Nemzeti Együttműködés Rendszere

Aprópénzért került a NER kezébe egy volt Tungsram-ingatlan, két másikra is ez a sors várhat

Többszáz millió forint adósságot fizettek ki, hogy eladhatóvá váljon két budapesti Tungsram-ingatlan. A vásárló egy kormányközeli cég, ami a gyár egykori hatalmas váci ingatlanát négyezer forintos négyzetméteráron szerezte meg. Sem a Tungsram, sem a vevő nem válaszolt a kérdéseinkre. 

Állami támogatással épített vertikális farm, stratégiai célok megvalósítása a FuturAqua Nyrt.-vel, startupokkal közös fejlesztés – hírek a Tungsramról még a 2021-es év elejéről. A cégről akkor csak pozitív hírek jelentek meg. A háttérben viszont már valami mozgolódott, ez derül ki az immár felszámolás alá került cég ingatlanjairól.

A Tungsram cégcsoport számos leányvállalattal rendelkezik. Az ingatlanokat kezelő Tungsram Ingatlan Kft. 2019-ben mintegy 12,4 milliárd forintnyi ingatlanvagyont beolvadásos kiválással átadott a Tungsram Operations Kft.-nek. Mindegyik cég tulajdonosa Jörg Bauer a Tungsram Group Zrt.-n keresztül. Az ingatlanos kft. 2019-es beszámolójában az áll, hogy a „Tungsram Ingatlan Kft-ből beolvadásos kiválással 3 működő ingatlan kivételével a többi ingatlan átkerült a Tungsram Operations Kft-ba. Az év során 2 ingatlant értékesítettünk.”

Négyezer forintos telekár 2021-ben Vácott

2020-ban a Tungsram Ingatlan Kft. létrehozta a Tungsram Real Estate Kft.-t. Az éves beszámolóban az áll, hogy „A Társaság az év során egyedüli tagként alapítással részesedést szerzett a Tungsram Real Estate Kft-ben, majd nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással a befektetését 3 millió forintról 1 758 660 eFt-ra emelte. Kilenc ingatlan került apportálásra piaci értéken, melynek meghatározása külső független értékbecslés alapján történt.”

Vagyis a frissen alapított cég ingatlanvagyona akkori értéken 1,758 milliárd forint volt. A cégnyilvántartás szerint a cég székhelye Budapest IV. kerületében (Újpest), a Váci út 77. szám alatt található, telephelyei pedig a szintén újpesti Fóti út 141. (75100/2, 75100/6, 75100/7 hrsz.), Üdülő sor 1., és Váci út 104. alatt, továbbá Vácon, a Honvéd u. 21-23. alatt, valamint Győrben, a Reptéri út 2. (5474/1, 5474/2 hrsz.) szám alatt voltak. A 9 ingatlan a helyrajzi számok alapján jön össze.

A földhivatali tulajdonlapok szerint az ingatlanok közül az Üdülő sori és a Fóti út 141. szám alatti az alapítással egyidőben került a Tungsram Real Estate Kft.-hez 2020 márciusában, a váci pedig júniusban. De utóbbi nem sokáig maradt: alig egy hónappal később már el is adták a 2A Ingatlan Befektetési Kft.-nek.

A 75 ezer négyméteres belterületi váci ingatlant meglehetősen olcsón passzolták el: a 2021-es beszámoló szerint „307.464 eFt értékben került sor ingatlan értékesítésre.”

Vagyis 4 ezer forint/m2-es áron adtak túl az ingatlanon.

Amit már a vevő, a 2A Ingatlan Befektetési Kft. árul.

Vételi jog és kifizetett 400 millió adótartozás

A 2A Ingatlan Befektetési Kft. a többi tungsramos ingatlanra is szemet vetett. 2021 januárjában – amikor csak jó hírek voltak a Tungsramról – a cég kétéves vételi jogot jegyeztetett be az 5 milliós tőkéjű Tungsram Real Estate Kft.-re, ami 2023. január 15-én járt le. A vételi jog az alapító okiratba is bekerült, és ott is szerepelt egészen 2022. december 22-ig. Akkor került a Tungsram Real Estate Kft. élére az új ügyvezető, Budai-Tóth Csaba. A záradék az ő érkezésével megszűnt.

Vételi jog a szerződésből. Forrás: Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszer

A földhivatali iratok szerint 2017-ben az Újpesti Önkormányzat adótartozás miatt 204 milliós jelzálogot jegyeztetett be a Fóti út 141.-re, majd 2019 májusában összesen 182 milliót az Üdülő sor 1. alatti ingatlanra, szintén helyi adótartozás miatt. A mintegy 400 milliós adósságot viszont rendezték, erről tanúskodik a legutóbbi feljegyzés a tulajdoni lapokon: „Jelzálogjog törlése iránti kérelem”. A két ingatlant a Takarékbank Zrt. 1,5 milliárd forintos kölcsöne is terheli.

Úgy tudjuk, az ingatlanokat el is adták, és bár a vevő neve még nem jelent meg a tulajdoni lapokon, információink szerint a 2A Ingatlan Befektetési Kft. lett a tulajdonos.

