hogy az összeférhetetlenség megállapítását kérik a Közbeszerzési Döntőbizottságtól,

amelynek messzemenő következményei lehetnek mind a kiíróra, mind a Tömb 2002-re nézve.

Amennyiben a Döntőbizottság kimondja az összeférhetetlenséget a vizsgált közbeszerzésekben, akkor minden érintett jelentős összegű bírságra számíthat. De ami ennél sokkal nagyobb horderejű következmény lehet,

  • az egyrészről az uniós pályázati pénzek visszakövetelése;
  • másrészről felmerülhet az is, hogy a Tömb 2002 Kft.-t – az összejátszás miatt – valamennyi közbeszerzésen való indulásból kizárják 3 évre.

Kik az érintettek?

Az érintett eljárások megtalálhatók a Közbeszerzési Döntőbizottság oldalán is, ahol összesen 15 olyan közbeszerzési eljárást találtunk ( D.99/2024.- D.113/2024,), amelyek a cikkünkben is szerepeltek. Ez alapján kiíróként

  1. Mezőpeterd Község Önkormányzata 1
  2. a Békéscsabai Tankerületi Központ 2
  3. Hajdúböszörmény Város Önkormányzata 2
  4. a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ 2
  5. a Hajdúböszörményi Torna Egylet 2
  6. a Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt. 1
  7. a Békéscsabai Tankerületi Központ 2
  8. Komádi Városi Önkormányzat 1
  9. Szabadkígyós Község Önkormányzata 1
  10. a Debreceni Javítóintézet 1

esetben állhat a Döntőbizottság elé. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozatairól beszámolunk majd.

Katus Eszter

Címlapkép: Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke beszédet mond a Közbeszerzési Expó 2022 megnyitóján a Millenáris Parkban 2022. szeptember 20-án. (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Megosztás