Családban marad

Mészáros Lőrinc öccsének cégei tarolnak a közútkezelő tenderein

Közel egymilliárd forintos tendert húzott be a Herceghalom Interat Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. – szúrta ki a K-Monitor. A cég azóta szárnyal a közbeszerzéseken, amióta Mészáros Lőrinc öccse, Mészáros János – egy másik cégén keresztül – megvásárolta 2017 februárjában. 

Egyedüli ajánlattevőként nyerte el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nettó 842 millió forintos nyílt közbeszerzését Mészáros János cége. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint az állami közútkezelő két részletben, nettó 243,6 és nettó 598,4 millió forint értékben írt ki pályázatot rakodógépek és adapterek beszerzésére.

A tenderre csak a Herceghalom Interat Zrt. jelentkezett, amely meg is kapta mindkét megbízást.

Ezzel tovább folytatódik Mészáros Lőrinc öccsének menetelése az állami közútkezelő tenderein.

Ahogy arról beszámoltunk, legutóbb áprilisban nyert közbeszerzést Mészáros János egy másik cége az állami tulajdonú Magyar Közúttól. Akkor a Pegazus Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a közútkezelő Kelet-Magyarország és Nyugat-Magyarország területén dolgozó alkalmazottjainak munkaruhával való ellátását nyerte meg nettó 400 millió forint keretösszegben.

Mészáros Lőrinc testvére veszélyhelyzetben is nyert egy 400 milliós tendert a közútkezelőtől

Vannak dolgok, amelyeken a veszélyhelyzet sem változtat. Ilyen például a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkaruhára vonatkozó közbeszerzése, amelyet – úgy látszik – minden körülmények között Mészáros Lőrinc testvérének cége nyer el. Most éppen nettó 400 millió forint keretösszegben. Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány A Pegazus Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A Pegazus mesebeli szárnyalására jellemző, hogy tavaly legalább hétszer bizonyult a legjobb ajánlattevőnek a közútkezelő által kiírt közbeszerzéseken.

2019 januárjában 567 millió forintért vett tőlük – az ország különböző pontjaira szánt – 34 darab aszfalttömörítő gépet az állami cég, majd áprilisban egy 460 millió forintos tenderen is befutó lett a Pegazus. Akkor nyári és téli adapterek beszerzésére írt ki pályázatot a közútkezelő, és az öt részre bontott pályázatból négynél a Pegazus Trade Kft. lett a nyertes. Május végén egy 105 millió forintos megbízást húztak be (munkaruházat gyártására), majd júniusban ugyanerre nettó 115 milliót nyertek. Egy hónappal később ők vitték el a téli ruházat beszerzésére kiírt pályázatot is nettó 145 millió forintért, majd szeptember végén a közútkezelő egyéni védőeszközeinek beszerzését is a Pegazus Trade teljesíthette nettó 400 millió forintért.

Az MTA-n át a Kaposvári Egyetemig

Bár a Pegazus sikerszériája egészen lenyűgöző, azért Mészáros János többi cégét, köztük a most favorizált Herceghalom Interat Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-t sem kell félteni. Sőt.

Az 1992-ben alapított, bicskei székhelyű céget három éve vette meg Mészáros János a Pegazus Trade Kft.-n keresztül. A Herceghalom Interat elsősorban mezőgazdasági gépek és alkatrészek kereskedésével foglalkozik, de Suzuki-szalont is üzemeltetnek. Alig több mint egy hónappal azután, hogy Mészáros Lőrinc öccse tulajdont szerzett – az előtte is jól működő – cégben, az be is zsebelt egy közbeszerzést: a Készenléti Rendőrség tőlük vásárolt meg egy „vontatásra alkalmas emelő-rakodó gépet” nettó 9,35 millió forintért.

2018-ban már egy félmilliárdos tender is összejött: akkor a Magyar Közút két szerződést is kötött a fiatalabb Mészáros cégével: egyrészt kerékpárutak karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére (440,8 millió forint értékben), valamint három darab önjáró hidarulikus oszlopverő és kihúzó gép beszerzésére (62,2 millió forint értékben). Tavaly a Kaposvári Egyetem mezőgazdasági gépek beszerzésével bízta meg Herceghalom Interat-ot  142,4 millió forintért, majd az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja vett a cégtől egy parcellakombájnt 39,5 millióért.

Idén februáig kellett várni az első közbeszerzési sikerre: Mészáros János cége a Hidrot Ipari Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel közösen nyerte el a Magyar Közút 12 darab rádió távvezérelt rézsűkaszálógép beszerzésére kiírt tenderét 214,1 millió forint értékben. Ezután kisebb szünet következett, majd áprilisban ismét örülhetett a Herceghalom Interat: kerékpárutak karbantartásához biztosíthatott traktor alapú munkagépeket az állami közútkezelőnek 182,2 millió forintért.

A cég 2016-ban 1,2 milliárd, 2017-ben 1,3 milliárd, 2018-ban már nettó 1,9 milliárd forint éves forgalmat bonyolított. Adózott eredménye a 2016-os 50 millióról 2017-ben 106 millióra, 2018-ban pedig 187,5 millió forintra nőtt.

Vagyis mióta Mészáros Lőrinc testvére megvette, a Herceghalom Interat Zrt. árbevétele közel megduplázódott, a cég által termelt profit pedig majdnem megnégyszereződött.

A zrt. 2019-es mérlegadatai még nem elérhetők, de a folyamatos állami megrendelések minden bizonnyal a tavalyi számokra is pozitív hatással voltak.

A korábbi felcsúti alpolgármesternek további vállalkozásai is vannak, amelyekkel szintén sikert sikerre halmoz az állami tendereken. A mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással foglalkozó Adept Enviro Kft. például (négy hónappal azután, hogy Mészáros János megvette), egy 260,6 millió forintos közbeszerzést nyert el az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól, az Agro-Felcsút Kft.-vel pedig nettó 770,2 millió forintos keretszerződést kötött a Magyar Közút Zrt három éve.

Mészáros János cégbirodalmának legjövedelmezőbb tagja azonban egyértelműen a Híd-Tám. A kft. többek között a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljárójának befejezésére kapott 2,4 milliárd forintot, de Bács-Kiskun megyében és a Balaton mellett is épített egy hidat. A cég részt vehet a Püspökladány és Ebes közötti vasúti szakasz 74,9 milliárdos felújításában, de alvállalkozóként a Budapest-Belgrád vasútvonalon is dolgoznak majd. Mészáros Lőrinc öccse 2016-ban szerezte meg a céget, amely azóta kilőtt: az akkori 61 millió forintos nyereség 2018-ra 221 millióra nőtt, az éves forgalom pedig 712 millióról 5,8 milliárdra.

A 24.hu számításai szerint Mészáros János cégei 2019-ben (többnyire egyénileg, néha konzorciumi tagként) 7 milliárd 757 millió forint értékű állami megbízást nyertek el.

Mészáros Lőrinc testvérétől vesz sószórókat a Magyar Közút 770 millióért

Járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos beszerzés Dorog Iskola utcára vonatkozó adatok Dorog Iskola utcára vonatkozó adatok BDPST Zrt. – Budapest név használta Pesti Srácok – Budapest név használati engedélye 2020-05-04-i Dudálós Tüntetés Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NGM – támogatások NGM – szerződések NFM – szerződések

 

Katus Eszter

Címlapkép: interatzrt.hu. A cégadatokat az Opten Kft. biztosította.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás