Adatigénylések

Szijjártó Péter legalább 65 alkalommal utazott bérelt repülővel az elmúlt 3 évben

November elején írtunk arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint küldöttsége bérelt magánrepülőgéppel utazott hivatalos útra Pécsről Genfbe, majd vissza Budapestre. A privát jet, amelyről 2019 nyarán írtunk először, a Valton-Sec Kft. közvetett tulajdonában van a HUN-JET Kft. nevű cégen keresztül.

A külügyminiszter genfi útjáról szóló cikkünk megjelenése előtt írásban fordultunk a minisztérium sajtóosztályához, hogy megismerjük az utazás körülményeit, ám a hivatal nem válaszolt kérdéseinkre, ezért közadatigényléseket kezdeményeztünk.

Szijjártó Péter ezúttal „valtonos” magángéppel repült hivatalos útra | atlatszo.hu

Miután a miniszter ezúttal is részletesen dokumentálta a munkanapját a hivatalos közösségi oldalán, az ott közzétett fotókból az is kiderült, hogy kora délután Svájcba, pontosabban Genfbe utazott. Itt a bejegyzések szerint – többek közt – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának gyűlésén vett részt, ahol a magyar jogállamiság kérdése is terítékre került.

Bár több témában így sem kaptunk kielégítő választ, annyit azonban megtudtunk, hogy a pár órás svájci tartózkodás repülőjegyköltsége 7,5 millió forint volt. A minisztérium a repülőjegyek árát (értsd: a különjárat bérlését) az egyik szerződéses utazásszervező partnernek, az OTP Travel Kft.-nek fizette ki egy központosított közbeszerzési eljárás alapján megkötött keretmegállapodás terhére.

Az ilyen repülőjegyvásárlások esetén kötelező, a keretmegállapodásban szereplő többi szerződéses utazásszervező által névtelenül leadott árajánlat után is érdeklődtünk a minisztériumnál, hogy megtudjuk, ki, mennyiért kínálta a szóban forgó repülőutat, de erre az adatigénylésünkre nem jött válasz.

Az említett keretmegállapodás egyébként egy 2019 végén lezajlott központosított közbeszerzés eredménye. A „Nemzetközi utazásszervezések” tárgyú szerződés keretösszege 35 milliárd forint, amelyből az erre jogosult állami intézmények – köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium – és állami cégek költhetnek hivatalos nemzetközi utazásaikra.

Közadatigénylésünkben arra is kíváncsiak voltunk, hogy Szijjártó Péter külkereskedelmi és külügyminiszter mikor, hová és milyen hivatalos program keretében utazott az elmúlt három évben nem menetrendszerinti járatra váltott repülőjeggyel. Pontos válasz ezekre a kérdéseinkre sem érkezett, de az utazási célokat ömlesztve, az időpont és a hivatalos program megjelölése nélkül megkaptuk.

A lista alapján megállapítható, hogy a rendkívül aktív, szoros munkabeosztással rendelkező miniszter legalább 65 esetben kényszerült bérelt, nem menetrendszerinti repülőgépek használatára, amelyek nem összekeverendők az állami, pontosabban honvédségi személyszállító repülőgépekkel, amelyeken a külügyminiszter szintén gyakori utas.

A bérelt gépek célpontjai: Brüsszel, Jeruzsálem, Isztambul, Genf, Kampala, Luanda, Wroclaw, Marosvásárhely, Ammán, Moszkva, Baku, Colombus, Luxemburg, Peking, New York, Houston, Washington, Miami, Asgabat, Varsó, London, Brazília város, Madrid, Riga, Hongkong, Makaó, Mumbai, Újdelhi, Jakarta, Minszk, Tallin, Belgrád, Tirana, Bukarest, Kolozsvár, Gyulafehérvár, Biskek, Taskent, Toulouse, Párizs, Beihai, Abu Dhabi, Valletta, Dakka, Vientián, San Marino, Szingapúr, Manila, Hanoi, Phnom Penh, Bangkok, Hága, Koppenhága, Helsinki, Kiotó, Tokió, Praia, Rabat, Innsbruck, Pozsony, Poznan, Koper, Belgrád, Strasbourg és Bécs is.

A minisztérium közlése alapján a megadott utazási célpontok között vannak olyanok, ahová több alkalommal is bérelt géppel repült a miniszter, és olyanok is, ahová csak az út egy részén utazott különjárattal.

Brassai Kornél

Címlapfotó: Szijjártó Péter (forrás: Facebook); infografika: Szabó Krisztián/Átlátszó

Megosztás