Ötven éve várunk a HÉV és a 2-es metró közti akadálymentes átszállásra az Örsön
50 éve csak lépcsőn lehet átszállni az Örs vezér terén a metróról a HÉV-re vagy fordítva. Ígértek már mozgólépcsőt, liftet és zebrát is, de sehol semmi.
A laboratóriumi műhússal kapcsolatban számtalan kérdés, érv és ellenérv merül fel. Érdemi diskurzust is lehetne tehát folytatni a témáról, ehelyett Magyarországon mindeddig kizárólag értelmetlen és hergelő típusú nyilatkozatokat hallhattunk a kormány és a politikai pártok nagy részéről is. Erről beszélgetett kollégánk, Fülöp Orsolya a Millásreggeli műsorvezetőivel február 29-én.
Mivel a téma még új, és sokszor a növényi alapú húspótló termékekre is használják ezt a szót, az adás elején tisztázták, mi is az a műhús. A tenyésztett műhús abból a szempontból nem „mű”, hogy valódi állati sejtszövetekből állítják elő. Ehhez magzati őssejtre van szükség, amelyet a vemhes anyaállatból nyernek ki, annak leölése után. Ezután a magzatot rövid ideig mesterségesen életben tartják, és lecsapolják a vérét. Ezalatt a magzat rendkívüli fájdalmakat él át, majd a végén meghal. Az állati sejteket ezután mesterséges környezetben, bioreaktorokban felszaporítják, és a folyamat végén egy húspéphez hasonló végtermék áll elő.
A műhús mellett érdekes módon sokszor éppen állatvédelmi érveket szoktak felhozni, mondván, a laboratóriumi tenyésztés során kevesebb állat lemészárlására van szükség, mint hagyományos állattartás esetén. Ugyanakkor a fent leírt eljárás mindennek tűnik, csak éppen állatvédelemnek nem.
Másrészt a folyamat rendkívül energiaigényes, mind a bioreaktorok működtetését, mind pedig a gyártásukat tekintve. Kutatások szerint ezért a műhús környezeti terhelése akár sokszorosa is lehet az állattartásénak – annak ellenére is, hogy kevesebb termőföldet és vizet igényel az eljárás. Egyelőre úgy tűnik, kizárólag abban az esetben lenne alacsonyabb a környezeti hatás, ha a folyamat teljes egészében megújuló energiaforrások használatával menne végbe, ami egyelőre nem így történik.
Szó esett az adásban arról is, hogy a műhús előállítása jelenleg elképesztően drága, és egyes kutatók szerint annyi Nobel-díj szintű technológiai innovációra lenne szükség a versenyképessé tételhez, amelynek bekövetkezése jelenleg meglehetősen kétségesnek látszik.
Magyarországon mindeközben a vidéki hagyományok őrzéséről és brüsszelezésről szól a hivatalos kommunikáció. Nagy István agrárminiszter múlt év végén lendült bele a műhús elleni kommunikációs hadjáratba. Szerinte „ha mindezt bevezetjük, engedélyezzük és elterjed, azzal a hagyományainkat és a kultúránkat bontjuk fel, ami aztán olyan gyökértelenséghez vezet, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.”
A miniszterelnök évértékelő beszédében pedig úgy vélte, hogy „egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett műhúst és GMO-s vackokat sóznak ránk. Brüsszelben nemcsak tücsköt-bogarat beszélnek, hanem azzal is etetnének minket.”
Nagy István többször nyilatkozta, hogy készül a műhúst betiltó jogszabály. A tervezett jogszabály részleteit, a döntéshozatal folyamatát és a figyelembe vett szakértői anyagokat azonban sem az Agrárminisztérium, sem a Nemzeti Agrárkamara nem árulta el az Átlátszó megkeresésére. A lapunknak nyilatkozó iparági és egyéb szereplők azonban még nem láttak jogszabálytervezetet, és szakmai egyeztetések lefolytatásáról sem tudtak. Az Európai Unióban jelenleg nincs engedélyezve a laboratóriumi műhús forgalmazása, így természetesen az egyes tagországokban, vagyis hazánkban sem.
50 éve csak lépcsőn lehet átszállni az Örs vezér terén a metróról a HÉV-re vagy fordítva. Ígértek már mozgólépcsőt, liftet és zebrát is, de sehol semmi.
Újabb nagy kapacitású gyár épül a Duna-parti kisvárosban, ami vélhetően tovább rontja a gödi szennyezési adatokat.
Novák Katalin kegyelmi ügyéből a miniszterelnök csinált valódi botrányt. A háttérben a NER-en belüli viszonyok és a nemzetközi helyzet áll.
A megbízásért Mészáros Lőrinc ZÁÉV-je és Paár Attila WHB-ja szállt harcba – utóbbi lett a győztes.