Kormányközeli vevő

A 2A Ingatlan Befektetési Kft. az internet archívuma szerint 2021 novemberében négy ingatlant árult. Mind a négy a Tungsramhoz köthető, és ahogy bemutattuk, egy közülük már a tulajdonába került, kettőre pedig vételi joga volt a Tungsram Real Estate Kft.-n keresztül. A győri ingatlan(ok)nál még a Tungsram Real Estate Kft. a tulajdonos, vételi jog sincs rajta.

A tungsramos ingatlanok a 2A Kft. honlapján

A 2A Ingatlan Befektetési Kft.-nek két tulajdonosa van, az A-Silver Investment Zrt. és a Solva Alpha Kft. Utóbbi Szivek Ferenchez és a MOL-elnök Hernádi Zsolthoz köthető. Ugyanis a Solva Alpha Kft.-nek két tulajdonosa van, és az egyiknek Szivek, a másiknak Hernádi a tulajdonosa.

Hernádi Zsolthoz kapcsolódik a Grand Hotel Esztergom is, ami –  mint az a 24.hu cikke nyomán kiderült – rengeteg közpénzt kapott. A lap megírta ugyanis, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségtől 2,8 milliárd forintos támogatást kapott a Solva Property Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft., amely a Hernádi-féle Solva Magántőkealap tulajdonában van – így kapcsolódik a Solva-csoporthoz.

Offshore cégek helyett magántőkealapok mögé bújik a NER-elit, egyre több szektort hálóznak be a titkos pénzgyűjtők | atlatszo.hu

Az elmúlt években egyre többször lehetett hallani a gombamód szaporodó hazai magántőkealapokról, amelyek számos iparágba bevásárolták magukat cégek megvételével, ám az alapok mögött álló befektetők kiléte titokban maradt. Cikkünkben utánajárunk, miként fordulhatott elő, hogy a magántőkealapok mára gyakorlatilag felváltották az offshore cégeket. Emellett azt is megmutatjuk, hogy milyen jelentős hazai alapok vannak, és ezek milyen politikaközeli szereplőkhöz köthetők.

A Szivek családnév sokaknak ismerős lehet. Szivek Norbert volt ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatója 2017-ben, és akkor megírtuk róla, hogy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak barátjaként ismerik. A kapcsolatra anno az Együtt politikusa, Szigetvári Viktor hívta fel a figyelmet először, amikor véletlen szemtanúja lett a Four Seasons szállóban, ahogy Tiborcz, Habony Árpád, a TV2-s Dirk Gerkens és az akkor még századvéges Szalay-Bobrovniczky Kristóf (ma honvédelmi miniszter) együtt kávézik Szivekkel egy szomszédos asztalnál.

Szivek Norbertnek és Szivek Ferencnek több közös érdekeltsége is volt, például Ferenc korábban a Nones Holding Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője volt, a cég tulajdonosa pedig Norbert volt – emlékeztet a 444.hu. Ők ketten rokonok, és ahogy megírtuk, a család a kezdetektől közösen üzletel: az idős családfő Ferenc, az ő első házasságából származó fia, ifjabb Szivek Ferenc, az unoka (a legifjabb Szivek Ferenc), illetve a féltestvérénél 16 évvel fiatalabb Szivek Norbert számos vállalkozásban együtt vettek/vesznek részt.

Cégháló és az ingatlanok útja.

Állami pénzzel segített cég útja a csőd felé

A Tungsram 2022-ben ment tönkre. Akkor megírtuk, hogy 118,9 millió euró, vagyis közel 45 milliárd forintnyi jelzálogot jegyzett be az Eximbank Zrt. 2021 őszén a Tungsram Operations Kft.-nél. A kormány stratégiai partnere 2018-as megalakulása óta 21,7 milliárd forint veszteséget termelt. A cég elődje, a GE a cégiratok szerint a cégértéken túl 500 millió forintot hagyott abban a cégben, amibe bepakolta a lényegi vagyonelemeket, és amit ismeretlen összegért eladott Jörg Bauernek. A Tungsram Operations Kft. létrehozása már nemzetgazdasági jelentőségű volt, erről tanúskodik a cégbíróságnak küldött irat, mely szerint kérték a soron kívüli eljárás lefolytatását. Még 2018 decemberében stratégiai megállapodást is aláírt a kormány a céggel.

Kerestük a Tungsramot és a 2A Ingatlan Befektetési Kft.-t is a vételi jog és az ingatlanok értékesítése miatt, de nem jártunk sikerrel. A Tungsram választ ígért, de végül mégsem küldtek semmit, a 2A pedig egyáltalán nem reagált megkeresésünkre.

Az adókról és a végrehajtásról Újpest Önkormányzata azt közölte az Átlátszóval, hogy a jelzálogjogot azután jegyeztették be, hogy más végrehajtási mód a helyi adó behajtására nem vezetett eredményre. Ennél többet adótitokra hivatkozva nem árultak el.

Segesvári Csaba

Címlapkép: A Tungsram volt váci ingatlana a Google 2022 októberi felvételén

Megosztás